Засиленият миграционен натиск е причината да се извършват активни действия

...
Засиленият миграционен натиск е причината да се извършват активни действия
Коментари Харесай

Сийка Милева с подробности за акция Хавала

Засиленият миграционен напън е повода да се правят дейни дейности по следствието за ефикасното противопоставяне на противозаконната миграция. Тя е едно от главните провокации против националната сигурност, како и съществена активност на прокуратурата на България. Това съобщи Сийка Милева, представител на основния прокурор, като даде повече информация за акция " Хавала ".
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 897
„ По предписание на основния прокурор и под управлението на прокуратурите в страната, през днешния ден чиновници на Групово дело Борба с проведената престъпност, Групово дело Национална полиция, Групово дело Гранична полиция, Столична дирекция на вътрешните работи и Жандармерия правят претърсвания и изземвания от адреси коли и на лица, които ги употребяват и населяват и за които има данни, че са част от каналджийската активност. Обект на следствие са уредниците от българска страна за канали за трафик на хора, които канали са от Турция, през България, Сърбия, Румъния и оттова за страни за Централна и Западна Европа “ сподели тя.

Тя добави, че се ревизират лица, за които има данни, че са организирали превозването на чужденците – тези, които са набирали водачите. Проверяват се и лица, за които има данни, че са осигурявали пространства за краткотрайно настаняване на мигрантите.

„ Дългото затъмнение в институционалните връзки сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, което беше въз основа на политическите офанзиви против правосъдната власт, даде совите горчиви плодове. В битката за евакуиране на границата ни четирима български служители на реда по време на служебни отговорности. Надяваме се да пресечем този жанр престъпност, която визира много страни и много жители “, изрази вяра тя.

„ За миналата година има внезапно нарастване на миграционния напън – за 2022 година се вижда петкратно нарастване на противозаконната миграция по българо-турската граница, спрямо 21 година Достигат се равнища, които не сме виждали от 2013 година Насам. Има нарастване и на откритите мигранти навътре в страната, най-вече жители от Афганистан, Сирия и в последно време от Мароко “, съобщи тя.

Тя заключи, че за предходната година има 1006 досъдебни производства от прокуратурите. Внесените обвинителни актове са 523, а обвинявания имат общо 940 лица. Осъдените за каналджийство са 590 лица, като има едвам 4 лица, които са получили оправдателни присъди за цялата отминала година.

„ Преди броени дни основният прокурор посети Турция на работна среща с турския основен прокурор и вътрешният министър на република Турция. Заявихме още веднъж готовността си за противопоставяне на този жанр престъпност. Надяваме се с тези дейности през днешния ден правоохранителните органи още един път да потвърдят, че могат да опазват външните граници на Европейски Съюз и се надяваме в най-скоро време страната ни да стане членка на Шенгенското пространство “, сподели още Милева.

„ Днес започнаха дейностите по следствие, сега протичат. До края на деня или на следващия ден заран ще се обобщят арестуваните лица, тестваните адреси, по отношение на какъв брой души има доказателства и ще бъдат упрекнати, какви ограничения ще се вземат “, добави още тя.

По случая Nexo, тя съобщи: „ Все още се търсят двамата обвинени, оповестени за интернационално търсене. Предстои извънредно огромен размер работа, назначение на експертизи, молби за правна помощ до разнообразни страни, заповеди за следствие. Ще търсим подпомагане от задгранични служби и прокуратури. Ще се назначи интернационален одит за активността на Nexo през последните години. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР