"Защо търпите, защо не реагирате", запита днес Павол Шалай от

...
"Защо търпите, защо не реагирате", запита днес Павол Шалай от
Коментари Харесай

Репортери без граници: Как търпите такова унижение от премиера Борисов?

"Защо търпите, за какво не реагирате ", запита през днешния ден Павол Шалай от "Репортери без граници ", откакто разбра, че от месеци министър председателят Бойко Борисов отхвърля да дава отговор на журналистически въпроси и си е направил джип-студио за връзка с обществото през Facebook. На видеоконференция в Европейския парламент, проведена от Групата на социалистите и демократите, Карин Барзегар от телевизия ТV-5 Monde сподели, че в случай че френският президент си разреши такова държание, ще провокира групов протест от медиите и няма да се задържи на поста си.
Един от модераторите на конференцията бе Елена Йончева, която ръководеше панела "Медиите под напън - накъде вървим? " Самата конференция, която мина под наслов "Медиите и креативната независимост под офанзива - Европа би трябвало да работи ", събра експерти от доста европейски страни. Те показаха най-тежки проблеми в България, Унгария, Полша, Словения и Хърватия. Отправени бяха и рецензии към Франция, поради възбраната да се снимат лицата на служители на реда и жандармеристи по време на улични конфликти. Председателката на групата на социалистите Ираче Гарсия съобщи, че въпросът не се свежда единствено до отбрана на публицистите, а до отбрана изобщо на демокрацията, тъй като без свободни медии обществото елементарно става жертва на операции.
Генералният секретар на Европейската федерация на публицистите Рикардо Гутиерес огласи писмо, изпратено в петък до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и подписано от ръководителите на четири европейски организации, с искане за по-решителна интервенция на европейските институции в отбрана на журналиистите. "През 2020 бе маркиран злополучен годишен връх: регистрирани бяха 245 сигнала за набези в 22 страни от Европейски Съюз над 873 души, работещи за медии или свързани с тях. Платформата на Съвета на Европа за отбрана на публицистите записва 115 нарушавания на свободата на медиите в 27 страни от Европейски Съюз (най-високото ниво от 2015 г.) ", се споделя в документа.
За България бе изтъкната засилващата се монополизация, при която с присъединяване на задгранични притежатели се образува нечуван конгломерат, който да управлява медийното наличие от основаването до разпространяването му. Тези нови притежатели се употребяват с благоразположението на държавното управление, което им дава независимост да оперират макар очевидното тъпчене на конкуренцията на медийния пазар. В ръцете им се концентрират телевизионни и радиостанции, онлайн медии, вестникарската група на Делян Пеевски, а за шапка над всичко стои изкупеният още предходната година от тях максимален телеком в страната.
Към обичайните рецензии против ограничението на медийната независимост в Унгария и Полша бе добавено и отвращение от презрителното отношение към публицистите на словенския министър председател Янез Янша, който ги назовава "преститутки ". Разобличена бе и Хърватия поради правосъдния тормоз над публицисти, чиято цел е да провокира у тях инстикт за автоцензура. Общата равносметка обаче сподели, че тези страни надалеч не са толкоз зле като България, която е на 111-то място по медийна независимост съгласно класацията на "Репортери без граници ", до момента в който Унгария е на 89-то място, Полша - на 62-ро, Хърватия - на 59-то, а Словения - на 32-ро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР