Защо ProCredit е отпуснала на Ас.Василев 3М лв. заем за

...
Защо ProCredit е отпуснала на Ас.Василев 3М лв. заем за
Коментари Харесай

Защо ProCredit е отпуснала на Ас.Василев 3М лв. заем за заложена вече от него къща по друг заем?

Защо ProCredit е отпуснала на Ас.Василев 3М лева заем за заложена към този момент от него къща по различен заем за $1,477М?

19 минути попита ProCredit bank за съмнителни моменти по договорката за придобиването на къщата на Асен Василев на ул.Чаталджа №3 в София, наета от данъкоплатците с години като централа на ръководещата партия Продължаваме промяната от дотацията, която й предоставяме. Оказва се, че при тегленето на заема за покупката на парцела от дребната немска банка, оперираща у нас, на 19 юни 2019 година, постройката към този момент е била заложена на 25 февруари 2019 година Тя е и поръчителство по двата заема. Това проличава от оповестените от bird.bg документи - контракт за заема с частното американско лице, което след това и осъжда СТВ Консълтинг - компания, която съгласно показаното от Търговския указател от създателя на уеб страницата Атанас Чобанов към момента се води на финансовия министър. Той не е и вписвал прекачване в декларацията си пред КПКОНПИ за 2021 година, когато твърди, че е напуснал сдружението, което няма и доклади по-късно. А вписването и докладите са обвързване по закон, не каприз.

Към банката пораждат поредност от въпроси, които източник в Българска народна банка разяснява като рискови за лиценза й, защото явно са дадени условия на клиент - тогава някогашен министър, които не са възможни за останалите й клиенти. По разпоредбите на ЕЦБ има риск за лиценз на банка, която кредитира politically exposed person.
ProCredit не дава отговор на въпросите ни, тъй като съгласно нея били от частен интерес. Когато става въпрос за министър, освен това за финансовия министър, което явно е обвързвана тематика с банковия бранш и с тази банка в частност, обаче ползата е публичен. Особено, когато страната ни е на прага на Еврозоната, член на Европейския банков съюз и работещи в нея банки не минаха сполучливо стрес-тестовете на системата.

Иначе казано, в случай, че всичко за парите на всеки български жител е налична информация за всяка банка у нас, без значение има ли си работа с него или просто черпи персоналните му данни и може да ги продаде на който реши, няма по какъв начин публичният интерес към делата на една банка по проблем, в който са намесени съпредседателят на ръководещата партия, който е финансов министър, както и самата партия, и освен това има и интернационален резонанс - дело в Съединени американски щати, да не бъде предпазен реципрочно. Трябва да има равнопоставеност.
Въпросът ни от през вчерашния ден гласи:

Както стана писмено известно, постройката на ул.Чаталджа № 3 е била заложена от Асен Василев като притежател на СТВ Консълтинг с контракт за заем на 25 февруари 2019 година, който не е погасен и до през днешния ден.

По какъв метод стана допустимо да кредитирате същата покупка, само че много по-късно - на 19 юни 2019 година, със същия залог? Не извършихте ли инспекция? Как рискувахте парите на вложителите и лиценза си? Имате ли сходна процедура и с други клиенти?

Въпросите ни от 5 февруари, когато за първи път се разбра за нередностите посредством пост на Боец на тематика американското дело и запорите по него, наложени на СТВ, гласят:

Оказва се, че към датата сключване на контракта за заем от ПроКредит банк за къщата на ул.Чаталджа, с изключение на негативен капитал, огромна загуба - и двете от по над половин милион лв., като се изключи че е офшорна благосъстоятелност, което ЗАБРАНЯВА на български банки да й откриват сметки, камо ли да й отпускат заеми и то многомилионни, СТВ Консълтинг е и със свръхзадлъжнялост, което ПроКредит банк е можела да ревизира.

Става въпрос за заем от 1 милион $, провиснал на 25 февруари 2019 година и подписан от Асен Василев, по това време някогашен министър, със Себастиан Бретшнайдер, към който - към този момент до момента в който СТВ е кредитополучател към ПроКредит банк, са добавени още 477 000 $ на 27 ноември 2020 година

При тези документирани обстоятелства, чакаме отговор на следните въпроси:

Защо въобще е утвърден заемът от ПроКредит банк?

Как се отнасяте към риск за лишаване на лиценза на банката и допустимо сигнализиране на ЕЦБ по тематиката?

Поздрави,

Екипът на 19 минути

създател: СЛАВА
...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР