Застрахователите не искат да имат нищо общо с кораби, които

...
Застрахователите не искат да имат нищо общо с кораби, които
Коментари Харесай

Най-големият проблем пред руския петрол е застраховането му

Застрахователите не желаят да имат нищо общо с кораби, които возят съветски нефт. Презастраховането е даже по-сериозен проблем от застраховането. Китай усилва покупките на нефт от Русия на преференциални цени.
Нахлуването на Русия в Украйна докара до куп промени в макроикономически проект - световната стопанска система се забавя, а инфлацията нараства. Положението е сходно и в енергийния бранш, като глобите на Запада извеждат на напред във времето комплицираната задача, с която Европейският съюз би трябвало да се оправи, откакто няколко страни, в това число и България, обявиха, че са подготвени да наложат несъгласие на предлагането за възбрана на съветския нефт.

Русия досега съумява да се оправи в огромна степен с резултатите от глобите върху търговията с нефт, наложени от Съединени американски щати и Англия, която е от огромно значение за нейната стопанска система. Това обаче бързо може да се промени, откакто застрахователната промишленост заплашва да наруши привидната естетика, в случай че Москва и нейните клиенти не съумеят да запълнят празнината, оставена от западните застрахователи.
Реклама
Застрахователи от Европа и Съединените щати, които по принцип преобладават на интернационалния морски пазар, лимитират покритието си за съветски петролни танкери, настояват източници от промишлеността пред Reuters. Целта е да избегнат нарушение на глобите, наложени след нахлуването на Москва в Украйна. Дори неруски кораби са изложени на риск да не бъдат обслужвани от западните застрахователи, в случай че транспортират съветски нефт.

Комбинация от наказания на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия не разрешиха на кораби, притежавани или плаващи под байрак на Русия, да влизат в пристанища или да подписват нови търговски контракти. Освен това беше наложена възбрана и за набирането на капитал и обезпечаването на ново застрахователно покритие от компании, опериращи в тези юрисдикции. За миг няма възбрана за обезпечаване на задгранични кораби, които транспортират съветски нефт, само че това се преглежда като част от новия пакет от ограничавания на Европейския съюз, който ще включва и ембарго за импорт на съветски нефт.

Ходовете на западните застрахователи могат да подкопаят скорошния триумф на Москва в пренасочването на доставките на недопечен нефт от Европа и Съединени американски щати към Азия. Пример за това са самостоятелните рафинерии в Китай, които започнаха да изкупуват огромни количества от съветския нефт, откакто цената му падна в резултат на войната.

Реклама
Решението на застрахователите обаче може да форсира спада в европейския бизнес и да докара до по-голям недостиг на енергийните пазари, защото рестриктивните мерки ще обиден втория по величина експортьор на недопечен нефт в света. Очаква се отдръпването на застрахователите да стане през юни и юли, оповестяват за Reuters четири източника от промишлеността.

" Има непрестанен напън върху интернационалните морски застрахователи да не покриват корабните компании по целия свят за транспорт на съветски нефт ", сподели Мария Берцелету, анализатор в Signal Maritime Services - един от водещите мениджъри на петролни танкери. " Не могат да бъдат изключени разтърсвания или краткосрочна пауза в морското обезпечаване ", добавя тя пред организацията.
Как работи застраховката и кой може да замести?
От корабите се изисква да имат застраховка за отбрана и обезщетение (P&I), която покрива искове за отговорност на трети страни, в това число екологични вреди и пострадвания. Отделни правила за корпуса и машините покриват плавателните съдове против физически вреди.

Въпреки че застрахователните компании, основани в страни, които са огромни купувачи на съветски нефт, може да са в положение да се намесят, тяхната дарба да покриват евентуално големи опасности по полици посредством презастраховане също, наподобява, ще бъде наранена. Без презастраховане осигурител, който издава лавица за петролен танкер, евентуално ще се нуждае от държавна гаранция за покриване на евентуални отговорности, които могат да доближат милиарди долари. " Вероятно има застрахователи в Русия, които могат да пишат стратегии за отговорност и презастраховане на трети страни, които по-късно биха могли да бъдат подкрепени от върховен фонд от Китай или Русия или композиция от двете ", сподели Майк Солтхаус, началник на отдела за искове в North. " Това е механически допустимо. Зависи каква е политическата воля и на какви пазари Русия ще концентрира своите товари ", прибавя той. Китай, най-големият вносител на нефт в света, също усилва покупките на нефт от Русия на преференциални цени съгласно данни за доставките и петролни търговци, които разговаряха с организацията. Но китайските застрахователи, които желаят да поемат бизнес, който преди този момент е бил затрупан от техните западни сътрудници, евентуално ще се нуждаят от суверенна гаранция съгласно източници от промишлеността. " Няма да бъде търговски жизнеспособно решение за който и да е китайски осигурител да поеме застрахователното покритие от европейските компании ", сподели Леонард Ли, сътрудник в компанията за управнически съвещания Oliver Wyman.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Предприемач 2 Строителство и парцели 3 Свят Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР