Защо ръцете изтръпват през нощта? Много хора страдат от изтръпване

...
Защо ръцете изтръпват през нощта? Много хора страдат от изтръпване
Коментари Харесай

Ръцете ви изтръпват ли през нощта?

Защо ръцете изтръпват през нощта? Много хора страдат от изтръпване на ръцете, изключително през нощта. Основната и най-честа причина е цервикалната остеохондроза или отлагането на сол в шийните прешлени. Това заболяване се среща при 70% от популацията на възраст над 50 години, само че процесът стартира след 30-годишна възраст.

Други аргументи за дискомфорт в ръцете са: болести на сърцето и кръвоносната система, атеросклероза, атеротромбоза на кръвоносните съдове, захарен диабет, хипертония, полиартрит на дребните стави, инфектиране в самите нерви, дефицит на витамини от група В. При липса на патология може да се появи изтръпване в ръцете при погрешно подбрана възглавница или погрешно състояние на тялото и най-много на ръцете, по време на сън. Много хора имат навика да спят с вдигнати нагоре или под главите ръце, което затруднява кръвообращението в горните крака.

Защо ръцете изтръпват?

Цервикална остеохондроза, спондилоза, херния или издатина на междупрешленните дискове на шийните прешлени, изключително когато патологичният развой е локализиран в долните шийни сегменти (C5-C7). Именно от тази част на гръбначния мозък нервите отиват към ръцете. Освен това, според от засегнатия нервозен корен, изтръпването може да бъде локализирано:

– на вътрешната повърхнина на ръката, от рамото до върховете на 5-ия и половината от 4-те пръста на ръката (C7)
– на гърба на рамото и предмишницата, задната част на 2 и 3 пръст (C6)
– по продължение на страните на ръката до палеца и показалеца (C5)

При постоянно срещан патогенен развой на долната цервикална област, местоположението на изтръпването може да е друго. Главоболието при цервикална остеохондроза също не е извънредно.

Синдром на карпалния тунел – компресия на нервите, отиващи към ръката в стеснен канал, формиран от костите на китката. Това се случва по време на продължителна интензивност, обвързвана със един и същи вид натоварване на ръцете (работа на компютър, свирене на музикални принадлежности, сглобяване на части, конвейер). В този случай се следи изтръпване на цялата ръка или нейните елементи строго под китката, от време на време се следи изтръпване на пръстите. Надлежащите елементи на ръката не вземат участие в патологичния развой.

Полиартрит на дребните стави на ръката: характеризира се с съществуването на прояви единствено в пръстите.

При патология на раменните или лакътните стави признаците ще се появят в долните елементи на горния крак.

Захарен диабет и други метаболитни нарушавания (чернодробни болести, бъбречни болести, ендокринна патология). Това включва и злоупотребата с алкохол и никотин, защото механизмът на развиване на патологията е доста подобен. Изтръпването в този случай има “възходящ ” темперамент, стартира с по-отдалечени сектори и последователно, с течение на времето, “се качва ” нагоре. Това се случва, когато вземат участие по-големите съдове. Усещанията са симетрични в двете ръце.

При хипертония изтръпването на ръцете през нощта се появява единствено при нараснало равнище на кръвното налягане.

Изтръпването на ръцете при сърдечни болести е от изключително значение. Тук би трябвало да обърнете внимание коя ръка изтръпва. Ако се появи дискомфорт в дясната ръка, това може да се отдаде с огромен % на възможност на цервикална остеохондроза. Но изтръпването в лявата ръка може да е симптом за съществени сърдечни проблеми. Ако изтръпването на лявата ръка се появи ненадейно, изключително през нощта, и не изчезне в границите на един час, налага се да посетите доктор.

Какво да вършиме, в случай че ръцете ви изтръпнат насън.

Опитайте се да премахнете всички вероятни фактори:
– сменете възглавницата
– изберете по-удобна поза за сън
– изключете използването на алкохол и никотин
– не се ангажирайте с работа преди лягане, която включва натоварване върху ръцете

Упражнения за изтръпване на ръцете през нощта
-без да ставате от леглото, легнете по тил и изпънете ръце нагоре, сгънете и разгънете пръстите си 50 пъти, по-късно сложете ръце около тялото и повторете упражнението
-ротационни придвижвания в китките
-изправете се и сключете ръце зад тила си, пробвайте се да ги вдигнете допустимо най-високо
-в леки случаи просто изтръскайте ръцете

Можете да отпуснете напрегнатите шийни мускули с лек самомасаж преди лягане и денем. Достатъчно е просто да разтриете врата си с длани.

При липса на противопоказания и според от повода могат да се употребяват физиотерапевтични процедури.

Вижте още: Нежен и хубав модел плетка

Народни средства
Меден компрес: намажете мед върху изтръпналите области на ръцете, увийте и оставете за една нощ, курс от 7-10 процедури.
Чаша топла вода всяка заран на гладно ще помогне за подсилване на стените на кръвоносните съдове.

Сега към този момент знаете за какво ръцете изтръпват и какво да вършиме.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР