Затоплянето на климата ще доведе до повече, по-мощни и с

...
Затоплянето на климата ще доведе до повече, по-мощни и с
Коментари Харесай

Live Science: Затоплянето на климата ще доведе до повече, по-мощни и с повече щети земетресения

Затоплянето на климата ще докара до повече, по-мощни и с повече вреди трусове. Земетресенията са естествени феномени, които пораждат заради придвижването и взаимоотношението на тектоничните плочи, които построяват земната кора и горната част на мантията. Тези плочи непрестанно се движат, от време на време постепенно, различен път бързо, заради топлината, предавана от Земята. Тъй като плочите се движат, те упражняват мощ една върху друга, създавайки напрежение. Когато напрежението стане прекомерно огромно, силата се освобождава под формата на сеизмични талази, които възприемаме като земетресение.

Топенето на ледниците заради изменението на климата може да докара до увеличение на честотата и интензивността на земетресенията.

Тъй като ледниците се топят, големи количества вода се изливат от сушата в океана. Тази спомагателна маса кара земята под леглото да се повдигне, създавайки разлика в налягането. Тази смяна в налягането може да аргументи разломите, които преди този момент са били неактивни, да се плъзнат, което води до трусове.

Затоплянето на климата ще докара до повече, по-мощни и с повече вреди трусове

Покачването на морското ниво, различен резултат от топенето на ледниците, също може да усили вероятността от трусове. Тъй като морското ниво се покачва, налягането върху морското дъно се усилва. Това нараснало налягане може да повлияе на разломите покрай крайбрежията, евентуално предизвиквайки трусове.

Live Science: Затоплянето на климата ще докара до повече, по-мощни и с повече вреди трусове 11.07.24 13:40 Тошко Йорданов безапелационен: Ако вторият мандат отиде в ППДБ, ще имаме диалог 11.07.24 13:38 Освежаващата роля на билките, хрумвания за леден чай в летните дни 11.07.24 13:37 Командироваха прокурор Франтишек за 3 месеца в Смолян 11.07.24 13:17 ИЗВЪНРЕДНО! Още един народен представител от Движение за права и свободи напусна ПГ 11.07.24 13:13

Важно е да се означи, че даже в случай че успеем фрапантно да понижим излъчванията на парникови газове, ще отнеме хиляди години, с цел да се стабилизира морското ниво. Следователно е извънредно значимо да разберем и смекчим рисковете, свързани с изменението на климата и земетресенията.

Учените употребяват модели и исторически данни, с цел да проучат евентуалните въздействия на изменението на климата върху земетресенията.

Например, те са следили връзката сред измененията във водните равнища на езерото Солтън и честотата на земетресенията покрай разлома Сан Андреас. Въпреки че е ясно, че изменението на климата може да изостри рисковете, свързани със земетресенията, към момента има доста неща, които не знаем за комплицираните процеси, включени в тези естествени феномени.

Прогнозирането и подготовката за трусове е комплицирана задача, изключително поради непредсказуемостта на тези събития. Въпреки това, разбирането на ролята на изменението на климата в увеличението на честотата и интензивността на земетресенията може да помогне на учените, политиците и обществеността да разработят тактики за понижаване на рисковете, свързани с тези естествени бедствия. Това може да включва възстановяване на инфраструктурата, поощряване на устойчивото градско обмисляне и повишение на осведомеността по отношение на ограниченията за сигурност по време на трусове.

Източник: Live Science /Превод: SafeNews

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР