Застрахователната компания Бул инс склони да плати по 50 000

...
Застрахователната компания Бул инс склони да плати по 50 000
Коментари Харесай

Под натиск "Бул инс" склони да плати по 50 000 лв. за жертвите край Своге

Застрахователната компания " Бул инс " склони да заплати по 50 000 лева обезщетение на околните на починалите в злополуката край Своге. Освен това застрахователят няма да оспорва в съда разпореждането на Комисията за финансов контрол (КФН) сумата да бъде изплатена веднага. Обратът в решението на компанията пристигна след мощен публичен напън. 

Във вторник наследниците на три от 20-те жертви в злокобната злополука се оплакаха, че са получили единствено по 10 лева обезщетение по сметките си. Вчера в сутрешния блок на Би Ти Ви изпълнителният шеф на застрахователната компания Стоян Проданов бе безапелационен, че компанията не дължи никакво обезщетение, тъй като транспортната компания, с която са сключили застраховка " Злополука ", в действителност не правила публичен транспорт на пасажери. От " Бул инс " показаха, че пътуването не е било авансово оповестено пред Агенция " Автомобилна администрация ", липсвали и документи, въз основата на които да се заплати обезщетение, пътният лист не покривал маршрута, а описът с пасажерите не бил настоящ и впоследствие бил изменен. 

На радикално друга позиция е КФН. " Изплащането на сумата от 10 лева обезщетение за пасажер в авариралото транспортно средство е незаконно, тъй като законът категорично е планувал минимална сума от 50 000 лева за всеки пасажер ", разгласи комисията. В КФН досега са постъпили 6 тъжби от околните на общо 7 от починалите при пътния случай край Своге. Проверката на регулатора е открила, че наследниците са показали пред „ Бул инс “ всички нужни документи, които се изискват по закон. 

Регулаторът показва още, че " Бул инс " са поискали от Националната следствена работа отговор на следните въпроси: дали е открито съществуването на алкохол и упойващи субстанции в кръвта на лидера на рейса, дали за рейса има публикуван лиценз за публичен транспорт на пасажери и дали са изпълнени условията за инцидентен транспорт на пасажери. " Съгласно член 106, алинея 5 от Кодекса за застраховането (КЗ) не се позволява условие на доказателства, за които може да се направи рационална преценка, че нямат значително значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят голословно закъснение и удължение на процедурата по уреждането й ", счита регулаторът. Според него поисканите от НСС документи " нямат директно отношение за определяне на основанието на претенциите ", а биха имали значение само за възникването на правото на декаданс на застрахователя. " Ето защо освен неморално е и нелегално да се отхвърля изплащането на застрахователно обезщетение заради това, че НСС не е дала отговор на запитването, а показаните документи са открили основанието на претенциите ", счита КФН.

Първоначално  " Бул инс "  твърдеше, че няма никакво желание да изпълнява разпореждането на КФН да изплати незабавно по 50 000 лева на наследниците на всяка жертва. Преведените 10 лева не били обезщетение, а част от административна процедура, с цел да не бъдат в допълнение глобени, че не извършват решение на КФН, което оспорват в съда. 

Само за няколко часа обаче застрахователят смени позицията си заради силния публичен отклик и след среща с КФН. В особено изказване пред медиите през вчерашния ден Проданов съобщи:  " Независимо от нашата увереност в правотата на защитаваната позиция поставихме моралните правила над юридическите условия, тъй като считаме, че човешкият живот не коства нито 10 лева, нито 50 000 лева Нашето решение удовлетворява публичния интерес. "

 

ИЗПЛАЩАНЕ

От " Бул инс " поканиха засегнатите близки да предявят своите искания в офисите на компанията. Това се отнася за наследниците както на починалите, по този начин и за ранените при злополуката. Парите ще бъдат изплащани в период от 15 дни след подаване на всички нужни документи. От застрахователната компания приканиха за по-строги регулации и надзор на публичния транспорт.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР