Заварихме хазната на 1,2 млрд. лв. дефицит на 31 май,

...
Заварихме хазната на 1,2 млрд. лв. дефицит на 31 май,
Коментари Харесай

Асен Василев имал окуражителни сигнали за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

„ Заварихме хазната на 1,2 милиарда лева недостиг на 31 май, два месеца по-късно сме на остатък 500 млн. лева Т.е. за тези два месеца страната е събрала 2 милиарда лв. повече, в сравнение с е похарчила. Като се работи и се събират налозите, без да ги подвигаме, се вижда, че пари има “.

Това твърди в изявление през  министърът на финансите Асен Василев.

Според него, през последните 15 години, изключително при финансовите разноски, казусът не са били парите.

„ Средства се отпускат и в края на годината се връщат. Миналата година 2 милиарда лева се върнаха по този начин. От гледната точка на финансовия министър това е добре – оказва помощ с недостига. Но за страната не е добре. Защото това са непостроени пътища, непостроени детски градини “, изяснява той.

Според Василев няма потребност да бъдат пипани налози.

„ Може някои от коронавирус ставките да се върнат на естествените си равнища. Видя се, че като събираме налозите, те са изцяло задоволителни да се финансира една европейска просветителна,  културна, обществена стратегия. Помните, че служебният кабинет беше заложил фрапантни нараствания на налозите. В този бюджет такова нещо няма, всички ограничения са за повишение на събираемостта. За да разполага Национална агенция за приходите с повече принадлежности, което под никаква форма не поставя спомагателни усложнения за бизнеса “, разяснява финансовият министър, който си върна отпред на Национална агенция за приходите Румен Спецов и го похвали за работата.

„ Видя се, че връщането на старите им управления работи. За митниците един комплициран развой, който би трябвало да се възнамерява и да се случи, е влизането ни в Шенген. В тази връзка ще има цялостна метаморфоза. Когато влезем, всички пунктове на границите с Румъния и Гърция ще изчезнат. Ще остане табела „ Добре пристигнали в България ”. Същото се отнася за Гранична полиция. Най-вероятно ще има надзор, само че не от този вид всяка кола и всеки пасажер да се ревизират и на двата пункта. Това е сериозна метаморфоза на две от най-дългите ни граници - северната и южната “, изяснява той.

„ Аз по-скоро ще се съсредоточвам по ограниченията за повишение на събираемостта. Знаете, че една от тях - клиент да не си заплати сметка в заведение, в случай че не му издадат касова записка, не беше призната. Догодина ще опитаме отново. Мярката е чудесна, работи дейно в Гърция “, сподели той.

Асен Василев имал окуражителни сигнали за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 година

„ Имаме, да. Особено откакто беше признат бюджет с 3% недостиг и по всичко наподобява, че ще бъде изпълнен. Това доста успокои ЕЦБ и страните членки. Защото предходните бюджети с недостиг от 6,3% и изявления от вида „ страната банкрутира ” сложиха стоп на този развой още сега, в който бяха направени “, твърди Василев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР