Защо Украйна “реши да провали зърнената сделка и “как ще

...
Защо Украйна “реши да провали зърнената сделка и “как ще
Коментари Харесай

Руски и украински медии за оттеглянето на Русия от зърнената сделка

Защо Украйна “реши да провали зърнената договорка ” и “как ще отвърне Русия ”, пита се съветското онлайн издание “Взгляд ”. 

Москва замрази в събота присъединяване си в съглашението след офанзива против нейния Черноморски флот в Севастопол, която назова терористична и упрекна “киевския режим ”, подкрепят съгласно нея от английски военноморски експерти.

Сделката без друго висеше на косъм – медиите я свързаха с терористичната акция на Кримския мост, като писаха, че експлозивите тръгнали от пристанището на Одеса. Москва до последно се въздържаше от внезапни дейности във връзка зърнената договорка, само че Киев се оказа твърдоглав и докара нещата до дъно, цитира “Взгляд ” коментар на Иван Лизан, политолог и икономист.

След съветския удар по украинската електроенергийна система – в отговор на детонацията на Кримския мост – Киев спря износа на електрическа енергия. След офанзивата против Черноморския флот спря да работи зърнената договорка. Сега Русия ще измести Украйна от международния пазар и най-много от Африка. Фактически вместо съветските кораби Киев потопи личната си стопанска система, иронизира специалистът.

Колегата му Антон Любич предвижда утежняване на икономическата и продоволствената обстановка на Запад. Провалът на договорката съгласно него “ще добави спомагателни проценти към инфлацията в Европейски Съюз и в резултат на това в допълнение ще отслаби еврото ” на валутните тържища още през днешния ден, “тъй като лъвският дял от зърното, извозвано от Украйна, отиваше таман в Западна Европа ”.

“Западът към този момент от години не извършва своите обещания и задължения (...) Те протакаха осъществяването на Минските съглашения. Пак те водеха мирни договаряния в Истанбул, с цел да завоюват време за подготовка на украинската войска и да я наситят с нови типове оръжия ”, декларира съветският сенатор Владимир Джабаров.

Русия съгласно него “усеща непрекъснато ръката на английските и американските спецслужби, само че тяхна компетентност са най-много тайните интервенции и терористичните акции ”.

“След всичко това ще е извънредно мъчно да ни убедят, че е належащо възобновяване на зърнената договорка. Естествено ще изслушаме предложенията на Запада, само че ще мислим изключително старателно дали да ги приемем или не, тъй като във всяка тяхна самодейност би трябвало да се търси двойно дъно ”, заключава московският парламентарист.

След опита да провали зърненото съглашение Русия отново съобщи, че е подготвена да договаря със Запада за декемврийския ултиматум на Владимир Путин, настоял да получи някакви “гаранции за сигурност ” за федерацията, отбелязва в коментар на уеб страницата си украинската телевизия “24 канал ”.

Фактически Путин настоя надали не НАТО да спре активността си в Източна Европа. Тогава настояванията на Кремъл бяха отхвърлени, тъй че този път Москва цинично твърди, че е подготвена отново да се върне на въпроса, в случай че Западът помоли за договаряния.

Поведението на Кремъл прочее по-скоро е опит да скочи в последния вагон, да издейства за Русия някакви контакти на идната среща на върха на Г-20. Никой не желае да беседва там с Русия и тя се мъчи да си вдигне акциите с нов снабдителен шантаж.

Но Кремъл единствено се пробва да сътвори димна завеса на фона на провалите си на бойното поле. Украйна получи нови оръжия, а по данни на “Ню Йорк таймс ” силите на Киев в южните райони за пръв път са придобили несъмнено артилерийско превъзходство над врага, изяснява “24 канал ”.

Москва схваща, че не може да завоюва войната, по тази причина прибягва към намерено терористични способи. Блокирането на зърнената договорка също е измежду методите й за напън върху Запада. Всъщност офанзивата против съветски кораби в Севастопол бе единствено мотив за Москва да се отдръпна от зърненото съглашение, тъй като към този момент дълго време правеше стъпки, целящи да го провали. Руснаците лъжат, че атакуваните кораби подсигурили сигурността на “зърнените коридори ”. Стига просто да погледнем картата, с цел да разберем, че сред коридора, по който корабите със зърно пътуваха към и от украинските пристанища, и Севастопол има разстояние от към 220 километра. Затова станалото напълно не повлиява тяхната работа.

Русия имаше потребност от мотив, с цел да продължи натиска си върху Запада. Там схванаха, че Европейски Съюз се е справил с енергийната рецесия надалеч по-бързо, в сравнение с разчиташе Кремъл. А в този момент поради съветското решение в морето са се наредили на опашка 176 кораба с общо близо 2 милиона тона зърно. Зърно, което чакат страните от Африка. Нещо повече, по думите на украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков в този момент в Черно море е блокиран и транспортен съд на Продоволствената стратегия на Организация на обединените нации за Етиопия. Тоест Кремъл е получил още един лост за напън, прибавя “24 канал ”.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР