Застраховането на имущество в България е по-скоро изключение, отколкото правило.

...
Застраховането на имущество в България е по-скоро изключение, отколкото правило.
Коментари Харесай

Застраховките скъпи, защото малко хора ги сключват

Застраховането на имущество в България е по-скоро изключение, в сравнение с предписание. Ниският размер на застрахователните компенсации и доста по-високият размер на средствата за покриване на вреди от страната демонстрира, че популацията няма процедура да застрахова имуществото си против риск и при рисково събитие се търси обезщетение от страната или общината. Това се споделя в разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) " Застраховането в България – стопански отпечатък и провокации пред развиването ", по поръчка на Асоциацията на българските застрахователи.

Публичният бранш също относително рядко застрахова активите и собствеността си. Същевременно ниското равнище на обезпечаване прави застраховките по-скъпи и за виновните притежатели, които имат предпочитание да застраховат имуществото си, само че ги възпират по-високите разноски за награди. Подаването на сигнали в обществото, че страната постоянно ще застане зад потърпевшия и ще му спомага за възобновяване на загубите в действителност основава неприятни практики и не поддържа построяването на просвета, в която индивидът да носи отговорност за дейностите си.

Ако към разноските за възобновяване на страната и общините прибавим и директните и косвени загуби, които са осъществили незастрахованите семейства и бизнеса, ще се окаже, че на процедура липсва ясна картина за общия размер на действителните загуби, които обществото понася от неналичието на обезпечаване. Всичко това има отражение върху качеството на живот и лимитира опциите за обществен прогрес, написа още в разбора.

Според него динамичността на изплатените обезщетеният в огромна степен следва повишаването на брутните премийни доходи. В интервала от 2008 година до 2021 година общият размер на заплащанията се усилва от 688 млн. лв. до 1 297 млн. лв.. Нарастването на годишната сума на компенсациите е със 79% при общото обезпечаване и 151% в животозастраховането. Спад на годишните заплащания има единствено през 2010 и 2011 година, като той е най-малък (под 5% общо за двете години).

До 2014 година компенсациите порастват по-бързо и доближават общо 1,2% от Брутният вътрешен продукт. Трябва да отчетем и неравномерната динамичност на щетимостта, която е разследване от проявлението на непредвидими събития през годините; това е още по-силно годно предвид на забележителния дял на автомобилното обезпечаване на българския пазар.
 istock istock
В годините от 2015 до 2021 година общият размер на компенсациите следва промените на общата икономическа интензивност, като съотношението стабилно се задържа към 1% от Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне, в доста от страните от Източна Европа той е сред 1,2% и 1,8%, в по-развитите страни от Западна Европа е сред 3% и 6%, а в скандинавските страните надвишава 8%; неоспорим водач е Нидерландия с компенсации, равняващи се на 10,2% от Брутният вътрешен продукт. България е измежду страните с най-нисък дял на изплатените компенсации, относимо към размера на стопанската система, което обрисува ниската роля на застраховането в процеса на възобновяване на загубите.

При общото обезпечаване, което е изплатило 81,8% от всички компенсации през 2021 година ясно се вижда преобладаващата роля на автомобилното обезпечаване. Плащанията по застраховки гражданска отговорност за МПС и за сухопътни транспортни средства без релсови доближават близо 896 млн. лв. за годината, което надвишава 84% от всички компенсации в общото обезпечаване и 69% от общия размер на застрахователните компенсации през годината.

Обезщетенията, свързани с пожар и естествени бедствия приближават 65 млн. лв., или 5% от общия размер в бранша. Плащанията, свързани със заболяване, доближават 48 млн. лв., или 3,7% от всички платени компенсации, като дружно със сходните артикули, предлагани в животозастраховането, доближават близо 84 млн. лв. или 6,5% от общите.

Как да получите пари, в случай че съседът ви наводни

Отчитайки забележителната роля на автомобилното обезпечаване на българския пазар, разумно и максимален стопански резултат при погашение на компенсациите ще има в дейностите по ремонт на коли, както и при вноса на аварийни част и продажбите на коли, както нови, по този начин и използвани, показват от ИПИ.

Застраховките, свързани със заболяване, генерират заплащания към здравните заведения, главно медико-диагностични центрове и лечебни заведения, както и продажбите на фармацевтични произведения. Общият приход на семействата, насочван към поддържане на потреблението на разнородни артикули и услуги е най-много подкрепян от заплащанията по застраховки живот. Имуществените застраховки отвън автомобилното обезпечаване в най-голяма степен финансират разноски по строителство и поправки, както и за покупки на разнообразно съоръжение и артикули с дълготрайна приложимост, правейки допустимо заместването на повредените или погиналите движимости.
 istock istock
Все отново, като положителен образец за дейно използване на механизма на наложителното обезпечаване може да се даде със застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите. Това е единствената наложителна застраховка в България, за чието подписване има непрекъснат ефикасен надзор. По данни на КФН за 2021 година по нея са изплатени 590,3 млн. лева компенсации на фона на 1,15 милиарда лева брутен премиен приход  и 1,8 милиарда лева общи механически запаси. Тази застраховка е образец постигането на мечтани от страната резултати -  висок обсег на покритието по тази застраховка, който се движи окол 97% - посредством мощна интервенция на страната на застрахователния пазар, съчетана с висока степен на надзор върху осъществяването, се споделя в разбора.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР