Завършилото Световно първенство в Катар предложи много поводи за радост

...
Завършилото Световно първенство в Катар предложи много поводи за радост
Коментари Харесай

Големите печеливши и губещи от Световното първенство в Катар

Завършилото Световно състезание в Катар предложи доста мотиви за наслада на някои футболисти, треньори и тимове, само че също по този начин и огромни разочарования за други техни сътрудници. Затова ви предлагаме част от хората, които могат да бъдат най-доволни от постигнатото на Мондиал 2022, както и тези, които биха желали да не помнят преди малко завършилия шампионат.

Печеливш: Япония

Японците попаднаха в една от най-трудните групи в шампионата, само че все пак съумяха да я завоюват с впечатляващи обрати над любимците Германия и Испания. Те се оправиха почтено и в осминафинала, където на бронзовите медалисти от Хърватия им бяха нужни дузпи, с цел да ги отстранят. Освен с играта си, “самураите ” за следващ път си заслужиха похвали и със своето държание за образец, чистейки съблекалнята си, а почитателите им - трибуните след всеки мач на отбора.

Губещ: Белгия

За “златното потомство ” на Белгия това беше може би последната опция за трофей на огромно състезание. “Червените дяволи ” за следващ път бяха считани за скрити любимци за купата, само че вместо това разочароваха с представянето си и в трите си мача, като справедливо завършиха присъединяване си още в груповата фаза на шампионата. Сега им следва да си търсят нов селекционер, откакто Роберто Мартинес напусна своя пост.

Печеливш: Хърватия

“Ватрените ” не съумяха да реализират задачата си да стигнат до втори следващ край на Мондиал след този през 2018-а. Въпреки това те още веднъж направиха мощно показване и могат да бъдат горди, че съумяха да се поздравят с бронзвите медали. С третото си място в Катар, те опровергаха критиците си, твърдящи, че финалът им в Русия е бил плод на случайност, като също така могат да се похвалят, че взеха скалпа на огромния любимец за купата Бразилия.

Губещ: Германия

В “Бундестима ” имаха очаквания, че относително новият им селекционер Ханзи Флик ще приключи серията им от разочароващи изяви на огромните шампионати от триумфа им на Мондиал 2014 насам. Германците обаче ще би трябвало да преглътнат второ следващо отпадане още в групите на Световното състезание. Напрежението към играчите на тима е още по-голямо, защото страната е хазаин на Евро 2024 след 18 месеца и там “Маншафта ” няма да има право на такива неточности.

Печеливши: Мароко и Африка

Мароко несъмнено е огромната сензация на Мондиал 2022. Малцина са тези, които дръзнаха да предвиждат, че “лъвовете на Атлас ” ще влязат в топ 4 на шампионата. Те освен, че завоюваха групата си в компанията на втория (Хърватия) и третия (Белгия) от Световното състезание в Русия, само че също по този начин по пътя си към полуфиналите отстраниха кандидатите за купата Испания и Португалия. На полуфиналите мароканците бяха спрени от мощния състав на Франция, само че могат да бъдат удовлетворени от играта си в този мач. Достигането им до тази фаза е мотив за горделивост освен за страната, само че и за цяла Африка, защото полуфиналът е първи в историята за тим от континента.

Губещ: Англия

След отличното показване в Евро 2020 болшинството в Англия бяха уверени, че най-сетне ще реализиран успех на огромно състезание след единствения им през далечната 1966 година. Гарет Саутгейт разполагаше с един от най-талантливите сформира в шампионата, а тимът игра възхитително в три от първите си четири мача в Катар. При първото им в действителност съществено предизвикателство в лицето на Франция обаче “Трите лъва ” претърпяха съдбовно проваляне и по този начин ще би трябвало да почакат най-малко до Европейското състезание в Германия, с цел да честват с огромен трофей.

Печеливши: Дидие Дешан и Килиан Мбапе

Селекционерът на Франция Дидие Дешан не съумя да повтори достижението на Виторио Поцо от две следващи международни трофеи като ментор, само че все пак потвърди, че няма потребност дебнещия Зинедин Зидан да поеме “петлите ”, с цел да може те да се борят за купите на огромните шампионати. Откакто Дешан е отпред на французите, те имат цели четири финала - извоюваните Мондиал 2018 и Лига на нациите 2021, както и изгубените Евро 2016 и Мондиал 2022. Предвид това, че Франция се размина с нова международна купа единствено поради дузпи, треньорът на тима има правото самичък да реши своето бъдеще в отбора, без да се тормози, че може да бъде сменен от Зидан.

Килиан Мбапе несъмнено беше отчаян, че не съумя да стане за повторно международен първенец още преди да е навършил 24 години. Въпреки това той безспорно има мотиви да бъде удовлетворен от самостоятелното си показване в Катар. Нападателят освен стана голмайстор на шампионата, само че и потвърди, че може да прави разликата в най-важните мачове, забивайки хеттрик във финала против Аржентина и поемайки сполучливо отговорността да извърши първата дузпа за своя отбор в края на мача. Така той удостовери думите по собствен адрес, че може да бъде идната водеща звезда на международния футбол.

Губещи: Испания и Луис Енрике

Съставът на “Ла Фурия ” беше цялостен с вълнуващи млади гении като Педри, Гави и Ансу Фати, както и с опитни играчи като Серхио Бускетс, Жорди Алба и Даниел Карвахал, които да ги направляват към първи успех от Евро 2012 насам. Испанците започнаха удивително шампионата с гръмкото 7:0 над Коста Рика, само че с всеки идващ дуел те се представяха все по-неубедително и по този начин се стигна до изненадващото им отпадане от Мароко още на осминафинал.

Най-големият губещ от тази обстановка беше Луис Енрике, който отнесе огромни рецензии за стила на игра на Испания най-много в дуела против мароканците. Базираният върху “тики-така ” жанр на игра докара до неуспеха на отбора, както и до решението на наставника да се отдръпна от своя пост.

Печеливши: Лионел Меси и Аржентина

Капитанът на Аржентина Лео Меси най-сетне стигна до най-голямата си фантазия, и то при последната си опция да го направи. Суперзвездата несъмнено направи извънреден шампионат и изцяло справедливо имаше достойнството да вдигне първи международната купа и да наследи именития Диего Марадона, който направи същото през 1986 година. Така нападателят получи огромно преимущество в разногласието си с Кристиано Роналдо за това кой от двамата е по-велик.

Титлата, несъмнено, е нещо значимо и за цяла Аржентина, която след 36 години очакване най-сетне стъпи на международния връх за трети път в историята си. Това отприщи грандиозни празненства в страната, доказвайки за следващ път, че там футболът е вяра.

Губещи: Кристиано Роналдо и Фернандо Сантош

Подобно на Меси, Кристиано Роналдо също си мечтаеше да приключи кариерата си на Световни шампионати с купа и по този начин да зарадва цяла Португалия. За нападателя обаче единственото положително нещо от целия шампионат е достижението му, че към този момент се е разписал на пет Мондиала. Заради неубедителното си показване Роналдо последователно даже загуби титулярното си място в състава на “мореплавателите ” за елиминационните им мачове. След това той проля сълзи след шокиращото им отпадане от Мароко, а като за похлупак точно огромният му съперник Меси изведе Аржентина до международната купа.

Селекционерът Фернандо Сантош също загуби доста от отпадането на Португалия от сензацията Мароко. Той получи похвали за смелото си решение да заложи на Гонсало Рамош вместо на Кристиано против Швейцария, само че откакто този ход се оказа несполучлив против “лъвовете на Атлас ”, той беше засипан с рецензии. Така най-великият треньор в историята на иберийците беше уволнен от своя пост след 8 години отпред на отбора.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР