Заслужено чиа семената имат репутацията на суперхрана. Може да са

...
Заслужено чиа семената имат репутацията на суперхрана. Може да са
Коментари Харесай

Малки, но безценни за здравето! 6 ползи от семената чиа

Заслужено чиа семената имат репутацията на суперхрана. Може да са напълно дребни, само че те са един извънреден витаминозен източник. Всъщност единствено 1 лъжица семена от чиа съдържа единствено 69 калории и може да се похвали с цели 5 г фибри, 4 г мазнини и 2 г протеин.

Можете да намерите доста храни, които са с високо наличие на фибри и мазнини, само че семената от чиа имат тези преимущества в доста дребен пакет, което ги прави висша суперхрана, споделя Даун Джаксън Блатнер, одобрен прочут диетолог.

Приложенията са толкоз многочислени, тъкмо колкото са и потребните качества на чиата! Можете да ги добавяте към салати, сладкиши, пудинг, смутита, закуски, супи и доста други.

И ако още не сте задоволително уверени, Ви представяме 6 подробни аргументи, заради които семената от чиа са извънредно потребни за Вашето здравословно положение.

1. Богати на фибри

Една супена лъжица семена от чиа съдържа 5 г фибри - към 20 % от целесъобразния дневен банкет на фибри. За разлика от това същото количество кафяв ориз съдържа единствено 0. 2 г фибри. Въпреки че диетичните фибри могат да ни оказват помощ да понижим равнищата на холестерола и да запазим храносмилателното ни здраве, статистическите данни демонстрират, че множеството дами одобряват единствено към 15 г дневно - много по-малко от целесъобразните 25 г.

2. За мощни кости

 Здрави кости

Чиа семена са с високо наличие на фосфор и магнезий – два минерала, които могат да оказват помощ за поддържането на здравината на костите ни. В изследване е потвърдено, че хората с най-голям банкет на фосфор имат 45% по-нисък риск от остеопороза, в сравнение с тези с най-ниски дози. 1 с.л. семена от чиа съдържа 122 мг фосфор и 47 мг магнезий.

3. Богати на протеин

Трудно е хората, които ядат единствено растителна храна, да намерят източници богати на протеини, които съдържат всички незаменими аминокиселини, нужни на тялото, с цел да продължи да действа. Протеини нормално се срещат в скотски артикули, в това число месо, птици и морски блага.

Чиа семената обаче съдържат протеин, което ги прави добър вид за вегани и вегетарианци. Тъй като 1 с.л. ще ви набави единствено 2 г протеин (това е една от аргументите, заради които тя не би трябвало да бъде вашият главен източник на протеини), можете да увеличите приема на протеини, като я съчетаете с чаена чаша соево мляко или бадемово мляко.

 Ползи от чиа

Чиа семената също могат да бъдат забележителен сурогат на яйцата в рецептите. Добавете 3 с.л. вода към 1 ч.л. семена от чиа и ще имате количеството примес сурогат на 1 яйце!

4. Богати на омега-3 мастни киселини

Чиа семената са източник на алфа-линоленова киселина (ALA), тип омега-3 мастна киселина – мощна отбрана против сърдечно-съдови болести. АЛА е съществена мастна киселина и защото тялото Ви не може независимо да я създава, би трябвало да я приемате посредством храната.

5. Хидратиращи свойства

Накиснати чиа семена могат да оказват помощ на спортистите и колоездачите да останат хидратирани. В изследване е потвърдено, че 1 г брашно от чиа може да поеме към 12 г вода.

6. За намаляване

 Отслабване с чиа Снимка: Denitsa

Семената чиа съдържат висок % фибри, който възпира бързото асимилиране на мазнини и захари и по този метод предотвратяват образуването на мастни депа по тялото. Полезните микроелементи в чията като магнезий, цинк, витамини С, Е и А, предизвикват метаболизма на клетъчно ниво и форсират изгарянето на мазнините.

Накиснатите семена от чиа поемат толкоз вода, че елементарно могат да Ви заситят. Те в действителност набъбват и се обкръжават с желатинова консистенция, която оказва помощ на хората бързо да останат сити!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР