Защо трябва макет на панелка да бъде показван в галерия?

...
Защо трябва макет на панелка да бъде показван в галерия?
Коментари Харесай

Хайде да си поговорим за прехода. Славки приказки от една панелка

Защо би трябвало макет на панелка да бъде показван в изложба? Две художнички при започване на 20-те си години са подготвени да отговорят на това в деня на дебютната си галерия. С плана " Славки приказки " Анна и Калина канят публиката да се прибере " вкъщи " и да си зададе въпроси за социалистическото минало.

На холната масичка са приготвени луканка, ракия и салата. В кухнята има филии самун с лютеница и сирене. Кръгла кутия е цялостна с шивашки материали, вместо с бисквити, а опаковка от шоколадови пурички служи за моливник на детското бюро. Чехли и пантофи са струпани в коридора, тв приемникът е затрупан с " мильо ", а кристалните чаши са грижливо прибрани в секцията в очакване на " специфичен случай ".

Много хора от България евентуално биха разпознали личните си домове в това изложение и таман това е задачата на художничките зад плана " Славки приказки " . Името препраща към известните в обществените мрежи страници, иронизиращи " славянския " метод на живот. Но в тази ситуация концепцията е противоположната - да го романтизира.

Анна Иванова и Калина Иванова създават макети на панелен блок и на един от жилищата в него, като пресъздават даже най-малките елементи от българското ежедневие.

В жилището се открояват белезите на социализма, само че доста от движимостите свидетелстват за прехода и навлизането на западната просвета в България.

" Липсваше ми да виждам по какъв начин някой седмокласник със спрей за графити е изразил любовта си към някоя Мария на фасадата на блока ѝ ", споделя Калина пред Свободна Европа. " Не съм мислила, че ще ми липсва такова нещо, само че в Англия разбрах какъв брой доста е означавало за мен. "

" Намерихме огромна разлика в това по какъв начин се чувствахме за България, откакто я напуснахме за известно време ", прибавя Анна пред Свободна Европа.

Това подтиква девойките да се запитат за какво българите имат отрицателно възприятие към личната си просвета и какво въобще значи тя. Откъде идва " това предпочитание да отидеш някъде, където има нещо по-добро, да търсиш това, което не е България "?

Според тях отговорите се коренят в близкото минало, което се отразява върху живота на хората, родени след демократичните промени .

" Ние сме възпитани от родители, които са израснали в социализма ", споделя Анна, а Калина продължава, че доста от тях по този начин и не са дали отговор на най-важните въпроси, свързани с контузиите и паметта.
С плана „ Славки приказки “ желаеме да кажем на хората: „ Хайде да си поговорим за прехода. “Калина Иванова
" Затова с плана желаеме да кажем на хората: " Хайде да си поговорим за прехода. Какво става там, още ли сме в него ", споделя Калина.

" Искаме да дадем една по-конкретна визия, която човек може да огледа и да каже: " Да, това е методът, по който съм израснал. Знам тази панелка, знам този апартамент. Това е моята България ", прибавя Анна.
" Вертикалната махала " на " Блок 1989 "
Анна и Калина следват изобразяване и илюстрация, по тази причина за тях е естествено да преглеждат тези тематики от артистична позиция.

В края на следването си в университета във Фалмут и двете работят по дипломни работи, свързани с близкото минало и архитектурния образ на Източна Европа . Занимават ги и личните им мемоари като " деца на прехода ".

Една вечер, по време на следващия диалог по тези тематики в общата им квартира, Анна и Калина вземат решение да създадат макет на панелен блок като академични план. Докато Анна обича детайлностите и дребните елементи, Калина мисли за огромната картина и техническото осъществяване на макетите, по тази причина двете се сработват доста добре.

" На смешка си казахме - за какво да не си създадем панелка ", споделя Калина, за която е забавно да провокира преподавателите си в Англия с нещо непознато за тях.

" Те обаче не можаха да видят тези блокове и тераси по метода, по който ги виждаме ние, тъй като не са израснали с тях ", споделя Анна.

Освен че основават детайлна имитация на типичния панелен блок, Анна и Калина му придават живот посредством измислени от тях герои . Във всеки от десетте жилището на блока живее по едно семейство и всяко си има лична житейска история.

" Ние сме от разнообразни градове, само че когато измисляхме героите, стигнахме до извода, че хората на всички места са идентични ", споделя Калина. " Чрез тези герои доста по-лесно може да се водят диалози и да си представяш сюжети. Какво би изнесъл на терасата си Кольо, какво би си купила Светла от магазина? "

Анна и Калина вплитат тези истории в дизайна на всяка обособена тераса. Вижда се, да вземем за пример, че таксиметровият водач Ботьо обича да пие ракия на терасата си, а българското знаме, провесено през парапета, издава патриотичните му политически възгледи.
 Терасата на Ботьо.
Галя от втория етаж пък е трансформирала хола и терасата си във фризьорски салон, с цел да може да се грижи за старата си майка. Любимо занятие на фризьорката е да разменя злословия с клиентките си, до момента в който пушат на терасата.

" Мисля, че доста от нашите съседи също биха се припознали в този блок, макар че показва българската действителност ", споделя Калина. " Няма потребност изобщо да се зачиташ, с цел да усетиш нещо. Дали си от Сърбия, Румъния или Северна Македония, ще се припознаеш, както се припознаваме ние. Това единствено изкуството може да го направи. "
Кой живее в " Апартамент 2007 "
Екстериорът на един панелен блок не е задоволителен за двете художнички. Скоро те стартират работа по идващ макет - този път на едно от жилищата в блока. Проектът им за " Апартамент 2007 " е подсилен от Национален фонд " Култура ".

" Живееш в свят, който няма нищо общо със света, който ти демонстрират като хубав, значим и културен ", споделя Анна. " На Запад има просвета, а нашето е просто българщина. "

Според нея точно това изяснява възприятието за непълнота у хората в България: " Това е контузия, която би трябвало да се сложи под лупа и да бъде премислена сериозно, с цел да не изпадаме в дисонанс. "

Подобно травматично завещание се вижда и при другите двама герои в жилището - родителите на Ан-Мари, които показват две архетипни реакции на прехода от социализъм към народна власт. Докато майката Таня е разочарована от живота в България и го употребява като опрощение за нещастието си, бащата Кольо " съставлява това обичайно " българско ", което е стабилно на всевъзможни политически режими ".
Добре пристигнали вкъщи
В в " Топлоцентрала " от 2 до 17 май девойките от " Славки приказки " канят публиката да се прибере " у дома ". " Човешката диря, която остава в терасите и жилищата, те кара да се чувстваш вкъщи ", споделя Анна.
 The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР