Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха

...
Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха
Коментари Харесай

Кьовеши: Имахме проблем с България, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата. Вече не е така

Засилването на взаимоотношението сред българските управляващи и Европейската прокуратура разискаха министърът на правораздаването Иван Демерджиев и Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши.

" Това, че вие сте разширили метода на докладване по член 24, параграфи 1 и 2 (бел. ред. - от Регламента за Европейската прокуратура) е нещо, което ние приветстване. По този метод ние можем директно да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция " Митници ". Това сигурно ще усъвършенства освен съдействието ни, само че и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че съдействието ни с България е доста положително. В началото имахме прочут проблем, че всички каузи трябваше да минават през прокуратурата и първоначално получавахме единствено дребни каузи. Сега, когато тази опция е разширена, ще можем директно да обсъждаме разнообразни въпроси с органите на първа линия при определяне на закононарушения ", съобщи европейският основен прокурор Лаура Кьовеши.
Евродоклад за законността в България – за Гешев отговорен е комунизмът
Един от най-нетърпящите отсрочване цели пред България е промяна на силовите структури, на правораздаването и то особено в битката с к...

" След срещата ни на 10 юни 2021 година Министерството на правораздаването предприе дейности за разширение на кръга от органи по член 24, параграфи 1 и 2 от Регламента за европейската прокуратура и за определяне на спомагателни канали за докладване на Европейската прокуратура на закононарушения ", изясни министър Демерджиев.

Какво на процедура значи това? Обявлението значи, че освен българската прокуратура ще поддържа връзка с Европейската що се отнася до започване на инспекция.

, за които приказва Демерджиев, дефинират кои виновни институции на национално равнище " без излишно закъснение рапортуват на Европейската прокуратура за всяко незаконно действие, във връзка с което тя би могла да упражни своята подготвеност ". Това важи и при почнало към този момент следствие от народен орган. В тези случаи европрокуратурата безусловно може да изземе следствието и да го организира.

Не бива обаче да се не помни, че Европейската прокуратура преди всичко се намесва при закононарушения, засягащи финансовия интерес на Европейски Съюз (т.е., най-общо казано злоупотреби с евросредства), в това число когато става въпрос за проведени незаконни групи. Европрокуратурата се намесва и при евентуални закононарушения, които нанасят щета по-малка от 10 000 евро на " финансовия интерес на Европейски Съюз ", само че а) казусът има отражение на нивото Европейски Съюз или б) длъжностни лица или други чиновници на Европейски Съюз или членове на институциите на Европейски Съюз могат да бъдат обвинени в осъществяване на закононарушението.
Новият правосъден министър се закани да желае оставката на основния прокурор Иван Гешев
Отдавна сме в спор с господин Гешев, само че не в личностен спор, а в ценностен. Но методът, по който беше назначен (използвам този терми...

В диалога с Кьовеши, българският длъжностен правосъден министър е показал, че още две български институции отвън българската прокуратура ще подават сигнали до европрокуратурата по формирани наказателни производства. Това ще са Министерството на вътрешните работи (МВР) и Агенция " Митници ". В известието на правосъдното министерство се споделя и друго: " Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура ".

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР