Завърши реставрацията и адаптацията на сградата на видинската синагога и

...
Завърши реставрацията и адаптацията на сградата на видинската синагога и
Коментари Харесай

Откриват културен център в реставрираната видинска синагога

Завърши реставрацията и акомодацията на постройката на видинската синагога и превръщането ѝ в Културен център " Жул Паскин ". Церемонията по формалното разкриване е планувана за през днешния ден.

Сградата е издигната през 1894 година Тя е трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Губи функционалностите на еврейски молитвен дом през 1950 година след всеобщото изселване на евреите от Видин. През 60-те и 70-те години на предишния век се употребява за разнообразни потребности. Дълги години тънеше в съсипия.

Преди месец реновираната постройка бе посетена от посланика на Израел у нас Йорам Елрон. Той изрази усещането си от запазването на достоверността при реставрацията. Според него няма подозрение, че постройката ще се трансформира в туристическа атракция за евреите по целия свят, изключително за тези от Израел.

Реконструкцията на постройката се реализира по план " Реставрация и акомодация на Синагога - Видин в туристически обект " Културен център " Жул Паскин ". Проектът се финансира в размер на над 10 млн. лв. по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 – 2020.

На 28 май 2021 година бе церемонията по първа копка за пускане на реставрацията и акомодацията на видинската синагога. Реализацията на плана стана допустима, откакто през 2017 година организацията на евреите в България " Шалом " трансферира собствеността на постройката на Община Видин.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР