Защо все по-млади мъже оплешивяват? Как съвременният живот прави мъжете

...
Защо все по-млади мъже оплешивяват? Как съвременният живот прави мъжете
Коментари Харесай

Защо все по-млади мъже оплешивяват?: Истинската причина! И как да се спасят от това!

Защо все по-млади мъже оплешивяват? Как актуалният живот прави мъжете да губят косата си по-рано? И какво могат да създадат по въпроса! Ултрапреработената храна, някои питиета и стресът са основните виновници… Но има лекувания, които работят!

Строителният бизнесмен Крис Пакър стартира да губи косата си още в ранна възраст, както свидетелстват остарели фотоси.

„ Има фотография, на която съм на към 14 години и играя футбол в дъжда “, спомня си той. „ Можете да видите, че още тогава имах оплешивяваща линия на косата. „ Баща ми беше плешив, преди да навърши 40 години, тъй че въпреки да не се притеснявах от подигравките в учебно заведение, се притеснявах, че и аз ще потегли по същия път. С напредването на възрастта мислех да направя нещо, с цел да спра косопада, тъй като не желаех да наподобявам по-възрастен, в сравнение с съм в реалност “.

Когато Крис е на 27 години, през март 2020 година, той взема решение да поправя линията на косата си в частна клиника в Бристол.

Платил е към 5 000 паунда (на изплащане) за трансплантация на коса, при която се извличат космени фоликули (в които се намира коренът на косъма, от задната част на скалпа, където косата е по-пълна) и се слагат в предната част на главата, където косата е по-тънка.

Косопадът нормално се свързва с остаряването.

Но кожните лекари все по-често виждат млади мъже, които търсят помощ за този проблем.

Като някои от тях стигат до крайни и скъпи ограничения, като да вземем за пример трансплантация на коса (която може да има разнопосочни, от време на време пагубни резултати).

Смята се, че при към една четвърт от мъжете на 20 години се следят признаци на оплешивяване (на 50-годишна възраст тази цифра нараства до 85% от мъжете).

Основният проблем е ранната поява на андрогенна плешивост, най-разпространеният тип косопад при мъжете, прочут също като мъжко оплешивяване.

Това води до оплешивяване на върха на главата. Което последователно се усилва, образувайки ясно изразена U-образна форма на главата.

В моите клиники сигурно виждам повече по-млади мъже, в сравнение с в предишното “, споделя доктор Хейли Лиман, съветник кожен лекар в Royal Free NHS Trust.

„ Ставаме все по-затлъстели и по-стресирани, което води до дисбаланс на хормоните.

Който съгласно някои научни проучвания се свързва с косопада “.

Както подсказва името, андрогенната плешивост се предизвиква от андрогени или по-точно от несъразмерна реакция на андрогени, които са мъжките полови хормони, като да вземем за пример тестостерон. По време на пубертета и в зрелост тестостеронът се трансформира от ензим, наименуван 5-алфа редуктаза. В различен сексуален хормон, наименуван дихидротестостерон (ДХТ). И едно от нещата, които той прави, е да кара косата ни да пораства с напредването на възрастта, споделя доктор Лиман.

Но ДХТ е доста по-силен от тестостерона и някои хора създават повече от него от други – евентуално заради генетични фактори. Високите равнища на ДХТ водят до миниатюризация на фоликула, заради което косата, която пораства там, става по-къса и по-тънка. Косата се губи по-бързо, в сравнение с може да пораства – до момента в който фоликулът най-после изчезне, оставяйки кожата на скалпа открита.

Друг специалист, който е забелязал увеличение на броя на младите мъже, които търсят помощта му, доктор Арчана Рао, съветник кожен лекар в Kingston Hospital NHS Trust в Съри, прибавя:

„ Не единствено увеличението на тежестта, само че и самото хранене е фактор “.

Например, защото храненето на по-младите хора се състои от повече ултрапреработени храни и е по-малко уравновесено във връзка с това, което ядат и пият, в сравнение с в предишното, това може да окаже въздействие върху косопада.

Всъщност едно изследване, оповестено неотдавна в списание Nutrients, демонстрира, че

при по-младите мъже, които употребяват сладки питиета седем пъти седмично, вероятността от косопад е повече от три пъти по-голяма,

в сравнение с при мъжете, които не ги употребяват.

В изследването, извършено в Университета Цинхуа в Пекин, са взели участие 1000 мъже на възраст сред 18 и 45 години. Те са били интервюирани за потреблението на сладки питиета (сокове с добавена захар, сладостен чай и кафе или енергийни напитки) в продължение на четири месеца. И е бил оценен косопадът им.
Изследователите показват предходни проучвания върху животни, които демонстрират, че несъразмерният банкет на захар утежнява метаболизма на организма. И от своя страна визира процесите в космения фоликул, които са от значително значение за естественото му възобновяване и напредък. Сега те възнамеряват по-мащабни изследвания и клинични тествания, с цел да изследват тази връзка.

Междувременно изследване от 2021 година в Турция откри, че учениците с умерена до тежка андрогенна плешивост имат по-висок показател на телесната маса (ИТМ) и обиколка на талията от тези, които са наранени по-леко.

Изследователите, които пишат в италианското списание за дерматология и венерология, заключават: „ Регулирането на метода на живот и питателните привички може да способства за предварителната защита на ранната андрогенна плешивост “.

Тютюнопушенето също е обвързвано с андрогенната плешивост.

Проучване на университета „ Ал Азхар “ в Кайро, Египет, в което са взели участие 1000 здрави мъже на възраст сред 20 и 35 години, е открило, че множеството пушачи са имали форма на андрогенна плешивост. И е заключило, че никотинът и други химикали в цигарите може да са причина за ускорение на положението. Смята се, че тези химикали повреждат космените фоликули. А също по този начин могат да засилят сенирането (клетъчното стареене) и хормоналните резултати.

Друг от дълго време открит фактор е стресът и по-специално хормонът на напрежението – кортизол.

Високите равнища на кортизол нарушават естествения цикъл на космените фоликули. Поради което косата пада по-бързо, а също по този начин прави нишките на косата по-тънки.

„ Общувам с доста млади мъже, които са мощно наранени от загубата на коса “, споделя доктор Лиман. „ Това срутва самочувствието им, защото наподобяват по-възрастни, и се отразява на качеството им на живот. Допълнителният стрес може да изостри казуса.

Д-р Лиман споделя: „ Ако имате мощно генетично влечение, евентуално ще развиете косопад макар измененията в метода на живот, въпреки че те могат да забавят процеса. Ние постоянно ги предлагаме, защото те могат да оказват помощ, тъй че си коства да опитате. Често пациентът може да се нуждае от лекарства, както и от тези промени в метода на живот “.

Д-р Рао прибавя, че „ е мъчно да се каже със стопроцентова увереност, че измененията в метода на живот ще забавят косопада, само че на доктрина би трябвало “.

Що се отнася до лекуването, косопадът не се лекува, само че има ефикасни способи за намаляването му.

Някои от тези способи обаче не са подобаващи за по-млади мъже, частично тъй като резултатът е временен. Но също по този начин и тъй като от време на време медикаментите не са били задоволително тествани при по-млади възрастови групи.

Например първото средство за лекуване нормално е миноксидил, който се предлага под формата на течност или пяна, която се нанася всекидневно върху скалпа.

Установено е, че миноксидил забавя развиването на косопада и провокира известно израстване на косата, което може да се следи след два до четири месеца. Това се реализира посредством увеличение на притока на кръв към фоликула, което го подтиква да премине към стадия на напредък.

Друг медикамент, финастерид, понижава превръщането на тестостерона в DHT.

Но той също би трябвало да се приема толкоз дълго, колкото желаете да се възползвате от него. И резултатите нормално не се следят преди три до шест месеца ежедневна приложимост.

Други лекувания, които се оферират частно, включват потреблението на богата на тромбоцити плазма. При която се взема лична кръв на пациента и се завърта в центрофуга, с цел да се извлекат растежните фактори. Които по-късно се инжектират в скалпа на пациента, с цел да се подтиква растежът на косата.

Понякога се употребява и лазерна светлинна терапия за стимулиране на космените фоликули.

Трансплантациите на коса стават все по-популярни измежду мъжете, изключително измежду по-младите. Тъй като оферират дълготрайно решение без нужда от постоянна поддръжка.

Трансплантацията на коса обаче не е подобаваща за всеки.

Например за тези, които страдат от оплешивяване заради плешивост ареата, при която имунната система нападна космените фоликули.

Освен това някои мъже с наследствена алопеция не могат да се подложат на трансплантация, в случай че нямат задоволително „ донорска “ коса в задната или страничната част на скалпа, от която да бъдат взети фоликулите.

Лекари споделят, че в към 30% от случаите пациентите се нуждаят от повторна трансплантация на коса след 10 до петнадесет години. Особено в случай че първата трансплантация е била направена, когато са били по-млади. Пациентите могат да бъдат посъветвани да употребяват местен миноксидил, с цел да поддържат трансплантираната си коса в най-хубаво положение.

 

Източник – Daily Mail/Превод:SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Здраве

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР