Застрахователната компания Бул инс е определила по 10 лв. обезщетение

...
Застрахователната компания Бул инс е определила по 10 лв. обезщетение
Коментари Харесай

10 лв. за жертва е обезщетението за катастрофата край Своге

Застрахователната компания " Бул инс " е определила по 10 лева обезщетение за жертва в злокобната злополука край Своге, където през август 2018 година починаха 20 души. Толкова е превел застрахователят на наследниците на двама от починалите. Шокирани от решението, те се обърнаха през вчерашния ден с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до омбудсмана Мая Манолова и до шефа на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов. Късно вечерта през вчерашния ден от Комисията за финансов контрол (КФН) обявиха, че това е нелегално, тъй като при такива случаи има строго закрепена минимална сума.

" Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек коства 10 лв.? Да, 10 лв.! На толкоз застрахователна компания " Бул инс " АД оцени живота на нашите майки, татковци и деца! Поведението на този български осигурител ни кара да се усещаме унизени и огорчени, без религия в справедливостта и закона. Ако " Бул инс " АД нямат финансовия запас да платят за гибелта на 20 души, тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори казусът със ЗК " Олимпик ", само че този път със стотици хиляди наранени българи ", се споделя в писмото, оповестено във фейсбук профила на Българската асоциация на потърпевшите от произшествия.

Първоначално " Бул инс " даже е отказала да заплати обезщетение на околните на починалите, сподели пред в. " Сега " ръководителят на асоциацията Владимир Тодоров. Аргументът бил, че компанията транспортьор не е уведомила авансово организация " Автомобилна администрация " за транспорта, както било по закон. След тъжба на околните до КФН, последвалата инспекция и разпореждането застрахователят да заплати неотложно, " Бул инс " склонили, само че единствено на 10 лева Близките на останалите 18 жертви от злополуката с терзание чакат тези дни и седмици да получат решенията за своите компенсации. Те се дължат по застраховката " Злополука ", подписана сред транспортната компания и " Бул инс ". Това е застраховката за пасажерите на седящите места в публичния превоз, която е включена в билета им. Тъй като в тази ситуация става дума за инцидентен транспорт, ролята на билети играе описът на пасажерите, изясни Владимир Тодоров. Именно този лист не бил предаден авансово от водача в организация " Автомобилна администрация ", съгласно застрахователите.

По тези застраховки има законово закрепен размер на компенсацията при гибел на пасажер - 50 000 лева, които се разпределят сред наследниците на починалия. Освен това за рейса има и застраховка " Гражданска отговорност ", подписана с " Лев инс ", по която обаче би трябвало да се изчака изходът на наказателното дело.

Още през септември и октомври наследниците на жертвите в злополуката край Своге са подали всички документи в компанията " Бул инс " - протокол за ПТП, лист на пътуващите, смъртен акт и уверение за наследници. Застрахователят изчакал до последно законовия 6-месечен срок за разглеждане на документите и в края на март отказал да заплати. Проверката на КФН открива, че няма съображение за отвод, и постанова насилствена мярка да заплати неотложно.

Към сегашния миг в КФН са постъпили 6 тъжби от околните на общо 7 от починалите лица при пътния случай край Своге, оповестиха късно във вторник от регулатора. По отношение на две от жалбите по отношение на застрахователното сдружение - „ ЗД Бул Инс “ АД са приложени насилствени административни мерки да изплатят компенсации по подписаната от тях застраховка „ Злополука “ на пасажерите в средствата за общински транспорт. Минималната сума за погашение по тази застраховка съгласно Кодекса за застраховането е 50 000 лева за всеки пасажер.

Изплащането на сумата от 10 лева обезщетение за пасажер в авариралото транспортно средство е незаконно, тъй като законът категорично е планувал минимална сума от 50 000 лева за всеки пасажер, обявиха от КФН.

Проверката накомисията установи, че при завеждане на претенциите на наследниците пред „ ЗД Бул Инс “ АД дружно с писменото искане са показани констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), дубликат - извлечение от акт за смърт; уверение за наследници; информация от Информационен център към Гаранционния фонд (ГФ) и уверение за банкова сметка. Относно документ, който да потвърждава, че потърпевшите са били пасажери, би трябвало да се уточни, че в констативния протокол за ПТП се съдържа обстоен лист на пасажерите в рейса. В тази връзка документите, показани дружно със завеждане на претенциите, изцяло откриват основанието за погашение на застрахователното обезщетение, написа в отговора на КФН.

От застрахователната компани не дадоха отговор до публицистичното привършване на броя на запитването ни за какво е избрана толкоз ниска сума.

" Аргументът, че транспортната компания не е предоставила авансово на организацията " Автомобилна администрация " листата с пасажерите, няма връзка със застраховката ", разяснява Владимир Тодоров. Според него в случая водачът е нарушил транспортни разпореждания, които нямат отношение към застраховката, за която е платена наградата и има настоящ контракт.

Предстои околните на починалите край Своге да търсят правата си в съда. " Това е и задачата на застрахователя, да тупа топката и да отсрочва допустимо най-дълго във времето заплащането на компенсации ", споделя Тодоров. Съдебните каузи за произшествия се точат най-малко две години.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР