Затлъстелите майки раждат деца с по-голям риск от развитие на

Затлъстелите майки раждат деца с по-голям риск от развитие на ...

Затлъстелите майки раждат деца с по-голям риск от...

Затлъстелите майки раждат деца с по-голям риск от развитие на мастна чернодробна болест през 20-те им години, според изследователи, цитирани от "Гардиън". 

Политиците трябва да направят повече, за да се справят с популяризирането на некачествени храни и напитки, алармират те.

Непричинената от алкохол мастна чернодробна болест (NAFLD) може да бъде причинена от затлъстяване. Ако прогресира, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми като цироза и рак на черния дроб, а високите нива на мазнини в черния дроб са свързани и с по-голям риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. В момента NAFLD е водеща причина за чернодробните заболявания в западните страни, като те са и най-честата причина за смърт при хора на възраст между 35 и 49 години във Великобритания. Според NHS до една трета от хората в Обединеното кралство имат ранен стадий на NAFLD, което означава, че имат малки количества мазнини в черния си дроб. 

Въпреки че възрастта е рисков фактор за NAFLD, изследователи предупреждават от известно време за епидемия от състоянието при млади хора, след като са установили, че около 20% от 24-годишните в Англия са имали мастни отлагания в черния дроб, като половината от тях са с тежка форма.

Сега същият екип установява, че влиянието върху утробата може да играе роля за увеличаване на риска от развитие на NAFLD.

Изследователите, чиито резултати ще бъдат представени на Международния конгрес за заболявания на черния дроб през 2021 г., свикан от Европейската асоциация за изследване на черния дроб, са разгледали сканиране на черния дроб сред 2961 участници, родени в Англия и записали се в широко проучване, наречено "Децата на 90-те". За по-голямата част от участниците е налична информация и за индекса на телесна маса (ИТМ) на техните родители.

След като са взели предвид фактори като майчината възраст, пушене по време на бременност и социална класа, екипът установява, че затлъстяването при майките преди бременността е свързано с три пъти по-голям риск децата им да имат мастен черен дроб на 24-годишна възраст.

Екипът също установява повишен риск, свързан със затлъстелите бащи, но тази връзка е по-малка, отколкото с майките, което предполага, че въпреки че семейната среда или здравето на бащата могат да играят роля, изглежда, че има особено влияние, проявяващо се в утробата.

Екипът отбелязва, че работата се основава и на изследвания в Австралия, които са установили подобна връзка при разглеждането на потомство на 17-годишна възраст.

Ванеса Хебдич, от British Liver Trust, заяви, че е необходимо по-голямо осъзнаване на рисковите фактори за NAFLD. 

"В момента при по-голямата част от пациентите с това сериозно заболяване се стига до по-късен етап, когато черният дроб е толкова сериозно увреден, че е твърде късно за ефективна намеса", каза тя. „Всяко изследване като това, което хвърля светлина върху причините и може потенциално да подобри ранното откриване в бъдеще, е важно.“

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com