завърши днес първото в историята , което премина без проблеми,

...
завърши днес първото в историята , което премина без проблеми,
Коментари Харесай

Папа Франциск напуска Ирак след историческо пътуване

завърши през днешния ден първото в историята, което мина без проблеми, макар терзанията за сигурността и втората вълна от случаи на ковид в страната.
84-годишният понтиф измина повече от 1 400 километра вътре в страната, като насърчи намалялото християнско население и се обърна към шиитското мюсюлманско болшинство посредством среща с висшия свещеник Великият Аятолах Али Систани.
Папа Франциск бе посрещнат на 5 март от иракския министър председател Мустафа ал-Кадими.
„ Щастлив съм да възобновя пътуванията си и тази алегорична аудиенция е дълг към земя, която в продължение на години е била жертва на принуждение “, съобщи папата пред публицисти на борда на своя аероплан.
Той прикани за преустановяване на екстремизма и насилието в речта си по време на първото посещаване на глава на католическата черква в Ирак.
„ Нека бъде комплициран завършек на актовете на принуждение и екстремизъм, на разделянето и нетърпимостта! “ прикани папата в своето послание.
По-късно организира среща с президента Барам Салех, който през 2019 г.му насочи формалната покана за визитата, както и с други държавни и религиозни лица.
От президентския замък главата на 1,3 милиарда католици по света направи послание, наблягайки дълбоките корени на християнството в Ирак.
 Папа Франциск с молитва за жертвите на войната в Мосул Папа Франциск с молитва за " жертвите на войната " в Мосул
Папа Франциск се помоли през днешния ден за " жертвите на войната "  пред вековна черква в Мосул, където Ислямска страна опустоши една от най-ст...
„ Вековното наличие на християни в тази земя и техният принос в живота на нацията съставляват богато завещание, което желаят да продължат да оферират в услуга на всички “, сподели папа Франциск.
Той прикани управлението на страната да " се бори с бича на корупцията, злоупотребата с власт и незачитането на закона ".
Папата, който е неприкрит труженик на междурелигиозния разговор, приветства и другите малцинства в Ирак.
„ Тук, измежду толкоз доста потърпевши, мислите ми се насочват към язидите, почтени жертви на безсмислени и жестоки зверства “, сподели той.
Тази част от популацията на Ирак през 2014 година стана жертва на геноцид от страна на Ислямска страна.
 Папа Франциск в Ирак: Нека оръжията замлъкнат! Папа Франциск в Ирак: Нека оръжията замлъкнат!
Папа Франциск прикани за преустановяване на екстремизма и насилието в речта си по време на първото посещаване на глава на католическата цър...
, от където се обърна към вярващите и изрази благодарността си към духовниците за поддръжката към иракските християни, чийто брой е намалял по време на спора.
Папа Франциск се помоли и за „ жертвите на войната “ пред вековна черква в Мосул, където Ислямска страна опустоши една от най-старите християнски общности в света. На фона на рушащите се каменни стени на църквата Ал-Тахера (Непорочно зачатие) папа Франциск насочи молитва християните в Ирак и Близкия Изток да останат в родните си страни. Той съобщи, че " трагичното " изселване на християни от белязания от войната Ирак и по-широкия район " нанася неизмерима щета освен на засегнатите лица и общности, само че и на обществото, което оставят зад тила си ".
Папа Франциск отслужи през вчерашния ден литургия, на която участваха няколко хиляди поклонници на стадиона в Арбил - районната столица на Иракски Кюрдистан. Това бе най-голямата литургия по време на визитата му в тежко потърпевшия от пандемията Ирак.
Главата на Римската черква бе на историческо тридневно посещаване в Ирак като „ поддръжник на мира “. Визитата имаше за цел да успокои намаляващата християнска общественост в страната и да разшири разговора с други религии.
Заради противоепидемични съображения събитията с присъединяване на папата са лимитирани за необятната бщественост, с цел да се избегне всеобщото събиране на хора. Самият Франциск към този момент е имунизиран с 2 дози от препарата на " Пфайзер/Бионтех ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР