Засилената външнополитическа активност на страната ни е сред водещите теми

...
Засилената външнополитическа активност на страната ни е сред водещите теми
Коментари Харесай

Ратифицирахме договора с Македония, Косово открива почетно консулство, БНБ предупреди банките за жилищните кредити…

Засилената външнополитическа интензивност на страната ни е измежду водещите тематики на всекидневниците.

" Парламентът ратифицира контракта за добросъседство с Македония единомислещо, " за " гласоподаваха всичките 186 депутати намиращи се в залата. Договорът за добросъседство с Македония беше утвърден в понеделник от Народното събрание в Скопие и след днешното гласоподаване в София влиза в действие. Договорът беше подписан на 1 август от македонския министър председател Зоран Заев и българския министър-председател Бойко Борисов на гала в Скопие. Тогава двамата отхвърлиха да приказват за " отстъпките ", които София и Скопие са създали, с цел да подпишат документа, и показаха предпочитание да " гледат напред ", с цел да се уверят, че и Македония, и Западните Балкани имат европейска вероятност. Договорът бе подписан след дългогодишно отсрочване, а с него двете страни публично признават, че имат " обща история ". Борисов тогава сподели, че документът би трябвало да постави край и на антибългарската агитация в Македония. В контракта е записано, че " нито една от договарящите се страни няма да подхваща, подтиква и поддържа дейности, ориентирани против другата страна, които имат вражески темперамент. Той стъпва върху декларация, подписана още преди 16 години, с задължения за изясняване на въпроси от " общата история " на двете страни посредством образуване на междуправителствени органи, които да се занимават с това. Формирането би трябвало да стане до 3 месеца след ратификацията. Единственото изявление против подписването беше на Валери Жаблянов (БСП). Според него документът оправдава македонизма, основан в Титова Югославия и Коминтерна, тъй като признава два народа, два езика. Става въпрос за един народ с общо съзнание, с общо схващане за историята и личната си страна, сподели Жаблянов... По предложение на ръководителя на комисията по външна политика Джема Грозданова второто гласоподаване на ратификацията беше направено незабавно след първото... " - в. " Дневник ".

" Българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас могат да решат дългогодишния спор за името посредством директни договаряния, съобщи организация МИА. В изказване за гръцката организация АНА-МПА Борисов сподели, че е оптимист и че предизвиква двамата министър председатели да седнат на масата и да решат казуса, както направиха той и Заев с Договора за добросъседство сред Македония и България, предава Българска телеграфна агенция. Борисов акцентира, че е оптимист за решаването на разногласието за името и предложи помощ на двамата министър председатели, в случай че им е нужна. " София желае отлични връзки сред Атина и Скопие, каквито България има и с двете страни ", сподели Борисов... " - в. " Стандарт ".

" Договорът ни за добросъседство с Македония стартира да се извършва още преди да бъде утвърден от парламентите на двете страни. Успяхме за тези месеци преди ратификациите да потвърдим, че този контракт няма да остане единствено на хартия. Негативната антибългарска акция в Македония към този момент не печели избори, а българският народен интерес постоянно е предопределял близки връзки с Македония, сподели вицепремиерът за правосъдната промяна и външен министър Екатерина Захариева пред Българска национална телевизия. И изрази убеденост, че договорът е добър и за двете страни, като отваря европейската вероятност пред Македония... Според Захариева предстоят експертни разисквания на противоречивата Истанбулска спогодба, с цел да е умерено обществото какви текстове ще се одобряват. " Научната общественост не е на единно мнение по какъв начин да се преведе думата " джендър ", която стана ябълката на раздора по въпроса с Истанбулската спогодба ", съобщи Захариева. Тя изрази удивление за какво по въпроса се подвига толкоз звук. " Конвенцията не е на Европейския съюз, а на Съвета на Европа. Всичките европейски страни са подписали конвенцията и са в развой на ратификация. Държавите, които се сочеха, че не са утвърдили - Италия и Полша - към този момент са я утвърдили. Да, с запаси, които и ние сме създали, само че те са свързани с наказателните процедури ", добави Захариева... " - в. " 24 часа ".

" Имайки поради триумфите, с които България се оправи с мигрантската рецесия през 2015 и 2016 година, Австрия е за встъпването на България в Шенгенското пространство и ще поддържа присъединението на България. Това сподели австрийският външен министър Карин Кнайсл в София след диалог с българския си сътрудник Екатерина Захариева. Точно месец откакто оглави дипломацията на новото австрийско държавно управление, Кнайсл посрещна рождения си ден в София със срещи със Захариева и президента Румен Радев. " Австрия е един от най-важните сътрудници на България. Радвам се, че имаме общи цели и сме дружно в тройката на председателството на Европейския съюз ", сподели Захариева след срещата и дружно с Кнайсл посочи, че измежду засегнатите тематики са били европейската вероятност на Западните Балкани, миграционната политика на Европейския съюз и финансовата рамка на блока след 2020 година " Скъпа Екатерина, доста съм щастлива, че през днешния ден на рождения си ден мога да бъда в твоята компания ", сподели още Кнайсл на Захариева при започване на брифинга. Захариева сподели, че двете страни ще се стремят екипите да са в непрекъснат контакт и да обменят информация, с цел да " няма никаква пауза сред двете ръководи ", с цел да се одобряват политики без никакво закъснение. Това е значимо поради разискването на финансовата рамка на Европейски Съюз след 2020 година, което ще стартира в София и ще продължи след предаването на председателството на Виена. " Няма по какъв начин страните, които са външни граници, да бъдат оставени сами " Според Захариева двете са разговаряли и за политиките по даване на леговище и потребността от промени в Дъблинския правилник. " България и нашето председателство ще постави всички старания, с цел да се реализира единодушие " за това по какъв начин би трябвало да наподобява регламентът. " Общи са разбиранията сред България и Австрия, че би трябвало да поставим всички старания, с цел да защитим външните граници на Европейския съюз. Искам да благодаря на Австрия за приноса във " Фронтекс ", за хората, които са тук, с цел да оказват помощ в опазването на българската, само че и на външната граница ", сподели още Захариева и посочи, че е значимо да се работи за бързо връщане на мигрантите в страните им по генезис, само че няма по какъв начин страните външни граници да бъдат оставени сами... " - в. " Дневник ".

" Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с люксембургския си сътрудник Ксавие Бетел. Двамата разискаха целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и по-конкретно тематиката за цифровизацията и единния дигитален пазар. В диалога си Борисов и Бетел подчертаха, че това е област от съвместен интерес и България и Люксембург ще си партнират за бързото развиване на този приоритет. Премиерът на Люксембург изрази интерес дружно с българското Министерство на превоза, осведомителните технологии и известия да съорганизират неофициална среща на министрите на телекомуникациите, дружно с отрасловия еврокомисар Мария Габриел в София през април. Целта е подкрепяне на по-бързото развиване на единния дигитален пазар и телекомуникациите на Европейския съюз. Срещата на министрите на телеокомуникациите на страните от Европейски Съюз ще е и удостоверение на декларирания пред естонския министър председател Юрий Ратас от министър-председателя Бойко Борисов ангажимент страната ни, като ръководител на Съвета на Европейски Съюз да продължи напъните по развиването на тази предпочитана за доста държави-членки област.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел употребява момента и да поздрави българския министър-председател Бойко Борисов за началото на председателството на Съвета на Европейски Съюз и речта, която изнесе пред Европейския парламент в Страсбург на 17 януари. Бетел също по този начин пожела триумф на Борисов и българското държавно управление в идващите 6 месеца, а българският министър председател го предложения в София, където двамата да обсъдят настоящите европейски въпроси и да обединят старания за реализиране на положителни резултати. " - в. " Труд ".

" Правителството даде единодушието си Република Косово да открие почетно консулство в България и да назначи Пламен Копчев за собствен почетен консул. Пламен Копчев има богат професионален опит в региона на туризма, търговията с петролни артикули, както и в областта на високите технологии. Член е на Управителния съвет на " Слънчев бряг " АД и на Съюза на притежателите на хотели на к. к. " Слънчев бряг ". Има опит като административен началник от работата си в БДЖ. Това оповестиха от държавната осведомителна работа. Политическият разговор сред България и Косово се развива все по-интензивно през последната половин година, което основава предпоставки за активизиране на двустранните стопански връзки в области като туризма, енергетиката, строителството, инфраструктурата, телекомуникациите, както и в областта на културата. Откриването на почетно консулство на Република Косово у нас ще подтиква развиването на съдействието в тези области. Седалището на почетния консул на Косово е град Несебър... " - в. " 24 часа ".

Престъпността също е измежду настоящите тематики.

" Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди осъществяване на инспекции във всички районни и окръжни прокуратури, Софийска градска прокуратура, Специализирана прокуратура и военно-окръжните прокуратури в страната по отношение на срочността и успеваемостта на подхванатите дейности и ограничения за определяне на наказани с влезнали в действие присъди с неприведени в осъществявания санкции " отнемане от независимост " и " пожизнен затвор ". Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. Проверката цели и определяне на усложнения, пропуски и нарушавания, както и позитивни практики при осъществяването на наказванията, с оглед повишение успеваемостта на издирвателната активност. Проверката е предоставена на апелативните прокуратури в страната, Апелативна профилирана прокуратура и Военно - апелативна прокуратура, които ще извършат инспекция на всички изпълнителни преписки, формирани за осъществяване на правосъдни актове, по които към 15.01.2018г. не са арестувани наказани лица с наложено наказване " отнемане от независимост " и " пожизнен затвор ". Главният прокурор е разпоредил да бъдат тествани и всички преписки, по които присъдата е изпратена за осъществяване на Областните звена " Охрана " при Министерство на правораздаването и в прокуратурите не е получено съобщение за задържане на наказаните лица. В период до 02.02.2018г. апелативните прокуратури са задължени да изготвят систематизирани отчети, съдържащи информация за общия брой на формираните изпълнителни преписки с наложено наказване " отнемане от независимост " и " пожизнен затвор ", по които не са издирени и арестувани наказаните с влезнали в действие присъди, информация за датата на изпращане за привеждане в осъществяване на правосъдния акт на съответните ОЗ " Охрана " при Министерство на правосъдието или ОДМВР, както и датата на приемането на уведомлението, че наказаният не е издирен. Докладите ще съдържат информация за датата на депеша за оповестяване на наказаното лице за търсене, периодичността на кореспонденцията с органите на ОЗ " Охрана " при Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи по отношение на издирването и резултатите от него; направена ли е навреме Европейска заповед за арест, респ. предложение до ВКП за екстрадиция след приемане на данни за последното престояване на наказания отвън страната; каква е периодичността на обмена на информация, по отношение на дейностите по осъществяване на общодържавното търсене, ЕЗА и предложенията до ВКП за екстрадиция. " - в. " Стандарт ".

" Прокуратурата не знае какъв брой са избягалите от правораздаването Прокуратурата, която по закон привежда в осъществяване присъдите, не знае какъв брой са бегълците от правораздаването. Това стана ясно след заповед на основния прокурор Сотир Цацаров за инспекция във всички прокуратури в страната. Тя би трябвало да се извърши от петте апелативни прокуратури, като задачата е да се разбере какъв брой присъди не са приведени в осъществяване. Повод за инспекцията е шесторното ликвидиране в Нови Искър, изясни представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. Обвиняемият за закононарушението Росен Ангелов, който се самоуби, е бил търсен съвсем 9 години без резултат. И до момента не е ясно за какво от Министерство на вътрешните работи не са съумели да го намерят. Проверка по случая бе назначена, само че резултати не са съобщавани. " Не са получени всички информации и нямаме цялостна информация за лицата, във връзка с които са наложени санкции отнемане от независимост и пожизнен затвор и те не се изтърпяват. До през вчерашния ден анализът на събраните информации сочи, че такива лица са над 500 ", изясни Арнаудова. Числото обаче сигурно ще скочи, тъй като единствено половината прокуратури са предали справките си. Според заповедта на Цацаров статистиката би трябвало да е подготвена до 2 февруари. По информация на в. " Сега " към 30 септември 2017 година бегълците от правораздаване са 595 души. Тези данни бяха предоставени от прокуратурата. Миналата седмица основният прокурор съобщи пред вътрешната комисия в Народното събрание, че би трябвало да се промени методът, по който присъдите се привеждат в осъществяване. В момента прокуратурата разпорежда на Главна дирекция " Охрана " към правосъдното министерство да откри и приведе в пандиза наказания. Дирекцията обаче няма оперативно-издирвателни функционалности, изясни основният прокурор. Така в всеобщия случай, когато не могат да открият наказания на дадения от него адрес, просто трансферират случая на Министерство на вътрешните работи, което пък би трябвало да го разгласи за търсене. Така обаче се губи доста време. Затова Цацаров предложи на депутатите издирването на наказаните да премине в Министерство на вътрешните работи, а дирекция " Охрана " единствено да ги води до пандиза. През предходната година Министерство на вътрешните работи е издирвало 511 души, които е трябвало да влязат в пандиза, заяви преди десетина дни шефът на Националната полиция Христо Терзийски. 317 пък са търсени, тъй като е трябвало да лежат в арестите с мярка задържане под стража. Избягали от пандиза през предходната година са 41 души. Година по-рано бегълците са били 66. " Издирените с струпване от предходни интервали от тази категория лица през 2017 година са били 46, като за 2016 година са били 59 ", изясни Терзийски. " - в. " Сега ".

В. " Сега " отделя място и на положението на банките :
" Българска народна банка предизвести комерсиалните банки да внимават с отпущането на жилищни заеми, тъй като сериозният напредък на цените на недвижимите парцели крие рискове. В отчета си за положението на банковата система през третото тримесечие на 2017 година централната банка поучава кредитните институции да бъдат по-консервативни при финансирането на стопански браншове и сътрудници с високи равнища на задлъжнялост. Освен това Българска народна банка предизвестява, че покачването на цените на недвижимите парцели няма да трае постоянно и банките не би трябвало да занижават условията си за здравословно съответствие сред размера на новоотпуснатите заеми и цената на ипотекираните парцели. Преди месец Европейската комисия също уточни страната ни като образец за обезпокоително надценен пазар на недвижими парцели в отчета си за несъразмерните макроикономически несъответствия. В България цените на жилищата порастват с едни от най-ускорените темпове в Европа, което е тревожно на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и семействата, счита Брюксел. Засега организациите за недвижими парцели настояват, че пазарът се е успокоил и че двуцифрените ценови растежи са единствено за парцели в най-предпочитаните квартали на София. Според сектора няма признаци за срив на имотния пазар. За прегряване на пазара на недвижими парцели предизвести преди ден и основният икономист на " Уникредит Булбанк " Кристофор Павлов. " Безпрецедентно ниските лихви и нарастването на заетостта и приходите през последните две години доведоха до засилено търсене на ипотечни заеми от семействата, изпреварващо кредитирането на корпоративния бранш. Тази наклонност ще продължи и през 2018 година, чака се към 9% растеж на ипотечното кредитиране ", счита Павлов. Според него обаче рухването на лихвите ще се забави. Цената на жилищните заеми сега се движи сред 3 и 4%. Българска народна банка регистрира усъвършенстване на кредитния портфейл на банковата система. В края на септември 2017 година размерът на отпуснатото финансиране за компании и жители е 56.1 милиарда лева, което е с 553 млн. лева повече от предходното тримесечие. При заемите за бизнеса е маркирано повишаване по отношение на юни с 446 млн. лева, а заемите за семейства са нарастнали с 249 млн. лева Намаление е записано при заемите за други финансови предприятия, а в бранш " Държавно ръководство " общият им размер е останал неизменен. В същото време депозитите не престават да порастват - през третото тримесечие с 2.2 милиарда лева (2.8%) до 81.4 милиарда лева в края на септември 2017 година Увеличение има на спестяванията на компаниите (с 1.5 милиарда лева.), на семейства (с 448 млн. лева.) и други финансови предприятия (с 282 млн. лева.). Намаление се регистрира единствено за бранш " Държавно ръководство " (с 54 млн. лева.). "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР