Защо в разпореждането за преизчисление на пенсията липсват данни за

...
Защо в разпореждането за преизчисление на пенсията липсват данни за
Коментари Харесай

6 години изчезнаха от сметките за пенсии |

Защо в разпореждането за преизчисление на пенсията липсват данни за годините от 2010 до 2012 и от 2017 до 2019?  Кои години са оповестени за " нулеви " и през кои пенсиите са увеличени и преизчислени по друг начин, а не по " швейцарското предписание "? Това са въпроси, които засягат от ден на ден пенсионери след измененията, въведени на 25 декември 2021 година

От Националния застрахователен институт изясняват, че в разпореждането за смяна на пенсиите липсват данни за осъвременяване на преизчислената пенсия за годините от 2010 до 2012, защото са оповестени за " нулеви ".

Това е станало посредством експлицитни нормативни разпореждания в законите за бюджета на държавното публично обезпечаване за съответните години и не е осъществено осъвременяване на трудовите пенсии по така наречен „ швейцарско предписание “ (чл. 100 от Кодекса за обществено осигуряване), считано от 1 юли на съответната година.



За други три години също няма данни за осъвременяване на преизчислената пенсия - от 2017 година до 2019 година

От Национален осигурителен институт изясняват, че тогава също не е направено осъвременяване по " швейцарското предписание ", а по друг метод - с по-голяма тежест в пенсионната формула за всяка година застрахователен стаж. Преди 2017 година процентът е бил 1,1 на 100 за застрахователен стаж. От 2017 година обаче се усилва на 1,126, през 2018 година - 1,169, а през 2019 година - 1,2. 

През 2018 година и 2019 година с изключение на описаното преизчисляване на пенсиите, техният размер към датата, предхождаща преизчисляването (определен със остарялата тежест на осигурителния стаж) подлежеше на нарастване с закрепен % 3,8 на 100 през 2018 г и 5,7 на 100 през 2019 година След съпоставянето на по този начин получените два размера във всяка от двете години, на пенсионера се определяше за приемане по-благоприятният от тях.

Всички нови пенсии се отпускат от началото на 2019 година с тежест на всяка година застрахователен стаж 1,2 на 100 и съответната пропорционална част от този % - за месеците застрахователен стаж, а от 25 декември 2021 година - с тежест 1,35 на 100 на всяка година застрахователен стаж без преобразяване, както и с тежест 1,2 на 100 на всяка година застрахователен стаж, която надвишава действително отработеното време след преобразяване и със съответната пропорционална част от тези проценти - за месеците застрахователен стаж.

Доколкото приложената при преизчисляването на пенсиите тежест 1,35 на 100 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване надвишава употребяваните през предходните години проценти, то след определянето на размера на пенсията с новата, по-висока тежест на стажа, не може да се извърши преизчисляване за интервала от 2017 година до 2019 година, в това число, с по-нисък % за годините и месеците застрахователен стаж.

Освен това пенсионерите няма да получат както до момента три месеца по 120 лв. (така беше през октомври, ноември и декември - бел. ред.), а ще получават шест месеца по 60 лв. " коронавирус добавка ". 

По рано през днешния ден икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова изясни пред бТВ за случай на пенсиониран през 2016 година човек, който не е получил индексация по " швейцарското предписание " за 2017, 2018 и 2019 години. 

" В тези години осъвременяването се случва по друг метод, не по член 100, като има един параграф 7, писмен знак " е " в преходните и заключителните разпореждания на Кодекса за обществено обезпечаване, който споделя с какъв брой тъкмо да се осъвремени. Т.е. " швейцарското предписание " споделя половината от инфлацията, половината от междинния застрахователен приход. При изчисляването на пенсията е преценено, че няма да се отразяват всички нараствания, а единствено тези, направени по член 100 ", изясни Григорова.

По думите й обяснението на Национален осигурителен институт е, че през тези години е имало нарастване на коефициента, с който се обезпечава всяка година застрахователен стаж: " Това се прави и тази година и заради това няма да отразяват другите нараствания, което не звучи безапелационно ".

Според Григорова недоволството за размера на пенсиите е поради добавките, които пенсионерите към този момент одобряват като част от пенсията си. Икономическият консултант на КТ " Подкрепа " съобщи, че е можело да се направи по друг метод с спомагателни прехвърляния към пенсията, тъй че да е ясно на 7-о число се получава пенсия, а на 10-о - добавка, като да е ясно, че един ден добавката ще изчезне. 

Стана ясно и че п равителството готви обезщетения за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия дружно с добавката от 60 лв. се окаже по-малка от това, което са получили през декември , когато добавката беше 120 лв..

Пред БНР шефът на дирекция „ Пенсии “ в Националния застрахователен институт Любомира Язаджиева изясни, че " при приблизително нарастване, както е оповестено 12,5%, ясно е, че лицата, които имат повече категориен стаж, надлежно по-голяма дълготрайност на осигурителния стаж след превръщането, за който се резервира тежестта от 1,2 на 100, при тези лица ще има по-големи негативни разлики. Правителството се е заело да предложи механизъм за компенсиране на тази негативна разлика. Очакваме нормативен текст, който да реши този въпрос ".

При приблизително нарастване 12,5% значи, че някои хора ще получат повече, само че някои – по-малко. Зависи от годините, от категориите труд, от предишни преизчислявания, сподели още Язаджиева.

Един от вероятните разновидности е да бъдат отпуснати самостоятелни добавки за всеки от ощетените пенсионери.
Превръщане има, когато хората са работили първа или второкласен труд. При изчисляването на пенсията този стаж се трансформира в по-голям. Новото е, че действително отработеното време без преобразяване ще получи таково нарастване на своята тежест в пенсионната формула, а разликата сред общия застрахователен стаж след превръщането и осигурителният стаж без преобразяване ще остане с тежест 1,2 на 100.

Тя добави, че сметката не е толкоз обикновена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР