Заслужава ли си купуването на жилище точно сега?

...
След добре дошла пауза през юни, Федералният резерв отново повиши
Коментари Харесай

След добре дошла пауза през юни, Федералният резерв отново повиши лихвените проценти миналата седмица, премествайки референтния процент в диапазона между 5,25% и 5,50%. Въпреки че по-високите лихвени проценти може да са добри за средства за спестяване като високодоходни спестявания и депозитни сметки, те като цяло са лоша новина за кредитополучателите. Високите ставки правят всичко - от кредитни карти до лични заеми - по-скъпо. Вероятно най-силно това се усеща на пазара на недвижими имоти.

По-високите лихвени проценти – най-високите от 22 години насам – правят текущото закупуване на жилище значително по-скъпо, отколкото би било само няколко години преди. И остави настоящите собственици, които искат да рефинансират съществуващите си ипотеки, с ограничени възможности. Въпреки това личните обстоятелства и планове на всеки индивид са различни. Въпреки че закупуването на жилище сега може да не е от полза за мнозина, има някои купувачи, които все още могат да бъдат обслужени най-добре, като действат сега.

Обмисляте ли да закупите нов дом на днешния пазар? Не сте сигурни за каква ставка отговаряте на изискванията? Включете малко основна информация и разберете тук сега!

Струва ли си купуването на жилище точно сега?

С лихвите по ипотечните кредити в момента близо до 7%, много купувачи разбираемо се въздържат от покупка дом. Но за други все още може да има смисъл да действат. Ето три типа купувачи, които може да искат да действат сега:

Купувачи, които са видели увеличение на стойността на съществуващия си дом

По-високите лихвени проценти имат смесени резултати на пазара на недвижими имоти. Докато стойностите са спаднали в някои части на страната, те всъщност са се повишили в други части, въпреки темповете. Ако сте съществуващ собственик в последната част на страната, тогава може да искате да закупите дом сега, тъй като капиталът, който сте натрупали, е значителен и може да спадне в близко бъдеще.

Никой не знае със сигурност накъде се движи пазарът. Така че сега може да е най-доброто време да пуснете къщата си на пазара и да се преместите в по-голям (или в някои случаи по-малък) дом. Плюс това, ако направите достатъчно голяма печалба от съществуващия си дом, може да сте в състояние да направите съразмерно по-голяма първоначална вноска за новия си, което прави по-високите ставки по-малко притеснителни, отколкото обикновено.

Разгледайте ипотечните проценти и условия тук сега, за да научите повече.

Купувачи, които нямат нищо против рефинансирането в бъдеще

Само защото лихвените проценти са високи сега, това не означава, че те ще остане високо в бъдеще. Всъщност повечето експерти очакват лихвите да останат такива в краткосрочен план, преди да паднат по-късно през 2023 г. и през 2024 г. Въпреки че никой не знае колко далеч ще спаднат лихвите в крайна сметка - и колко време ще отнеме, за да стигнем до там - все още е нещо, което трябва да се обмисли ако възнамерявате да си купите дом сега.

Няма да е необходимо да се ангажирате с днешните текущи лихви по ипотечните кредити завинаги. Или дори за следващите няколко години. Така че, ако намерите жилище, което искате сега, може да си струва да го купите дори и с по-високите цени. Винаги можете да рефинансирате — и да спестите пари от месечните си плащания — в бъдеще.

Купувачи, които са намерили своя мечтан дом

„Срещнете се с лихвите и се оженете за къщата“, повечето експерти съветвам. С други думи, не е нужно да сте напълно ангажирани с текущия лихвен процент, ако сте намерили дома, който обичате. Къщата е дългосрочен ангажимент, може и за цял живот. Но тарифите се променят и могат да бъдат коригирани в бъдеще.

Така че дори в днешната среда, ако намерите мечтания дом, който обичате, има смисъл да бъдете проактивни и да го преследвате. Вашият идеален дом не излиза на пазара всеки ден, така че не се страхувайте да бъдете агресивни сега.

Намерихте ли вече мечтания дом? Готови ли сте да предприемете следващата стъпка? Започнете тук сега.

Изводът

Купуването на жилище не е за всеки в момента — или дори за повечето хора. Но за избрани купувачи все пак може да има смисъл да действат. За купувачи, разполагащи със значителни суми собствен капитал, сега може да е добър момент да си купят жилище. По същия начин тези, които желаят да рефинансират в бъдеще (и да платят разходите за затваряне, за да го направят), може да открият, че сега е добър момент за покупка. И накрая, купувачите, които са намерили своя мечтан дом, трябва сериозно да обмислят покупката му сега, тъй като възможността може да не е все още налице, след като цените се понижат.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР