Затворихме страницата с Ковид-19, но ще се наложи отново да

...
Затворихме страницата с Ковид-19, но ще се наложи отново да
Коментари Харесай

Проф. Огнян Кунчев: Има опасност от взрив - епидемия от морбили

Затворихме страницата с Ковид-19, само че ще се наложи още веднъж да се отвори, не знам след какъв брой време. Преди няколко дни направихме конференция, която използвахме да съберем нашите доктори и математици, които се занимават с моделиране в епидемиологията, а от една от концепциите беше това, което досега не се случи сега - няма направена всеобща конференция, която да се занимава с поуките или равносметките от пандемията. Една от поуките е общественото разграничаване и носенето на маски. Ваксините също са значими, само че се оказа, че в случай че желаете да имате неотложен резултат - би трябвало отдалеченост и маски. Това сподели математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев.

По думите му второто потребно се оказва отдалечената работа, или така наречен home office.

" След като може да се употребява, да се ползва. Той е част от общественото разграничаване. И към този момент по-късно е подготовката на здравната система. А по време на пандемията в един миг хубавичко система се пукаше по шевовете, не доближиха места за приети в болница. И концепциите за тези поучения е да бъдем по-подготвени и да знаем какво ни чака ", добави проф. Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Mатематикът е на мнение, че сега сме доста по-подготвени за Ковид-19.

" Оказа се, че Омикрон, който е доста инфектиран, се прекарва елементарно. Омикрон не може да бъде получен от Уханския вирус. Той породи самичък по себе си, само че това беше за мен най-тревожното нещо. Това значи, че може да зародят още вируси, които са по-лоши ", разясни той.

Проф. Огнян Кунчев сподели таблица, в която се вижда, че България е преди всичко по жертви с Ковид-19 в трудоспособна възраст.

" 20% от хората, които са умряли в България, са били дейни хора - това е доста огромно число, а в другите страни тези хора са не повече от 10%. Средно на седмица в България са умирали по 2000 души, само че когато се появява Ковид-19 - на седмица са умирали от 3000 до 4000 души, двойно повече. Когато затихна пандемията, затихна и свръхсмъртността ", разяснява математикът.

От статистиката излиза наяве, че процентът на неимунизирани хора, постъпили в болница, е доста по-голям от този, в който имунизирани са били приети в болница. При умрелите таблицата е сходна - доста повече са жертвите, които не са били имунизирани.

Той напомни, че и имунизациите трябваше да бъдат реадаптирани към Омикрон разновидността.

" А нещото, което е настоящо, е, че имаме голям спад на случаите на морбили. През 2020 година са 257 случая, а през 2022 - един. Но в този момент, когато няма ограничения против Ковид-19, може още веднъж да тръгне. Тревожното е, че има редовно недоваксиниране през последните 20 години. Има заплаха от гърмеж - зараза от морбили ", добави проф. Огнян Кунчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР