Защо стайните растения изсъхват и как да го предотвратим? Понякога,

...
Защо стайните растения изсъхват и как да го предотвратим? Понякога,
Коментари Харесай

Защо стайните растения изсъхват и листата почерняват?

Защо стайните растения изсъхват и по какъв начин да го предотвратим?

Понякога, стайните растения стартират да пожълтяват, изсъхват и краищата на листата почерняват.

Причините могат да бъдат доста: нередовно поливане, естествено остаряване на растенията, дефицит на хранителни субстанции и незадоволително осветяване. Но, както демонстрира практиката, не всичко е толкоз просто, аргументите могат да бъдат най-различни.

Сух въздух и топлота
Горещите дни са доста нездравословни за стайните растения. Сухият въздух и ниската мокрота в стаята не разрешават на цветята да порастват и да се развиват пълноценно.

Напръскайте ги с елементарна престояла вода или поставете съд, цялостен с вода, до цветята. Ако прекалите с поливането, това може да докара до развиването на гъбични болести и растенията могат да умрат. Отстранете сухите и развалени листа и ги изхвърлете от стаята.

Слънчево изгаряне
Не е желателно да поставяте цветята на директна слънчева светлина, би трябвало да избягвате това. През лятото слънцето е доста мощно и също така стъклото на прозореца се трансформира в лупа, която изгаря растенията и по тях се появяват изгаряния под формата на петна. Особено рисково е да се оставят растенията на перваза на прозореца, след щедро поливане или напръскване.

За да избегнете изгаряния, преместете растението на по-безопасно място, само че то би трябвало да е добре осветено. Можете да спуснете щорите или да поставите елементарен картон, който просто би трябвало да обезпечи сянка на растенията за известно време.

Вредители и заболявания
Стайните растения могат да бъдат инфектирани с паразити, които се развъждат бързо. Това могат да бъдат листни въшки и акари. Те повреждат растенията, като изсмукват сока им и по-късно бързо се популяризират по прилежащите растения. Затова, постоянно проверявайте стайните растения за зараза, с цел да започнете битката против тях навреме.

Също по този начин, гъбичките, които обичат топлата и влажна атмосфера на стаята, могат да бъдат доста рискови за стайните растения. За да предотвратите загиването на растенията, изолирайте ги навреме, лекувайте заболяването със сапунен разтвор и в това време дезинфекцирайте перваза на прозореца.

Преасдете инфектираните растения в нова саксия, третирайте още веднъж с инсектициди и фунгициди. По-добре е да предотвратите инфекцията, в сравнение с да се борите с нея по-късно. Затова постоянно провеждайте профилактика.

Прекомерно поливане
За да избегнете преовлажняване на растенията, би трябвало да изберете саксии за стайни растения с положителни дренажни отвори, през които непотребната влага да изтича. Заради непотребната вода в почвата, корените могат да изгният и растението ще почине. Ако това въпреки всичко се случи, изсипете спомагателен пласт изсъхнал пясък под корена на растението, той ще всмуква непотребната влага.

Не забравяйте, стайните растения понасят краткосрочното засушаване по-добре от непотребната влага.

Измръзнали листа
Ниските температури могат да повредят и от време на време даже да унищожат стайните растения. Това може да е студения поток от климатика или вентилатора. През зимата слагането на растения под прозореца, който е отворен за проветряване също може да бъде причина за измръзване на растенията.

И за бързото възобновяване на растенията, напръскайте ги със стимулант на растежа “епин ”, като добавите 2 капки на 200 мл. топла вода.

Подхранване
За вярното поддържане на растенията би трябвало да знаете избрани правила. Прекомерното и незадоволително поддържане имат еднообразно неприятен резултат върху здравето на растенията. Следете положението им, с цел да се погрижите за тях навреме.

Вижте още: Виж своя месец на раждане и разбери коя птица си!

Сега към този момент знаете за какво стайните растения изсъхват и елементарно можете да го предотвратите.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР