Защо се избиваме? Потокът от новини за брутални престъпления отново

...
Защо се избиваме? Потокът от новини за брутални престъпления отново
Коментари Харесай

Бум на убийствата - какво се случва в обществото ни?

Защо се избиваме? Потокът от вести за брутални закононарушения още веднъж поражда въпроса какво се случва в обществото ни и какво предизвика хората да стигат до жестокости. В " Денят стартира с Георги Любенов " тематиката разясниха психиатърът доктор Любомир Канов и престъпният психолог Росен Йорданов.

" Девалвацията в човешкия живот постоянно е съществувала, само че постоянно има " епидемиологична конюнктура ", едно засищане с закононарушения ", уточни Йорданов. По думите му един от факторите за повишаване на престъпността са празниците, тъй като тогава се обострят фамилните връзки.

Убийството и експанзията са част от човешката природа, разяснява доктор Канов и акцентира, че до момента в който преглеждаме всеки обособен случай, губим общата картина до каква степен е разрешена тази експанзия и до каква степен е глобена от закона и обществото.

" Смущаващо е, че тези убийства са направени с безпримерна свирепост - това не е просто банално, някой просто да е убит. Този човек в тази кола (Пейо Пеев - б.р.) е изживял предсмъртна мъка. Тези дами и техните освирепели лица - това е кошмарът, който би трябвало да заседне в съзнанието на хората и те да знаят, че в убийството има нещо чудовищно ".

Всеки от нас е евентуален палач, само че това, което ни възпира е моралът, с който сме възпитани още от деца в фамилиите си, сподели още психиатърът.

Несправянето с избран вид основна активност в живота - развъждането на дете или образуването на семейство, се движи генерации напред, разяснява Росен Йорданов.

" Ако вземем образеца с двете дами... В случая тъщата - майката на майката майчинства и над детето, и над внучето си. Това не се среща в природата, а значи някакъв опит цялостен живот да решаваш прблемите на своето персонално майчинство ", сподели той.

В практиката си психологът е срещал доста интелигентни хора, попадали в сходна обстановка. По думите му повърхността на всяко ликвидиране стои прагматичен претекст, само че нормално има доста повече фактори - когато става дума за пари, постоянно са намесени и персонални взаимоотношения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР