Защо учениците трябва да се тестват в училище, а не

...
Защо учениците трябва да се тестват в училище, а не
Коментари Харесай

Защо, кога, как? МОН отговаря на въпроси за тестването на учениците

Защо учениците би трябвало да се тестват в учебно заведение, а не у дома?

Осигуряването на присъствено образование в учебните заведения изисква използването на механизъм, който да обезпечава сигурността на всички деца, учители и непедагогически личен състав. Без да слагаме под подозрение отговорността на родителите за техните лични деца, ниското равнище на имунизиране и всеобщата опозиция против ограничения, които се употребяват сполучливо в други страни, демонстрират, че към сегашния миг обществото ни не демонстрира задоволителна зрялост при отбраната на публичното здраве, в това число и детското. Това събитие основава голям риск от незадоволителна отбрана (слаб филтър) на входа на учебното заведение, в случай че децата се тестват отвън него. Ако поемем този риск, броят на инфектираните деца още веднъж бързо ще нарасне и ще бъде належащо ново затваряне на учебните заведения. Такъв сюжет би обезсмислил всички направени старания за образуване на тестването и би похабил средствата за покупка на тестванията.

Тестовете би трябвало да бъдат правени в учебна среда по няколко аргументи:

- децата би трябвало да бъдат тествани при идентични условия, с цел да има съпоставимост на резултатите;

- резултатите би трябвало да се регистрират по едно и също време и пред всички, с цел да се сътвори доверие у родителите в прилагания механизъм;

- съгласно напътствията на производителите действителните резултати се регистрират сред 15 и 30 минути, откакто тестът бъде нанесена върху тестовата плочка. Това значи, че тестовата плочка, показана на входа на учебното заведение, не може да удостовери негативния резултат, а ще би трябвало напълно да се разчита на съзнанието на всички родители.

Правенето на проби в учебна среда би довело до карантиниране на паралелки и обезсмисля цялостното осъществяване на тестванията . Т ест ването в домашна среда понижава този риск до най-малко.

Дори в случай че тестването се прави у дома, в случай че резулатът е позитивен и се удостовери в лицензирана лаборатория, останалите възпитаници от паралелката ще бъдат карантинирани като контактни със инфектираното дете, в случай че то не е отсътвало от учебно заведение повече от два дни преди тестването. Процедурата за тестване изисква децата да бъдат с маски по време на теста, с изключение на при предоставяне на тестът, което допуска доста невисок риск от заразяване.

Изискването на определения тест детето да не се храни и да не пие вода сутринта, на практика е неизпълнимо.

Детето не трябва да е яло и пило САМО 30 мин. преди тестването. Т.е. то може да се храни и да пие когато и да е ДО 30 мин. преди процедурата и незабавно след нея.

Пътуващите възпитаници, които вършат тестванията си в учебно заведение, са евентуални заразители, тъй като децата не всеки път носят вярно защитната си маска. Така при съществуване на инфектирано дете рискът от заразяване на останалите е голям .

Всички пасажери в учебните рейсове носят маски. Задача на съпътстващите учители е да обезпечат маските да се носят вярно. Рискът от заразяване беше неведнъж по-голям при до момента настоящата система без никакво тестване на децата.

Мно го учители отхвърлят да правят тестване на учениците, без значение от препоръчаното възнаграждение. Учителите са мощно обезпокоени за личното си здраве и живот.

Рискът за здравето и живота на учителите беше доста по-голям, когато образователните занятия се организираха присъствено без наложително тестване и без „ зелен документ “ или постоянно тестване за личния състав. Въвеждането на наложително тестване в учебно заведение понижава този риск до най-малко.

Директорите не могат да задължат нико го от педагогическия и непедагогическия личен състав да извършва зад ачи отвън неговите функционални задъжения , написани в нормативните документи.

Ако шефът не може да обезпечи за тестването свои чиновници, посредници или доброволци – родители, деятели на БЧК или други, занятията не престават да се организират онлайн.

Мно го родители не желаят децата им да бъдат тествани въобще.

Тестването на учениците два пъти в седмицата е наложително изискване за провеждането на присъствен образователен развой. Родителите имат избор – или са съгласни децата им да бъдат тествани и да учат присъствено, или децата остават у дома и учат от разстояние в електронна среда синхронно или асинхронно според от опциите на учебното заведение. Министерстото на образованието и науката (МОН) слага акцент върху присъственото образование в безвредна среда.

В доста образователни заведения липсват медицински експерти или ги има, само че отхвърлят да вземат участие в тестването на учениците или не имат „ зелен документ “ .

Присъствието на медицински експерт е желателно, само че не е задъжително изискване за осъществяване на тестването. Щадящите антигенни проби не изискват инсталация или комплицирани операции и могат да бъдат прилагани от преподаватели, непедагогически експерти, посредници, родители-доброволци и други лица по преценка на шефа, които имат „ зелен документ “.

Отказите на учителите и другия личен състав да извършат тестването ще сложи в голямо несъгласие родители против учители.

МОН приканва учителите и родителите да обединят напъните си, тъй като при сегашната висока заболяемост това е единственият метод учениците да учат присъствено в безвредна среда.

Семействата на децата от уязвимите групи не разрешават на учителите да тестват децата им. При позитивен тест в тази обстановка родителите ще обвинят учителите и институцията в съзнателно заразяване на тяхното дете.

Ролята на учителите е да обяснят на тези родители изгодите от тестването на техните деца в учебно заведение – обезпечаването на присъствен образователен развой в безвредна среда. Опасението за голословни обвинявания към учителите не може да бъде причина децата да не бъдат тествани и здравето на учениците и учителите да бъде изложено на риск. Ако не са съгласни децата им да бъдат тествани, родителите могат да ги оставят в къщи до намаляване на общата заболяемост под 250 на 100 000 души.

П ровеждането на тестванията в учебните заведения ще наруши целостта на просветителния развой и неговата успеваемост.

Тестването ще бъде провеждано при започване на образователния ден два пъти седмично, като това време ще бъде обезпечено с смяна на дневния режим – понижаване на образователните часове, междучасията или друго решение на шефа на учебното заведение. Това „ изгубено “ време ще бъде неведнъж обезщетено от по-високото качество на присъствения образователен развой с най-малък риск от заразяване в учебно заведение спрямо онлайн образованието.

Защо у чителите би трябвало да се занимават с активност, която е доста надалеч от предоставената им от страната задача - образование то на децата на България.

Опитът от предходните две образователни години потвърди, че присъствените занятия са неведнъж по-ефективни от онлайн образованието, изключително за дребните възпитаници. А качествено присъствено образование не е допустимо, в случай че средата в учебно заведение не е безвредна.

Не са ли дискриминирани учителите в начален стадий, като се третират по друг метод от сътрудниците им в прогимназиален и гимназиален стадий, които в този миг извършват само и единствено главната си функционалност - образование, само че в електронна среда от разстояние ?

Връщането на учениците от I до IV в клас при наложително тестване два пъти в седмицата е първа стъпка към връщането в клас на всички възпитаници при същите условия.

На детето, дало позитивен резултат при тестване в класната стая, ще бъде нанесена прочувствена контузия.

Травмите – душевен и физически, за всички ще бъдат доста по-сериозни, в случай че инфектирано дете се разболее съществено и/или придвижи болестта върху своите съученици. Нека не подценяваме учителите – те могат задоволително ловко и внимателно да изведат детето с позитивен резултат, без да се провокира ужас в класа.

Защо министърът на образованието и науката вменява отговорности на шефовете и учителите за сигуряване на здравословна среда в образователните заведения с писмо ? П исмото не е нормативен акт и посредством него не мо гат да бъдат вменени отговорности.

Подробният механизъм за тестване на учениците в учебно заведение ще бъде одобрен със взаимна заповед на министрите на опазването на здравето и на образованието и науката в понеделник, 8 ноември 2021 година

Кой ще обезпечава тестванията за учителите?

Директорите ще купуват антигенни проби за учителите и непедагогическите експерти от бюджетите на учебните заведения против фактури от снабдители. Голяма част от учебните заведения имат средства, спестени от режийни разноски и прекъснати извънкласни действия по време на неприсъственото образование. Освен това държавното управление гласоподава 15,4 млн. лева, които ще бъдат разпределени измежду просветителните институции за противоепидемични ограничения, каквото е и тестването на личния състав.

Може ли е личният състав в учебно заведение да бъде тестван с неинвазивни антигенни проби като тези за учениците?

Учителите и непедагогическите експерти могат да бъдат тествани с неинвазивни антигенни проби като тези, употребявани за учениците. Трябва да се има поради, че тези проби ще им разрешават само да работят в учебно заведение. Те не им обезпечават „ зелен документ “, който се изисква на останалите публични места.

В същото време в учебно заведение ще се признават антигенни и PCR проби с отрицателен резултат, направени в лицензирана лаборатория.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР