Застъпниците на правата на абортите в Съединените щати празнуват поредица

...
Застъпниците на правата на абортите в Съединените щати празнуват поредица
Коментари Харесай

Охайо води като поредица от победи на изборите в САЩ за правата на абортите

Застъпниците на правата на абортите в Съединените щати честват поредност от огромни изборни победи за претендентите на демократите, които са настроени да предизвикват правата на абортите, даже в обичайно консервативни щати като Охайо и Кентъки.

Жителите на няколко американски щата отидоха до урните във вторник, с цел да гласоподават за губернатори, щатски законодатели и други локални служби, както и да дадат мнение за щатските референдуми.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Американските републиканци одобряват законопроект за отбрана с анти-аборти, ЛГБТ добавки Апелативният съд на Съединени американски щати удостоверява рестриктивните мерки върху достъпа до хапчета за аборт мифепристон Сенатът на Съединени американски щати напредва с военните номинации макар митинга против абортите Бивш евангелист срещу абортите за живота като „ изменник “ за избор завършек на списъка

Проблемите с правата на абортите са на видно място в доста от тези надпревари.

В Охайо гласоподавателите бяха помолени да вземат решение за корекция в конституцията на щата, която да подсигурява правото на аборт. С 93 % от преброените бюлетини изменението беше на път да одобри умерено мярката, като 55,8 % от гласоподавателите споделиха „ да “, заяви CBS News.

Резултатът удължи непобедимата поредност за бранителите на достъпа до аборти след решението на Върховния съд на Съединени американски щати предходната година да анулира своето решение от 1972 година Roe v Wade и да отстрани общонационалното право на преустановяване на бременността.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приветства резултата от Охайо, като сподели: „ Тази вечер американците още веднъж гласоподаваха за отбрана на главните си свободи – и демокрацията победи. “


Поредица от победи

Застъпниците реализираха още една основна победа във Вирджиния, където демократите възвърнаха цялостния надзор над Общото заседание след две години разграничена власт. Това ще им разреши да продължат да блокират проекта на републиканския губернатор Глен Йънгкин за възбрана на множеството аборти след 15 седмици след зачеването.

„ Официално е: няма да има безусловно никакво законодателство за възбрана на абортите, изпратено до бюрото на Глен Йънгкин за периода на неговия мандат на поста, точка, защото ние осуетихме опита на републиканците от MAGA да поемат цялостен надзор над нашето държавно управление и телата ни, ” Председателят на Демократическата група на Сената на Вирджиния Мейми Лок сподели в изказване, като се базира на лозунга на Доналд Тръмп „ Направете Америка още веднъж велика “.

В Кентъки губернаторът от Демократическата партия Анди Бешир, който се бореше за правата на абортите, трябваше да завоюва втори четиригодишен мандат, съгласно прогнозите на социолога Едисън. Неговата победа е огромен героизъм в ултраконсервативна страна, която гласоподава за Тръмп с повече от 25 процентни пункта през 2020 година

Въпреки успеха на Бешер, той е безпомощен да анулира съвсем цялостната възбрана на абортите, наложена от консервативния Върховен съд на щата.

В Пенсилвания демократът Дан Маккафъри, някогашен арбитър и прокурор, който се нарежда като бранител на правата на абортите, завоюва свободно място във Върховния съд на Пенсилвания. Това резервира мощно болшинство на Демократическата партия в съда, който се бори с предизвикателство против държавния закон по отношение на потреблението на обществени средства за достъп до аборт.

Стимул за демократи

Успехът на законодателството за правата на абортите и претендентите удостоверява тактиката на демократите за слагане на референдуми, свързани с абортите, в бюлетината, в това число в консервативните щати.

Те ще продължат със тактиката си на изборите през 2024 година, като упорстват за сходни референдуми в щатите Аризона и Флорида.

Победите също са окуражаващ знак за президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който изостава в социологическите изследвания преди президентските избори следващата година и е изправен пред рецензия за отговора си на войната в Газа.

Достъпът до аборт в Съединени американски щати е под нова опасност, откакто консервативният Върховен съд анулира Роу против Уейд, забележителното решение, което дава право на аборт в продължение на съвсем пет десетилетия.

Това докара до 14 щата, които вкараха съвсем цялостни забрани за аборти през 2022 година, а шест други одобряват строги ограничавания за достъп до аборти.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР