Застрахователната компания Лев инс е завела иск в Софийския градски

...
Застрахователната компания Лев инс е завела иск в Софийския градски
Коментари Харесай

„Лев инс“ съди Mediapool за 1 милион лева

Застрахователната компания " Лев инс " е завела иск в Софийския градски съд против за 1 млн. лв. с претекст, че се е почувствала наранена отинформационен материал от 27 септември 2022 година, който на практика цитира и преразказва стенограма от съвещание на Министерския съвет.

Публикацията е учредена на обществено налична в интернет стенограма от съвещание на държавното управление, в което се дискутира " Зелена карта " и следствията, в случай че казусът не бъде решен. Въпреки че източникът е обществен, на изпълнителния шеф на сдружението е изпратен имейл с въпроси по тематиката, само че единственият получен отговор е: " На по този начин показаната от Вас информация в публикацията и заложените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда ".

" Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд поради откъс на министър, и то отразен в стенограма от съвещание на Министерския съвет. Доколкото разказаният в публикацията проблем е отразяван години наред от Mediapool и журналистическият текст показва изцяло правилно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е заплашване на медията, само че и на цялата журналистическа общественост и на всеки самостоятелен глас, който си разреши да приказва за казуса със системата " Зелена карта ",коментира основният редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Адв. Александър Кашъмов разяснява, че това епоредното SLAPP дело у нас, и то с доста сериозен " вцепеняващ резултат ".Понастоящем вофициалната платформа на Съвета на Европа за SLAPP делае записано друго скорошнодело против Mediapool, заведено от съдията Светлин Михайлов. Заради зачестилите случаи на SLAPP каузи (дела " плесници ", ориентирани против публицисти и активисти) Европейският съюз готви анти-SLAPP инструкция, чиято концепция е да обезпечи отбрана на ранен стадий против корист с искове за клюка и засегнатост. Това освен би икономисало тежестта върху засегнатите публицисти и медии, само че би защитило цялата обществена среда от смразяващия резултат на тези искове и би попречило на ограничението надостъпа на жителите до информация.

Заведеното дело против Mediapool не е единственият способ за ограничение на свободата на словото. През лятото на 2019 година към 50 чиновници на същия осигурител излязоха на митинг пред редакцията на в. " Капитал " зарадипубликация.

Проблемите на България със " Зелена карта ", наранени в обявата на Mediapool, се разясняват като една от аргументите страната да се откаже краткотрайно от пътя си към еврозоната. В тази връзка държавното управление внесе законодателни промени, които претърпяха цялостно крушение в Народното събрание след протест на две съвещания на икономическата комисия от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Български напредък " и " Възраждане ". Това предизвика някогашни депутати от " Демократична България " (Христо Иванов, Владислав Панев, Ивайло Мирчев) да разгласят, че " обединението Алексей Петров " е спънала България за еврото, визирайки един от учредителите на застрахователната компания.

За страдание, казусът със " Зелена карта " въобще не е решен и развръзката по него занапред следва, в случай че България въобще желае в миналото да влезе в еврозоната или най-малко да излезе от мониторинга в застраховането. Остава въпросъткой ще заяви за тази развръзка,когато тя пристигна, идали ще е подготвен да заплати цената на истината – 1 милион лв..Защото, както споделя Европейският съд по правата на индивида по делата за свободата на словото, " пресата освен има за задача да популяризира информация и хрумвания по въпроси от публичен интерес, само че иобществеността също има право да ги получи ".Как обществеността в България ще получи информация по тематиката " Зелена карта ", мненията на висши чиновници и политици по нея и за ролята на " Лев инс " егорещ въпроскъм всички медии и публицисти в България, както и към всички политици, които настояват, че се борят да живеем в демократична страна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР