Застрахователният пазар остава стабилен и постига устойчив ръст, въпреки икономическите

...
Застрахователният пазар остава стабилен и постига устойчив ръст, въпреки икономическите
Коментари Харесай

Застрахователите у нас изплатили с над 11% повече обезщетения за година

Застрахователният пазар остава постоянен и реализира резистентен растеж, макар икономическите компликации и високата инфлация, проблемите със сигурността и енергийните доставки, подбудени от войната в Украйна. Общо за застрахователния пазар премийният доход към края на декември 2022 година възлиза на 3 613 млн. лева, като растежът на годишна база по отношение на същия интервал на миналата година е 10.5%. Сумата на изплатените компенсации пораства с леко изпреварващ ритъм от 11,3% и доближава 1 437 млн. лева, сочат данните на Комисията на финансов контрол, оповестиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Пазарът на общо обезпечаване приключва 2022 година с премиен доход от 2 988 млн. лева, а компенсациите са в размер на 1 168 млн. лева, като и двата индикатора нарастват с идентичен ритъм от 10%. Без основни промени остава структурата на пазара – най-масовите автомобилни застраховки заемат дял от 70% в премийния доход по общо обезпечаване. Събраните награди по застраховка Гражданско отделение на автомобилистите са в размер на 1 123 млн. лева, с 2,4% по-малко по отношение на декември 2021 година По отношение на изплатените компенсации по застраховка Гражданско отделение се регистрира растеж от 5% и доближават 619 млн. лева, което съставлява 56% от всички изплатени компенсации в общо обезпечаване. По линия за застраховка Каско се резервира темпът на напредък от предходните месеци, като към м. декември се регистрира растеж на премийния доход от 15,5% при събрани награди в размер на 823 млн. лева Ръстът на изплатените компенсации е 13 %, непосредствен до този на приходите. Промените в превоза и цялата верига на доставки, главно поради войната в Украйна, оказват въздействие върху застрахователните бизнес линии, свързани с превоза, като по тях се регистрира значимо повишаване на премийния доход. Най-висок приръст на годишна база - 119% - бележи застраховка „ Товари по време на транспорт “ (карго). 

Ефектите от войната в Украйна и оформянето на бежански поток се виждат в динамичността по линия на „ Гранична гражданска отговорност “ - премийният доход по нея нараства с 43% на годишна база, регистрират още от АБЗ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР