Затлъстелите майки раждат деца с по-голям риск от развитие на

...
Затлъстелите майки раждат деца с по-голям риск от развитие на
Коментари Харесай

Затлъстелите майки раждат деца с по-голям риск от...

Затлъстелите майки раждат деца с по-голям риск от развиване на мастна чернодробна болест през 20-те им години, съгласно откриватели, представени от " Гардиън ". 

Политиците би трябвало да създадат повече, с цел да се оправят с популяризирането на некачествени храни и питиета, сигнализират те.

Непричинената от алкохол мастна чернодробна болест (NAFLD) може да бъде породена от затлъстяване. Ако прогресира, това може да докара до съществени здравословни проблеми като цироза и рак на черния дроб, а високите равнища на мазнини в черния дроб са свързани и с по-голям риск от диабет вид 2 и сърдечни болести. В момента NAFLD е водеща причина за чернодробните болести в западните страни, като те са и най-честата причина за гибел при хора на възраст сред 35 и 49 години във Англия. Според NHS до една трета от хората в Обединеното кралство имат ранен етап на NAFLD, което значи, че имат дребни количества мазнини в черния си дроб. 

Въпреки че възрастта е рисков фактор за NAFLD, откриватели предизвестяват от известно време за зараза от положението при младежи, откакто са открили, че към 20% от 24-годишните в Англия са имали мастни отлагания в черния дроб, като половината от тях са с тежка форма.

Сега същият екип открива, че въздействието върху утробата може да играе роля за увеличение на риска от развиване на NAFLD.

Изследователите, чиито резултати ще бъдат показани на Международния конгрес за болести на черния дроб през 2021 година, призован от Европейската асоциация за проучване на черния дроб, са разгледали сканиране на черния дроб измежду 2961 участници, родени в Англия и записали се в необятно изследване, наречено " Децата на 90-те ". За по-голямата част от участниците е налична информация и за показателя на телесна маса (ИТМ) на техните родители.

След като са взели поради фактори като майчината възраст, пушене по време на бременност и обществена класа, екипът открива, че затлъстяването при майките преди бременността е обвързвано с три пъти по-голям риск децата им да имат мастен черен дроб на 24-годишна възраст.

Екипът също открива нараснал риск, обвързван със затлъстелите татковци, само че тази връзка е по-малка, в сравнение с с майките, което допуска, че макар че фамилната среда или здравето на бащата могат да играят роля, наподобява, че има изключително въздействие, проявяващо се в утробата.

Екипът отбелязва, че работата се основава и на проучвания в Австралия, които са открили сходна връзка при разглеждането на поколение на 17-годишна възраст.

Ванеса Хебдич, от British Liver Trust, съобщи, че е належащо по-голямо осъзнаване на рисковите фактори за NAFLD. 

" В момента при по-голямата част от пациентите с това съществено заболяване се стига до по-късен стадий, когато черният дроб е толкоз съществено повреден, че е прекомерно късно за ефикасна интервенция ", сподели тя. „ Всяко проучване като това, което хвърля светлина върху аргументите и може евентуално да усъвършенства ранното разкриване в бъдеще, е значимо. “

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР