Заведение в Пловдив дължи огромен наем на общината за месеците,

...
Заведение в Пловдив дължи огромен наем на общината за месеците,
Коментари Харесай

Такси и задължения по време на пандемия

Заведение в Пловдив дължи голям наем на общината за месеците, през които е било затворено поради ограниченията. Хората са застрашени с преустановяване на контракта, в случай че незабавно не се издължат.

Случаят провокира мощен отзив в обществените мрежи. Различни браншови организации поддържаха фамилната компания. От общината дадоха отговор, че ще внесат предложение в общинския съвет за понижаване на наемите на общински парцели, които не са работили през новата година.

Заведението за сладкиши и сладолед на Кръстина Миткова се обитава в древен парцел - благосъстоятелност на общината. Семейната ѝ компания влага голяма сума, с цел да ремонтира постройката, само че в този момент схваща, че може да я загуби, поради насъбран наем от близо 40 000 лв. в следствие от втория локдаун.

" Сумата, която изискуем все още, е за месец декември, януари, февруари и март, като за този интервал сме били отворени две седмици през март. ", споделя Кръстина.

Фирмата ѝ създава сладкиши, които предлага в заведението и заради тази причина досега не е получила помощ от страната. От 12 служащи са останали единствено четирима.

На писмата за помощ, които изпраща до локалните институции, Кръстина получава отговор от общината, че би трябвало да се издължи най-късно до две седмици. И други ресторантьори желаеха общинските наеми да бъдат опростени поради втория локдаун, както беше при първото затваряне на заведенията.

" 18 години имаме общински парцел, градим целия си бизнес, тъй че считам, че би трябвало да има някакви естествени партньорски връзки ", споделя Марин Владиков, шеф на заведение.

От общината са безапелационни че опрощаване на наемите за изтеклата финансова година към този момент не може да се направи. Но за настоящата година има опция.

" На първата сесия, като създадем разбор какви доходи имаме, може и да предложим промяна на наемите или напълно да отпаднат, само че това ще бъде за интервала, когато не са работили ", споделя Величко Родопски, заместник-кмет на Община Пловдив.

Над 400 000 лева са опростените за първия локдаун общински наеми. За втория досега не се дължи само такса за тротоарно право.

Росица Колева, Антон Марчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР