Засилва се бежанската вълна в пределите на Украйна. Стотици хиляди

...
Засилва се бежанската вълна в пределите на Украйна. Стотици хиляди
Коментари Харесай

Засилва се бежанската вълна към западната част на Украйна


Засилва се бежанската вълна в рамките на Украйна. Стотици хиляди хора бягат от сраженията и търсят заслон в западната част на страната.

Специалните пратеници на bTV журналистът Христиания Червенкова и операторът Явор Бошняков са в украинския град Чернивци, където сирените за въздушни офанзиви не стопират, само че и не тормозят мощно хората, които се стремят да живеят обикновено в изискванията на война.

Градът приема от ден на ден бежанци, най-много от опустошения Мариупол. Според украински източници през днешния ден Русия е бомбардирала постройката на Червения кръст в окупирания град.

Украинците осъдиха офанзивата като едно от най-големите военни закононарушения. Иван е родом от Мариупол. Разказва ни, че до последно не е желал да напусне дома си.

„ Моето семейство се изтегля още в първите дни от войната. Събрахме се всички вкъщи, дамите и децата взеха най-важните неща със себе си и напуснаха града”, споделя той.

Руските ракети обаче принудили Иван и още стотици хиляди украинци да бягат, с цел да не загинат.

„ Аз съм гражданин на Мариопул. 20 дни помагах, само че на 15 март трябваше да напусна града. Преди 4 дни бях в Мариопул, пътувах и до Запорожие. Пътуването е комплицирано и рисково. Успяхме дружно с още хора да се евакуираме”, споделя мъжът.

Повече от 60 000 украинци са потърсили леговище в Чернивци. Пред паметника знак на успеха освобождението от Червената войска, през днешния ден Червеният полумесец раздава храна и топли питиета на бежанците, които бягат от войната.

Въпреки че е надалеч от своя дом Иван оставя личния си бизнес. Вече е доброволец в украинския червен кръст.

„ От първия ден на спора даваме информация на популацията. Помагаме на хората от града да се изтеглят, организираме зелени коридори, когато е допустимо. Руските войски не позволяват цивилното население да се избави. Те блокират филантропичните коридори. На процедура бягството от града в този момент е невъзможно”, споделя Иван.

Казва, че при първа опция би се върнал в Мариупол.

По данни на украинските управляващи обстановката е Мариопул е бедствена - 90% от инфраструктурата е унищожена, а 160 000 души остават в капан, без вяра да изоставен бомбоубежищата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР