Затваряне в домовете заради разпространението на коронавирус няма да има,

...
Затваряне в домовете заради разпространението на коронавирус няма да има,
Коментари Харесай

Кантарджиев: Коронавирусът се прекарва пет пъти по-тежко от грип

Затваряне в домовете поради разпространяването на ковид няма да има, само че би трябвало да се пазят възрастните хора, хората с хронични заболявания и тези с имунен недостиг.

Това разяснява пред bTV шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

" Националният действен щаб дава рекомендации въз основата на разбор. Иначе по предложение на националния здравен контрольор, министърът издава заповед. Засега няма настройка. В момента би трябвало да пазим старешки домове, лечебни заведения, с цел да не се трансфорат в огнища. Видяхме, че с учебните заведения няма ужасно ", сподели проф. Кантарджиев.

Според него маските и дистанцията са това, което понижава и управлява епидемията.

Високите стойности на инфектираните с ковид се дължат на неща, които могат да се предотвратят и на неща, които не могат да се предотвратят, разяснява още шефът на центъра на заразни и паразитни заболявания.

" Можеше хората, които трябваше да носят маски на закрито, да си ги носят. Ако си ги носеха умишлено в градския превоз и магазините, в случай че не се събираха доста хора на едно място, можехме да имаме по-малко случаи ", уточни още проф. Кантарджиев.

Той уточни кои са и нещата, които не можем да предотвратим. По думите му преди всичко това е една въздушно-капкова зараза, която доста мъчно се управлява, с ограниченията може единствено да я ограничаваме. " Мерките единствено понижават случаите и понижават тежкото протичане на болестта ", означи проф. Кантарджиев. Увеличаването на случаите го имаме в цяла Европа, сподели той.

" На всеки 10 години чакаме някой вирус, който е при животните, да премине при хората. Това са нормално микробите, които предизвикват най-тежките инфекции. Когато някой бацил мине от животни към хора, то нормално доста е рисков, тъй като не е приспособен към човешкия организъм.

Последният ковид си е живял по прилепите. Те имат един белтък, който пази от вирусни инфекции, при тях се въдят вируси, които не ги убиват, само че тръгнат ли по хората стартират да вършат проблеми ", изясни шефът на центъра на заразни и паразитни заболявания.

Според проф. Кантарджиев вирусът е пет пъти по-опасен и пет пъти по-тежко се прекарва от грип. Благодарение на ограниченията обаче, нямаме такова разпространяване, както при грипа, означи проф. Кантарджиев.

Той дефинира решението и персоналните да могат да издават посоки за PCR проби като доста вярно. По думите му бързите проби са тези, с които може да бъде избавена системата. " Трябва необятно да се употребяват бързите антиген проби. Те работят и бързо потвърждават дали човек може да заразява. Не са по този начин чувствителни като PCR теста, само че са сигурен критерии, а и костват 20 лв. ", акцентира Кантарджиев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР