Засилени проверки на агенцията по безопасност на храните преди Никулден.

...
Засилени проверки на агенцията по безопасност на храните преди Никулден.
Коментари Харесай

Преди Никулден: Как да разпознаем прясната риба?

Засилени инспекции на организацията по сигурност на храните преди Никулден. До момента не са открити основни нарушавания.

Инспектори от Агенцията ревизират главно обектите за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро, заведения за публично хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища. При инспекциите се следи за съществуване на документи за генезис и сигурност на рибата, съблюдаване на периодите и изискванията на предпазване, условията за етикетиране, както и за съществуването на персонални защитни средства и дезинфектанти.

Подробности вижте във видеото.

Контролните органи обръщат особено внимание на продажбата на риба и рибни артикули на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Как да познаем дали рибата е прясна?

Върху повърхността на прясната риба би трябвало да има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време.

Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

Инспекторите приканват потребителите да купуват риба единствено от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск. При подозрения за нередности могат да подадат онлайн сигнал през уеб страницата на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР