Затваряне на градове няма да има. По-строги мерки заради коронавируса

...
Затваряне на градове няма да има. По-строги мерки заради коронавируса
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Затваряне няма да има, мерките зависят от всеки областен щаб |

Затваряне на градове няма да има. По-строги ограничения поради ковид ще вземат регионалните щабове съгласно разпространяването по места. Това сподели пред bTV проф. Тодор Кантарджиев - шеф на Националния център за заразни и паразитни болести и член на Националния действен щаб.

Той разяснява възходящия брой на инфектирани в последната седмица. Разпространението на COVID-19 по области е друго - най-голям е процентът на инфектирани в областите Благоевград и Търговище.

" Маските и дистанцията са задоволително съществени ограничения. С тях въздушно-капковата зараза, която съгласно проучванията е 5 пъти по-опасна от грипа, може да се балансира ", сподели специалистът.

Според проф. Кантарджиев би трябвало да се пазят най-строго три групи хора - възрастните, с хроничните заболявания и тези с имунодефицит.

Важно е да няма взрив в старческите домове и лечебните заведения ", каза още той.

Лекарският съюз би трябвало да предложи логаритъм по кое време персоналните лекари да издават направление за проби за Коронавирус, сподели професорът. Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов очаквал предложенията.

" Не знам какви тъкмо са критериите. Важно съгласно мен е да се следи общото положение, температура, кашлица, само че и информацията за контактите на хората - имали ли са пациентите ястие и пиянство с повече хора и пеене на ухо ", изясни проф. Кантарджиев
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР