Защо реалната пазарна картина не се припокрива с оценките на

...
Защо реалната пазарна картина не се припокрива с оценките на
Коментари Харесай

Мизерстващият българин: Отлага се ходене на лекар, на стоматолог, за фризьор не става и дума

Защо действителната пазарна картина не се припокрива с оценките на хората за високите цени? Засичат ли се някъде потребителската и експертната позиция? " Парите не стигат. Ако не си създавам на село картофи, фасул, домати, пипер, няма да оцелеем. Ако не са синовете, няма да можем да издържим финансово ", споделя пред БНР пенсионерка от Враца, чиято пенсия е към 460 лв..

Домашно кисело мляко, млечни артикули от производител и домашни яйца способстват за скърпването на фамилния бюджет.

" Някой път месо вземаме. Имаме плодове. "

Друга жена от града, която живее с щерка си, със заплата " малко над минималната ", разполага с 1000 лв. на месец. Като извади от тази сума парите за сметки, заем и джобни пари за детето:

" Остават 340 лв., с които ние разполагаме на месец. "

В приложимост влиза домашната хлебопекарна - " по-вкусно и по-икономично. "  Отлага се вървене на доктор, на стоматолог. За коафьор не става и дума.

" Вземам и 50 лв. детски, които са за мотивация на хората да гледат деца ", разяснява врачанката и обобщава:

" Ние живеем на границата на физическото оцеляване, на границата на невъзможното. "
Всичко за Вашата сватба


" Имаме много съществено усмиряване на процеса на повишаване ", твърди Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите.

Ценовият потрес през 2022-ра беше много сериозен, напомня той. По думите му от септември насам имаме " релативно равновесие на пазара ".

" Да, в действителност, разликата е голяма, изключително за онази част от популацията, която няма никаква индексация на приходите ", разяснява Владимир Иванов в предаването " Преди всички ".

Според него има напрежение на пазара и презастраховане " какво ще стане на следващия ден ", изключително в по-малките търговски обекти.

" Полагаме големи старания. Контролът е до дупка, с цялостен оптимум на целия административен потенциал, за да се подсигуряват изискванията на търговия ", твърди специалистът.

Иванов признава, че " има доста неприятни търговски практики " и моли за по-висока потребителска просвета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg