Застрахователната компания Лев инс съди онлайн изданието Mediapool.bg с иск

...
Застрахователната компания Лев инс съди онлайн изданието Mediapool.bg с иск
Коментари Харесай

Рекорден иск в България: Лев инс съди Медиапул за 1 милион лева

Застрахователната компания " Лев инс " съди онлайн изданието Mediapool.bg с иск в Софийския градски съд за един милион лв. заради статия от 27 септември 2022 година, който цитира и преразказва стенограма от съвещание на Министерския съвет.

Дружеството се е почувствало наранено от обявата " България отново е застрашена да бъде изключена от системата " Зелена карта " (подзаглавие: " Държавата води договаряния с " Лев инс " за понижаване на отговорностите на компанията " ), оповестява изданието.

Дело за един милиона лв. води и притежателят на застрахователя " Евроинс " - " Еврохолд ", против уеб страницата " Биволъ ". Срещу Mediapool.bg тече и дело, заведено от съдията Светлин Михайлов, което също е за публикация, в която се напомнят обстоятелства.

Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд поради откъс на министър, и то отразен в стенограма от съвещание на Министерски съвет

Стояна Георгиева, главен редактор на " Mediapool.bg "

" Доколкото в тази ситуация с Mediapool искът за 1 млн. лева е предявен напълно, а не като непълен, мога да кажа, че това е най-големият от позиция на претендираното обезщетение иск против медия в историята на България, който
ми е прочут въз основата на обществената информация ", разяснява шефът на правния екип на " Програма " Достъп до информация " юрист Александър Кашъмов, който ще пази изданието пред съда.

По думите му това е следващото SLAPP (от анг. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP - " каузи плесници " ) дело у нас и с доста сериозен " вцепеняващ резултат ", цитира Дневник.

" Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд поради откъс на министър, и то отразен в стенограма от съвещание на Министерски съвет. Доколкото разказаният в публикацията проблем е отразяван години наред от Mediapool и журналистическият текст показва изцяло правилно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е заплашване на медията, само че и на цялата журналистическа общественост и на всеки самостоятелен глас, който си разреши да приказва за казуса със системата " Зелена карта ", разяснява основният редактор на Mediapool Стояна Георгиева, представена в прессъобщението на медията.

Статията, която е обект на желае на " Лев инс ", се основава на откъс на служебния финансов министър Росица Велкова по време на съвещанието на Министерския съвет на 21 септември 2022 година Според стенограмата министърът декларира: " В случай че въпросът (с Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, известно като бюро " Зелена карта " - бел. ред.) не бъде позволен, наред с несъблюдение на уговорката на България след присъединение към ERM ІІ има сериозен риск националното ни бюро да бъде изключено от системата " Зелена карта " на идната Генерална асамблея, надлежно от идната година да спре издаването на зелена карта от българските застрахователи. "

Според ищеца обаче това изречение, както и останалата част от изявлението на министър Велкова е погрешно интерпретирано и изопачено. От 16-те застрахователни компании, които осъществят доходи от наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на българския пазар, в изявлението на министър Велкова на 21 септември е упомената поименно само " Лев инс ". Посочено е, че по активността " Мониторинг на финансовата непоклатимост на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) посредством приемане на периодически информации за финансовото му положение " през първата половина на 2022 година още веднъж са извършени " редица работни срещи сред представители на Комисията по финансов контрол (КФН), застрахователна компания " Лев инс " АД и " Националното бюро на българските автомобилни застрахователи ", по време на които бяха разисквани ограниченията, които следва да бъдат подхванати взаимно от националното бюро и застрахователна компания " Лев инс " АД за понижаване отговорностите на застрахователя към бюрото и към други участници в системата " Зелена карта ".

Според " Лев инс " публикацията е разтревожила клиентите им. Ден след публикуването й изпълнителният шеф на засстрахователното сдружение Павел Димитров разгласи, че ще съди медията. На 28 септември 2022 година вместо отговор на поставените предния ден въпроси към сдружението по случая Димитров върна имейл на създателя Цветелина Соколова, съгласно който " на по този начин показаната от Вас информация в публикацията и заложените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда ".

От импортираната искова молба излиза наяве, че материалът е шокирал чиновници, ръководители и вложители от отправените към сдружението " погрешни, подвеждащи и насаждащи боязън, паника, упрек и отричане измежду българските жители изказвания ".

" Наши клиенти, пътуващи в този интервал в чужбина, бяха комплицирани и разтревожени, брокерите ни бяха затруднени в работата си да оборват слуховете, а партньорските ни връзки бяха смутени ", написа в жалбата. Към нея са приложени подписани от застрахователни брокери писма до " Лев инс ", съгласно които клиентите им са обезпокоени поради обявата. Според сдружението в публикацията не е упоменат посоченият от министър Велкова " прогрес по случая ". " Авторът на тази обява се базира и видимо употребява, само че погрешно интерпретира, добавя и изопачава изказването на министъра на стопанската система госпожа Велкова ", написа още в исковата молба. Всъщност Росица Велкова е длъжностен министър на финансите. Застрахователят акцентира, че неговите срещи с КФН и бюро " Зелена карта ", за които приказва министърът, са в " духа на естественото съдействие сред държавен орган, осигурител и бюрото ".

Твърденията за съществени отговорности на компанията към бюрото са " журналистически оскърбителен изказвания ". По-нататък компанията споделя, че се бавят само заплащания по нередовни претенции от репортери, тъй като тя, както и други български застрахователи, е разкрила " систематични измами ", за които са сезирани " задгранични прокуратури ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР