Затягат контрола по шенгенските граници! А ние за къде се

...
Затягат контрола по шенгенските граници! А ние за къде се
Коментари Харесай

Затягат контрола по шенгенските граници! А ние за къде се гласим?!

Затягат контрола по шенгенските граници! А ние за къде се гласим?! Договорени са проектопланове за по-строги инспекции на шенгенските граници за влизане в Европейски Съюз и към него при положение на изключителни здравни и други обстановки.

На 6 февруари Европейският парламент и Европейският съвет реализираха краткотрайно съглашение по отношение на промените в Шенгенската зона за свободно придвижване. Която разрешава на жителите на Европейски Съюз да пътуват свободно сред страните.

В известие за медиите Европейският съвет разгласи, че въпреки граничният надзор да е „ последна мярка “, за „ опцията за въвеждане на общи ограничения “ е нужна по-силна рамка за инспекции.

Реформите се отнасят най-много до граничните ограничавания по време на изключителни обстановки, свързани със здравето – като рецесията с Covid-19, противозаконната миграция и евентуалните закани за сигурността.

Съветът на Европейски Съюз отбелязва, че „ по време на пандемията Covid-19 Европейски Съюз е бил в положение да издаде единствено необвързващи рекомендации към страните членки “.

„ Безпроблемното придвижване през вътрешните ни граници и сигурността на външните ни граници са двата крайъгълни камъка на Шенгенското пространство “, съобщи белгийският министър на вътрешните работи Анелис Верлинден. „ Днешното съглашение за главен ремонт на Кодекса на шенгенските граници ще обясни и укрепи тези два стълба “, съобщи госпожа Верлинден, чието държавно управление понастоящем е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Реформите възнамеряват да разрешат на страните по-голяма еластичност при ръководството на техните граници, с цел да се оправят с краткотрайни рецесии, като да вземем за пример:

Ограничаване на броя на граничните пунктове или на работното им време за битка с всеобщата миграция. Включително по външните граници на Европейски Съюз

Въвеждане на неотложен граничен надзор за интервал до един месец. С опция за възобновяване за най-много три месеца, „ когато е налице сериозна опасност за публичния ред или вътрешната сигурност “.

Въвеждане на плануван надзор за интервал до шест месеца с опция за възобновяване за оптимален период от две години. Този граничен надзор може да бъде продължен в допълнение. В „ съществени изключителни обстановки по отношение на продължаваща опасност “. За интервали до една година по едно и също време.

Разрешение за връщане на нелегално пребиваващи жители на страни отвън Европейски Съюз от граничните зони назад „ в страната членка, от която са пристигнали непосредствено “, в случай че има съществуващо двустранно съглашение сред двете страни

Твърда външна граница при положение на здравна рецесия. Съветът на Европейски Съюз отбелязва, че „ по време на рецесията с ковид Европейски Съюз е бил в положение да издава единствено необвързващи рекомендации към страните членки “. Новите ограничавания могат да бъдат свързани с „ тестване, карантина и самоизолация “

Кога ще влезе в действие промяната?

Реформата първо ще би трябвало да бъде утвърдена от представителите на страните членки в Европейския съвет. След това тя ще би трябвало да бъде доказана от Европейския съвет и от Парламента. Все още не са избрани дати. И се чака процесът да отнеме няколко месеца.

А ние за къде се гласим?!

 

Резонен е въпросът – за къде тогава се гласи България, при такова стягане на ограниченията? И при продължаващата рецензия за контрола на миграцията, при все, че новите ограничения за стягане на контрола в огромната си част ще бъдат свързани точно с нея.

По-рано министър председателят Николай Денков сподели, че е разговарял с министър председателите на Германия, Нидерландия, Словения, Финландия по отношение на приемането на България в Шенген и еврозоната.

Част от тях са от най-предпазливите във връзка с бюджетите. Разказах им по какъв начин наподобява фискалната картина на България – ниският външен дълг, ниският недостиг, чакаме инфлацията да бъде по разпоредбите на Маастрихт до края на годината и ще имаме поддръжка от тези страни, когато пристигна време за разискване. Работим за 1 януари 2025 година, акцентира той.

 

Източник – Connexion/Превод:SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР