Засилване на дейностите, свързани с изучаването на българския език и

...
Засилване на дейностите, свързани с изучаването на българския език и
Коментари Харесай

Обсъждаме съвместни образователни проекти с Молдова и обща стратегия за Шенген с Румъния

Засилване на дейностите, свързани с проучването на българския език и просвета, както и взаимни просветителни планове сред молдовски и български университети. Тези благоприятни условия за по-активно наличие на нашата страна измежду българската общественост в Тараклия бяха тематика на срещата сред госпожа Мая Санду – президент на Република Молдова, и премиера акад. Николай Денков в Атина, оповестиха от държавната пресслужба.

По този метод България ще помогне на Молдова да понижи съветското въздействие измежду молдовците с български корени. Русия се намесва във вътрешните работи на Молдова, показа госпожа Санду. Криминални групи, ръководени от Руската федерация, даже купуват гласове на изборите. Това тревожи държавното управление в Кишинев, което е мощно загрижено и за обстановката в Украйна.Молдова работи интензивно за приобщаване към Европейския съюз (ЕС) и се надява да получи статут на кандидатка за участие в общността.

Премиерът акад. Денков заявява цялостна поддръжка за политиката на молдовския кабинет от страна на Европейски Съюз и в частност на България. Той предложи взаимни планове с Русенския университет в софтуерните и ИТ специалности, както и със Софийския и Великотърновския университет в областта на филантропичните дисциплини, да вземем за пример в европеистиката. „ Това ще даде европейско обучение и европейска вероятност на младежите в Тараклия “, сподели министър-председателят.

Приемането в Шенгенското пространство е приоритет за България и Румъния. Съвместните дейности на двете страни за реализиране на тази цел разискаха в Атина министър председателят акад. Денков и неговият румънски сътрудник Йон-Марчел Чолаку. Акад. Денков показа два от главните причини на нашата страна в интерес на участието в Шенген: премахването на границите сред България и Гърция и сред България и Румъния би освободило запас за още по-добра защита на външната граница на Европейския съюз – сред България и Турция. Освен това ще изчезнат опашките от коли на граничните пунктове сред държавите-членки на Европейски Съюз, което доста ще понижи въглеродните излъчвания.Двамата министър-председатели потвърдиха интереса си от създаване на нов мост над Дунав, стартиране на фериботна линия сред Русе и Гюргево и ускорение на работата по плана Fast Danube. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР