Засилени мерки за сигурност предприема полицията заради 11-я гейпарад София

...
Засилени мерки за сигурност предприема полицията заради 11-я гейпарад София
Коментари Харесай

Гей блокада на столицата днес

Засилени ограничения за сигурност подхваща полицията поради 11-я гейпарад „ София Прайд ”, който ще се извършен през днешния ден в столицата. Около 1300 униформени ще бъдат ангажирани с обезпечаването на събитието, което се чака да бъде най-многобройното до момента.
„ Ще има задоволително служители на реда, ние ще охраняваме парада, както всяка година ”, съобщи в отговор на въпрос на „ Труд ” вътрешният министър Валентин Радев.

 02-1 Поетапно ще бъде затваряно и придвижването по съществени улици и булеварди, поради напредването на шествията, които ще бъдат общо четири. Предвидени са и буферни зони за участниците на сборните места, прецизираха от Министерство на вътрешните работи. В тях няма да бъдат допускани хора, носещи неразрешени предмети или в нетрезво положение. От Столична дирекция на вътрешните работи приканиха инцидентно преминаващи жители да проявят приемливост и да съблюдават прецизно напътствията на униформените.

Организаторите на „ София Прайд ” акцентират, че той е опция за хората с друга полова ориентировка да комуникира с обществото по тематики, които засягат ЛГБТИ хората. Събитието тази година е под надпис „ Различни хора, равни права ”.

Първото шествие ще стартира в 14 часа. Сборният пункт е пл. „ Народно заседание ”, а крайната точка е НДК. Прайдът ще мине по булевардите „ Цар Освободител ”, „ Княз Ал. Дондуков ”, „ Княгиня М. Луиза ” и „ Витоша ”.

От 16 до 22 ч. е проведено друго шествие, участниците в което ще се събират пред Паметника на Съветската войска. Техният маршрут е по булевардите „ Цар Освободител ”, „ Васил Левски ”, „ Ген. Гурко ”, „ Княз Ал. Дондуков ”, „ Васил Левски ”, „ Цар Освободител ” до Паметника на Съветската войска.

От 17 до 20 ч. пред НДК ще има протест. Междувременно оттова до Борисовата градина в 18 ч. потегля още едно шествие, което ще мине по бул. „ Христо и Евлоги Георгиви ”.

Участниците предходната година са били над 3300, като се чака тази година да бъдат повече, по тази причина и уредниците обвяват събитието като най-голямото до момента.

„ Очакваме парадът да е рекорден, предходната година са взели участие над 3300 индивида. До момента всичко доста добре е минавало, разчитаме и в този момент да е по този начин ”, уточни пред „ Труд ” Радостина Георгиева от Български хелзински комитет.

„ Няма по-излишно нещо на света! Искат ние освен да ги почитаме, само че и да им се радваме и да ги приветстваме за това, че са разнообразни! (…) Ако са нужни 1200 души, с цел да пазят това позорище, в случай че би трябвало да се пази това нещо, значи то е рисково за публичния ред. Ако е рисково за публичния ред, значи по Закона за Министерство на вътрешните работи то би трябвало да бъде неразрешено ”, съобщи от своя страна евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, представен от радио К2.

Успоредно в София ще се проведат три събития в отбрана на фамилните полезности – митинг-шествие „ Поход за фамилията ”, концерт “За Възраждане на фамилните ценности” и митинг „ Да спасим децата на България и българското семейство ”, оповестиха пред „ Труд ” от градската администрация.

 Карлос Контрера Общинският консултант Карлос Контрера пред„ Труд ”: Трябват пари за камери, а не за частни празненства като това

За защита от 1300 служителя на реда на тазгодишния гейпарад „ София прайд ” ще бъдат употребявани 160 000 лева Това предвижда пред „ Труд ” общинският консултант и ръководител на „ Патриоти за София ” Карлос Контрера.
Той съобщи, че тези пари могат да бъдат употребявани за по-разумни цели в бранш сигурност. Според него сумата може да бъде пренасочена към замяна на остарелите камери на Столична дирекция на вътрешните работи, образование на служители на реда или разкриване на щатове в районни полицейски ръководства, където има дефицит на фрагменти.
„ Случаят с Ботевград от тези дни е христоматичен. Там 20 души дават отговор за цяла община ”, изясни той. В апартамент в града се укриваха двамата бегълци от пандиза – Радослав Колев и Владимир Пелов, вторият бе убит в центъра на Ботевград.
„ Тези пари, в случай че бъдат спестени, биха могли да допринесат доста повече за сигурността на жителите, в сравнение с просто 1300 души полиция да виси от сутринта до късна вечер, с цел да пази едно частно празненство ”, счита Контрера. Той е угрижен и за служителите на реда от страната, които от рано сутринта ще са ангажирани със събитието в София. На идващия ден те ще би трябвало да почиват и поради това ще има липса на патрули, счита Контрера.
Преди дни той настоя вътрешният министър Валентин Радев да спре провеждането на събитието, в случай че то заплашва сигурността на софиянци, само че не получи отговор от министерството. Контрера ще изиска информация какъв брой е коствал тазгодишният церемониал и какви са основанията за засилената защита. Той ще ревизира и подозренията си, че Столичният общински съвет е бил измамен да финансира гейорганизации с към 6300 лева

 03-10 Саморазправа: Футболните агитки са огромна опасност

Традиционно за Балканите футболните агитки са сериозна опасност за гейпарадите. Преди няколко години големи проблеми имаше в Белград. Обединени ултраси на „ Цървена звезда ” и „ Партизан ” нападнаха хомосексуалистите по време на парада им. Имаше и много ранени.

В България обстановката не е друга. В разгара на лятото, когато футболът е утихнал, крайни почитатели на ЦСКА и „ Левски ” няма да пропуснат опцията за разпра с мъже „ от другия бряг ”. Поради тази причина е и големият брой служител на реда, които пазят центъра на столица, научи „ Труд ”.

Традиционно към тях се включват ентусиасти на пловдивските врагове „ Ботев ” и „ Локомотив ”. Мнозина от най-активните агитки в България са татуирали свастики по телата си.

 03-11 Църквата: Освободете се от прегрешението

И тази година Светият Синод излезе с непроменена позицията за оповестения гейпарад в София.
„ Зачитайки свободата на волята, Светата Православна черква още веднъж се обръща към своите рожби, братя и сестри и с любов им припомня, че свободата е отговорност, и че същински свободният човек, в случай че изиска, може да се освободи от прегрешението благодарение на Бога и на близък в лоното на св. Православна черква. Всяка човешка душа е по-ценна от целия свят, по тази причина Св. Синод напомня, че Бог не желае гибелта на грешника, „ само че да се отвърне той от пътя на злото и прегрешението и да бъде жив ” (Йез. 33:11) ”, гласи позицията на църквата.

24 посланици поддържат събитието

24 посланици в София са изразили своята поддръжка към следващия гейпарад у нас. Според уредниците те са рекорден брой и наложително техни представителите ще участват.

„ Насърчаваме всички да се възползват от опцията да се включат в шествието на София Прайд, приемайки ЛГБТИ хората като равни жители без предубеждения и дискриминация, както и да допринесат за ЛГБТИ равенството. Очакваме с неспокойствие Прайд празненствата и пожелаваме на всички кротичък и изпълнен с горделивост празник. ” Това гласи част от изказването, подписано от посланиците на Австрия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Хърватия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Израел, Италия, Люксембург, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Африка, Швеция, Швейцария, Испания, Англия и Съединени американски щати.

У нас първото обществено събиране на нехетеросексуални хора е на 17 май 2005 година във връзка Международния ден за битка с хомофобията, а първият гейпарад – на 28 юни 2008 година

Рекорд по света: 3,5 милиона души шестват в Сао Пауло

Най-големият гейпарад в света се организира през 2013 година в Бразилия. В него вземат участие 3,5 милиона души. През същата година еднополовите двойки в страната получават същия статут като хетеросексуалните. Над 500 000 души вземат участие в шествието по улиците на Сао Пауло и през 2014 година, под мотото: “Не на хомофобията”. В последните няколко години управляващи показват своята поддръжка за провеждането на парада, а това частично се дължи на мощното въздействие на локалната стопанска система. Стотици хиляди туристи се стичат в града, с цел да вземат участие или да гледат парада, който преди 15 години събираше едвам 2000 участници.

Сред първенците Европа за осъществяване на гейшествия е немският град Кльолн, където предходната година се събират към 950 000 участници. Парадът “Кристофър стрийт дей” е най-голямата проява в Европа за пълноправие и обществена последователност на ЛГБТ общността. Мотото на събитие е “Никога отново” – в памет на преследваните гейове и лесбийки по време на нацисткия режим, а през същата година Германия узаконява еднополовите бракове.

Гейпарадът се разгръща и до Близкия изток. През 2015 година Тел Авив става хазаин на най-голямото гейсъбитие, в което вземат участие 180 000 души, като доста от тях са туристи. Израел се трансформира в една от най-приятелските дестинации във връзка с такива мероприятия през последните години, което е в ослепителен контрастност с останалата част от района, където гей ултурата не е толерирана и гейовете са преследвани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР