Засилваме контрола върху спазването на противоепидемичните мерки. Той ще бъде

...
Засилваме контрола върху спазването на противоепидемичните мерки. Той ще бъде
Коментари Харесай

Щабът: Избягвайте да пътувате до Благоевград и Търговище |

Засилваме контрола върху спазването на противоепидемичните ограничения. Той ще бъде денонощен. Нови ограничавания на този стадий не се постановат, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния действен щаб.

Забелязва се разколебаване у хора, дисциплината не е нужното равнище, а наклонността у нас е към повишаване на случаите на седмична база добави той.

" Органите на РЗИ и полицията ще реализират всекидневен и нощен надзор на всички места, на които има събиране на огромни групи от хора, и публични места, където би трябвало да се съблюдават ограниченията: търговски обекти, молове, нощни заведения, нощни клубове ", разясни Ангелов.

Министърът на опазването на здравето прикани да се лимитират пътуванията към областите Търговище и Благоевград, в случай че те не са наложителни. " Там имаме заболеваемост над 120 индивида на 100 000, непотребното пътешестване до такава степен би довело до разпространение на заболяването и в другите области ", моли министърът.

Къде сме ние

Страната ни е на 22-ро място ( измежду 30 страни) по заболеваемост в Европа със 76,67 болни на 100 000 души население, съгласно класификацията на Европейския център по надзор на болесттите, на база 14-дневна заболяемост. На Балканския полуостров страната ни се подрежда на 5-то място по заболеваемост, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По индикатора " смъртност " България е на 8-мо място в Европа и на 5-то място на Балканите, посочи той.

Готовност на здравната система

Според проф. Ангелов здравната система към момента е в положение да поеме приблизително тежките и тежки случаи, усложнения ма единствено в обособени области.

Към днешна дата броят болнични кревати за по-леки случаи на коронавирусната зараза е 7 307, от тях заети са 19%. Леглата за интензивно лекуване и дихателна реанимация са 1 108, потенциалът им е напълнен на 6%.

25 са инфектираните медици от последното денонощие - 4 лекари, 10 медицински сестри, 5 санитари, 1 фелдшер и 5 души различен медицински личен състав.

394 от случаите са дейни. На домашно лекуване са 327 медици, в лечебни заведения се лекуват 60, а в интензивни отделения са 7 здравни чиновници - 5 лекари, 1 сестра и 1 санитар.

Зониране съгласно заболеваемостта

Две са областите, които са в алената зона с над 120 инфектирани на 100 000 души население, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. В Търговище на онлайн образование са минали две учебни заведения. Мерките, които би трябвало да се подхващат в тези региони са в пълномощията на локалните спешни щабове. Ние сме дали рекомендации, посочи доцент Кунчев.

10 области попадат в оранжевата зона със заболеваемост от 60 до 119,9 души на 100 хиляди. Това са Бургас, Монтана, Габрово, Кърджали, Пловдив, Сливен, Смолян, София-град, Стара Загора и Ямбол.

Под 59,9 до 20 на 100 хиляди, в жълтата зона са 13 области - Варна, Враца, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Русе, Силистра, София област, Хасково и Шумен.

С най-ниска заболеваемост, в зелената зона са Видин, Ловеч и Плевен, заяви доцент Кунчев, само че посочи, че картината е доста динамична и бързо могат да настъпят промени в зонирането.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР