Защо трябва да се отървете от старите вещи, разкриват експерти.

...
Защо трябва да се отървете от старите вещи, разкриват експерти.
Коментари Харесай

Защо трябва да се отървете от старите вещи?

Защо би трябвало да се отървете от старите движимости, разкриват специалисти. Ако нещо към този момент не ви харесва, не го оставяйте в дома си от страдание. Освободете се от спомените, които задръстват персоналното ви пространство.

„ Наскоро ми споделиха, че съм доста добра в изхвърлянето на отпадък. И се замислих, тъй като тази вест ме изненада. Всъщност, нямам и в никакъв случай не съм имал отпадък вкъщи. Никога. Просто тъй като не отнасям този термин към неща, които са закупени от мен и членовете на фамилията ми за някаква изгода или наслаждение, даже и краткосрочно. Но фактът, че обичам да шетам кошчетата и да лъскам рафтовете, е правилен.

 Защо би трябвало да се отървете от старите движимости?

Защо би трябвало да се отървете от старите движимости?

Не върша това, с цел да почистя къщата си. Едно от моите правила е, че с цел да внесеш нещо ново в живота си, първо би трябвало да се освободиш нещо остаряло. И защото работата върху себе си отдавна не всеки път е приятна, изключително когато би трябвало да се отървете от нещо, първият удар е по-лесен за нанасяне върху материалните неща.

Когато отворя килера или се приближа до стелажа, с цел да разчистя мястото, стартирам да категоризирам нещата и в случай че губят по множеството точки, самоуверено ги прибирам в торба за ненужни – старите движимости.

Моята подредба наподобява по този начин. Ще го обясня с образци и съпоставения, с цел да стане по-ясно “, споделя психологът Илия Върбанов:

Позиция в системата на персоналните ми полезности

Това е първата точка, която би трябвало да се прегледа благодарение на логичен разсъждения. Това са отблясъци, тъй като страстите, макар че са били мощни по време на придобиването на продукта, към този момент са охладнели и не отразяват изцяло самостоятелната система от полезности и потребности. Ще дам образци за моята оценка на тематики на тази основа, които са подобаващи за мен, само че може би вие не бихте създали същото, тъй като нашите ценностни системи са разнообразни.

Колкото и безполезна да е една булчинска рокля, тъпо е да я изхвърлите, тъй като пази освен това от страсти и мемоари. Една оръфана книга за Питър Пан от 1920 година би трябвало да остане на моята етажерка за наслада на очите ми, когато съм с повредено зрение. Но папирусът от Хургада, спретнато прегънат в туба и хвърлен на самия връх на стелажа над книгите, явно няма никаква стойност, тъй като е съзнателно прикрит от погледа, като оня празен комплект за предпазване на подправки и набор от шест чаши.

Резултат: папирус, комплект за подправки и чаши – в чантата за ненужни неща.

Естетичен тип

Има неща, които към този момент не украсяват пространството и не се харесват от притежателя. Разбира се, куфарче за документи, направено от еко кожа, ми е доста скъпо на сърцето, в него в миналото беше първият контракт за ипотека, само че в този момент се протрива, неловко е и даже неприятно да го употребявате. А за пясъка от всички плажове, на които се излежавате, е извънредно време да намерите вази с по-актуална форма.

Резултат: куфарчето и вазата в чантата. Изсипвате пясъка в торбички, преди да купите по-модерни вази.

Приложна приложимост, взаимозаменяемост

Това е доста сложен миг, тъй като границата сред безполезните остарели движимости и потребни е доста тънка. Например, имате машина за палачинки и генератор на пара. Използвате машината за палачинки, когато ненадейно желаете такива – към един път годишно или може би два пъти, тъй като не можете да я поставите в съдомиялната машина и не желаете да я миете с ръце. Следователно приготвяте палачинки в елементарен тиган, който може да се мие в съдомиялна машина. Рядко употребявате и парогенератора: не всеки ден имате ентусиазъм да измиете фугите на плочките и плота в кухнята. Има и пожълтял тостер, както и цялостен с празни кутии на най-горния рафт на кухненския долап двоен казан, който от дълго време е изгубил използването си.

Резултат: машина за палачинки, тостер и казан отиват в чантата за ненужни неща.

Сезонни продукти

Не знам за вас, само че аз съм податлив към сезонни промени в настроението. До Нова година вадя новогодишни пуловери и ястия с коледни елхи и Дядо Коледа, а през лятото променям домашния текстил и дрешника в по-светли цветове. И защото модата пуска по нещо ново всяка година, желая да закупувам същински неща и да екстрахирам максимума от тях. Но местата към този момент са заети от старите движимости. Затова при започване на всеки сезон премахвайте това, което към този момент не е настоящо за вас. Първите три точки ще ви оказват помощ.

Уважавайте пространството на тези, с които живеете

В детството ми беше по този начин: всички цветя, които е тъпо да изхвърлим, се озоваха в стаята ни със сестра ми. Тромави, окаяни, с отпуснати листа, те настойчиво разваляха външния тип на стаята ни. Не изхвърляйте ненужни неща в други стаи, те няма да намерят мястото си там, просто ще забавят деня, когато попаднат в торбата.

Обратно, преди да поставите нечие нещо в чантата за ненужни – старите движимости, поискайте позволение от притежателя му, предложете да употребявате първите три точки за оценка. Ако още не е подготвен, не настоявайте, всичко има своето време. Нещата са мотив за приятност, а не за кавги.

И ето една чанта или може би няколко торби, цялостни със старите движимости. В края на краищата, децата в Африка гладуват, а в някое малко село всяка баба мечтае за домашен уреди. Бъдете дейни, не оставяйте чантата да остарее, публикувайте публикация в нета или предайте старите облекла за преработване в H&M, или се обадете в съответния сервиз, извикайте околните си, в случай че някой чака вашия тостер. Дайте на нещата месец. Ако през това време те не намерят нов притежател, тогава освен не се нуждаете от тях, само че ги занесете до коша за боклук.

Осъзнайте, че съществуването на неща старите движимости, насъбрани и разпределени из къщата, които не носят морални, на практика или естетически изгоди, не е симптом на благосъстояние, лакомия или претрупано пространство, това са елементарни мемоари за това какъв брой прелестно е било да харчите пари за тях. Спомени, затрупващи персоналното ни пространство.

Отдайте ги на предишното, оставете си по-силно ехтене от отминалите дни, насладата от топъл лъч на бузата ви, докосването на влажните устни, топлината на ръцете ви, силата на прегръдките ви, мириса на утринното кафе, плаха усмивка към теб. Живейте в сегашното, в което би трябвало да има място за насладите на ненужните джунджурии. Иначе за какво вършим пари? Разбира се, с цел да ги харчим на драго сърце!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР