Застрахователите ще бъдат длъжни да въведат система “бонус-малусПо-високи лимити и

...
Застрахователите ще бъдат длъжни да въведат система “бонус-малусПо-високи лимити и
Коментари Харесай

Правиш катастрофа, вдигат ти „Гражданска“

Застрахователите ще бъдат длъжни да вкарат система “бонус-малус ”
По-високи предели и такси може да доведат до повишаване на полицата

Изготвят промени в Кодекса за застраховането

Шофьорите, които причинят злополука, ще купуват по-скъпа застраховка “Гражданска отговорност ”. Застрахователните компании ще бъдат задължени да вкарат система “бонус-малус ”, тъй че водачите, които предизвикват катастрофи, да заплащат повече от изрядните водачи. Това гласят промени в Кодекса за застраховането, които са пуснати за публично разискване от Министерство на финансите.

За въвеждането на система “бонус-малус ” се приказва от години. Идеята на застрахователите беше да има общи правила за предоставяне на бонуси в цената на “Гражданска отговорност ” за изрядни водачи и общи правила за завишаване на цените за тези, които предизвикват произшествия. Дори беше създаден вид, при който цената на полицата да зависи и от броя на фишовете за превишена скорост.

Сега планът планува всяка застрахователна компания сама да вкара “бонус-малус ” при установяване на цените на застраховката “Гражданска отговорност ”. За задачата фирмите ще би трябвало да употребяват данните в Гаранционния фонд, където записват всички искания за заплащания по застраховките “Гражданска отговорност ” и “Каско ”, пътнотранспортните катастрофи и участниците в тях. Идеята е всеки осигурител самичък да реши дали да завиши цената на “Гражданска ” с 10 или 20 на 100 за водач, който направи злополука, или пък да дава отстъпка от 5-10% на лидер, който не е предявявал искания за погашение на обезщетение. Застрахователите сами ще би трябвало да преценяват дали да употребяват единствено данните за заплащанията по “Гражданска отговорност ” или и за тези по “Каско ”. Някоя компания може да реши, че в случай че водач употребява обезщетение по “Каско ”, тъй като си е ожулил колата, би трябвало да заплати и по-скъпа “Гражданска ”. Но по този начин има заплаха всички клиенти да се трансферират в осигурител, който не ползва такива усложнения в цената.

Цената на “Гражданска отговорност ” може да нарасне и поради повишение на предели и такси. Предвидено е нарастване на минималната застрахователна сума, до която застрахователите изплащат компенсации по “Гражданска отговорност ”. За неимуществени и имуществени вреди вследствие на на телесно увреждане или гибел минималната отговорност на застрахователите ще бъде вдигната от 10,42 млн. лева, без значение от броя на повредените хора, на левовата равноценност на 6,45 млн. евро. За вреди на имущество лимитът ще бъде нараснал от 2,1 млн. лева на левовата равноценност на 1,3 млн. евро.

Освен това вноските в Обезпечителния фонд, който заплаща компенсации по полиците “Гражданска отговорност ”, в случай че издалата ги компания банкрутира, да бъдат определяни като % от цената, а не като закрепена сума, както е сега.
Промените плануват да бъдат признати наредби с правила за установяване на компенсациите за имуществени и неимуществени вреди. Като особено е отстранен текста, съгласно който компенсацията за потърпевш човек може да бъде несъмнено от съда. Сега честа процедура е застрахователите да дават дребни компенсации на потърпевшите, които по-късно апелират, с цел да дефинира съдът по-голямо обезщетение. С измененията концепцията е да бъдат въведени правила и ролята на съда да бъде отстранена.

Ще могат за създадат застраховка по избор
Удря те тротинетка, взимаш пари от Гаранционния фонд
Без наложителна “Гражданска ”



Хората с тротинетки по избор ще подписват застраховка, с цел да не се постанова да заплащат, в случай че ударят автомобил или блъснат пешеходец.

Електрическите тротинетки няма да имат наложителна застраховка “Гражданска отговорност ”. Но в случай че тротинетка удари автомобил или бутне пешеходец и той си счупи ръката, потърпевшият ще има право на обезщетение от Гаранционния фонд. Това гласят промени в Кодекса за застраховането, пуснати за публично разискване от Министерство на финансите.

След това Гаранционният фонд ще може да си потърси изплатените пари от индивида, който е карал тротинетката. За да не се постанова хората с тротинетки да заплащат големи суми поради това, че са ожулили безценен автомобил, ще могат да подписват по избор застраховка, която да покрива риска да нанесат вреди или да ударят пешеходец.

С измененията ще бъде конкретизирано, че “Гражданска отговорност ” ще бъде наложителна за моторни транспортни средства, “задвижвани извънредно с механична сила по суша ” с оптималната скорост над 25 км/ч, или оптимално тегло над 25 кг и оптималната скорост над 14 км/ч. Специално е посочено, че “Гражданска отговорност ” не се подписва за ремаркета от категория О1 (до 750 кг), самоходната техника с мощ до 10 kW, колела с мотор, самостоятелни електрически транспортни средства и самобалансиращи се транспортни средства.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР