Затварянето на големите магазини за нехранителни стоки води по-скоро до

...
Затварянето на големите магазини за нехранителни стоки води по-скоро до
Коментари Харесай

СМТ: Затварянето на големите нехранителни вериги води до загуби за бюджета и опасност от повишено заразяване с Covid-19

Затварянето на огромните магазини за нехранителни артикули води по-скоро до повишение на риска от разпространяване на Ковид-19, в сравнение с до преодоляване на пандемията, споделят от Сдружението за съвременна търговия (СМТ) във връзка на удължаването на рестриктивните мерки в този бранш от търговията на дребно. " При неработещи огромни магазини, потребителският поток се пренасочи към дребни търговски обекти, където е мъчно да бъдат спазвани предписанията на здравните управляващи. До момента водещите ритейлъри потвърдиха, че могат да обезпечат отдалеченост при извършване на покупки, надзор на достъпа, стерилизация и цялостно съблюдаване на всички планувани противоепидемични ограничения ", безапелационни са от организацията.

В същото време продължаващото затваряне на огромните магазини има извънредно тежки стопански последици освен върху търговците, само че върху цялата екосистема от свързани с ритейл бранша бизнеси и може да докара даже до банкрути и растеж на безработицата. Резултат от затварянето ще бъде и намаляването на приходите в държавния бюджет и сензитивното увеличение на броя компании, които ще се нуждаят от поддръжка и обезщетения от страна на страната, споделят от СМТ.

" Възстановяването на активността на огромните магазини ще има позитивен здравен резултат, защото в тях е допустимо да бъде обезпечена нужната отдалеченост сред пазаруващите и пропускателен режим. Водещите ритейлъри към този момент демонстрираха през над тримесечния локдаун, който беше въведен през ноември, че имат потенциала и мотивацията да съблюдават прецизно предписанията на здравните управляващи и да обезпечат безвредна среда за работа и извършване на покупки ", показват от организацията.

Те акцентират още, че удължаването на затварянето на огромните нехранителни магазини ще нанесени съществени вреди освен на самите търговци, само че и на цялата екосистема от компании, свързани с ритейл бранша. Продължаващият спад на оборотите неизбежно ще докара до верижно утежняване на положението на фирмите в бранша, растеж на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата.

Удължаването на мярката ще има отрицателни резултати и за държавния бюджет. Първият е, че ще намалеят приходите в него, защото фирмите в този отрасъл работят изцяло " на ярко " и заплащат налози и осигуровки върху действителните си доходи и хонорари на чиновниците. Втория е, че се усилят бюджетните разноски, защото когато бизнесът на тези компании е на процедура затворен и не генерират оборот, те са принудени да освобождават чиновници или да ги пускат в неплатен отпуск и по тази причина е обикновено да чакат обезщетения от страна на страната, предвиждат те.

През последната година, участниците на пазара на нехранителни артикули са сложени в извънредно сложна обстановка. Техните магазини бяха затваряни изцяло или отчасти на три пъти, беше регистриран голям спад в оборотите и някои компании към този момент са на ръба на банкрута. Ето за какво фирмите чакат страната да ги поддържа.

За разлика от дребните и междинни предприятия, огромните търговци могат да се възползват единствено от ограниченията " 60:40 ", " Заетост за теб " и " Запази ме ", през които е планувана отплата и поддръжка във връзка с разноските за труд и опазване на екипите. В същото време, при съвсем нулеви доходи, всички останали техни разноски не престават да текат, което води до доста тежки последствия за бизнеса. От Сдружението за съвременна търговия упорстват обсегът на мярка " Подкрепа посредством оборотен капитал за МСП " през Национална агенция за приходите, която планува поддръжка за затворени дребни и междинни предприятия в размер на 10% от оборота без Данък добавена стойност, да бъде уголемен и към огромните компании.; обсегът на мярка " Подкрепа за междинни предприятия по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " също да бъде уголемен към огромни предприятия; да се разшири обсегът на стратегия " Запази ме " като в нея да могат да бъдат включени и чиновници на затворени обекти, които все още нямат право на обезщетения по мярката. Това са адвокати, финансисти, чиновници за отдалечено обслужване на клиенти, защита, поддръжка и по този начин нататък.

Те желаят още и съкращаване на налог здания и такса боклук за интервала на затваряне на обектите, както и заледяване на данъчните заплащания за интервала на затваряне на обектите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР