Застрахователният холдинг Еврохолд е възложил на J.P. Morgan AG (Джейпи

...
Застрахователният холдинг Еврохолд е възложил на J.P. Morgan AG (Джейпи
Коментари Харесай

Еврохолд смята да приключи сделката с ЧЕЗ до юли

Застрахователният холдинг " Еврохолд " е упълномощил на J.P. Morgan AG ( " Джейпи Морган " ) да е водещ и извънреден управител при структурирането на дълговото финансиране на договорката с " ЧЕЗ Груп " за придобиването на седем нейни сдружения в България. Очаква се завършването на договорката да завърши до края на първото шестмесечие на 2021 година

Най-стратегическо е придобиването на по 67 на 100 от електроразпределителното и електроснабдителното сдружение в Западна България. Пълен надзор ще бъде добит върху търговеца на ток " ЧЕЗ Трейд ", два слънчеви плана (които се оказаха проблем пред договорката с предходния кандидат- покупател " Инерком " на Гинка Върбакова), и ИТ компанията, обслужваща предприятията от българската група на ЧЕЗ.

Договорената сред " ЧЕЗ Груп " и " Еврохолд " цена за българските активи е 335 млн. евро. Миналата година купувачът разгласи, че е обезпечил за заплащането на договорката заем от 300 млн. евро. Ставаше въпрос за синдикиран заем, обезпечен от немската " Дойче банк " и японската " Номура ". Остатъкът и спомагателни средства за вложение трябваше да бъдат набрани като нарастване на капитала през борсата, където е листнат " Еврохолд ". Комисията за финансов контрол обаче забави утвърждението на новата емисия бумаги.

През март 2021 година " Еврохолд " още веднъж разгласи, че ще пусне нови акции на Българската фондова борса (БФБ) и чака по този начин да обезпечи до 100 млн. евро. Предмет на общественото предложение ще бъдат малко над 79 млн. нови елементарни акции, всяка с номинална и емисионна стойност - надлежно 1 лева и 2.50 лева

Също през март холдингът заяви, че към този момент си е обезпечил 26 млн. евро дялова инвестиция за договорката с ЧЕЗ и за развиване на застрахователния си бизнес от основания в Люксембург капиталов фонд GEM Global Yield LLC SCS (GEM).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР