Застаряването е до голяма степен вина на хромозомите ни. Това

...
Застаряването е до голяма степен вина на хромозомите ни. Това
Коментари Харесай

5 лесни начина за забавяне на стареенето

Застаряването е значително виновност на хромозомите ни. Това открива биологът Елизабет Блекбърн, получила Нобелова премия, когато стартира да изследва света на невидимите клетъчни влакна, носещи нашия генетичен код.

" Остаряването е прекалено редуциране на теломерите ( окончанията на хромозомите ), което ни кара да се усещаме и да виждаме забележими признаци на стареене ", споделя Блекбърн в изявление за TED.

Ето няколко неща, които Блекбърн допуска, че всеки може да направи, с цел да запазите теломерите си за по-дълго време. Тези препоръки няма да ви карат да живеете постоянно, само че могат да ви оказват помощ със " здравето " - броят на годините, в които човек живее щастливо и без заболявания.

Стрес

 Снимка 322701

Колкото по-хронично сме уплашени, толкоз по-къси са теломерите ни. Блекбърн организира проучвания, ориентирани към майките, които се грижат за деца с аутизъм и други хронични болести. Тя открива, че майките, които са по-издръжливи на напрежението, възприемат ситуацията си като предизвикателство, а не като нещо безнадеждно или съкрушително , по тази причина резервират теломерите си по-дълго.

" Активността е от голяма важност, " споделя Блекбърн. " Ако нормално виждате нещо стресиращо като предизвикателство, което би трябвало да бъде преодоляно, кръвта тече в сърцето и в мозъка ви и вие изпитвате къс, само че енергизиращ скок на кортизол ", добавя биологът.

Медитация

 Снимка 331677

В случай, че не сте чували задоволително за това какъв брой потребна е медитацията, откривателите откриват, че тя оказва помощ и като забавя стареенето . Членовете на фамилията, които медитират най-малко 12 минути дневно в продължение на два месеца, до момента в който се грижат за родственик с деменция, усъвършенстват тяхното поддържане на теломерите.

Съседите

 Снимка 331680

" Емоционалното занемаряване, излагането на принуждение, издевателството и расизмът оказват въздействие върху вашите теломери, а последствията са дълготрайни ", споделя Блекбърн.

Но тясно обвързваните общности като съседските връзки могат да бъдат потребни за здравето на теломерите .

Брак и другарства

 Снимка 325510

В едно изследване от 2013 година на 298 възрастни сред 65-74 годишна възраст, се открива, че участниците, които са женени, имат по-дълги теломери .

Дългосрочните другарства също могат да оказват помощ за здравето на теломерите , съгласно Блекбърн.

Пари

 Снимка 331683

Парите не могат да купуват обич, само че явно мoгат да купят по-дълги хромозоми.

Същото изследване, което показва изгодите от брака, оповестява и че високите приходи се свързват с по-дългите теломери . Това евентуално се дължи на обстоятелството, че печеленето на пари облекчава избрани типове стрес .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР