Защо природното бедствие удари така жестоко остров Сардиния? И дали

...
Защо природното бедствие удари така жестоко остров Сардиния? И дали
Коментари Харесай

Защо Сардиния пострада така жестоко?


Защо естественото злополучие удари по този начин грубо остров Сардиния? И дали става дума единствено за естествена буря, против която няма избавление? Местните хора стартират да търсят виновността за нещастието в напълно друга посока.

Както на всички места по света, и на италианския остров Сардиния строителната активност предстои на регулация. Така да вземем за пример закон от 2004 година постановява, че не е позволено строителството на нови здания, които отстоят на по-малко от 300 метра от морския бряг. Забранено е също строителството наоколо до реки, само че никой не съблюдава тези правила, оплаква се геоложката Рита Лаи:

" Едно време селата и градовете са били изграждани на естествено предпазени места, на безвредно разстояние от моретата и реките. От началото на строителния взрив през 80-те години на предишния век обаче никой към този момент не съблюдава златните правила на нашите предшественици ", споделя Лаи.

Разразилите се стихии на остров Сардиния не са извънредно събитие по тези места, твърди метеорологът Джудо Гуиди: " Става дума за изцяло естествена обстановка. Ние я бяхме предсказали и бяхме предизвестили, че ще има интензивни превалявания, само че за жалост нямаше по какъв начин да предвидим, че тяхната мощ ще се окаже толкоз разрушителна ", прибавя той.

Строежи, спекуланти и подкупи

Броят на жертвите от наводненията и мащабите на нанесените вреди бяха прекалено високи, което породи полемики за същинските аргументи за бедствието. Хората в Сардиния се питат дали станалото се дължи на непредсказуемите промени в климата, или по-скоро на строителните безобразия, вършени с години от бизнесмени и архитекти частично със знанието на локалните управляващи?

Макар популацията на Сардиния непрекъснато да понижава, на острова продължава да се строи с гневна скорост. Цените на квадратен метър повърхност за жилище или вила са най-високите в цяла Италия. Строителният бранш прави милиарден оборот. Пари има задоволително и за подкупи при издаването на разрешителни за градеж даже и на извънредно несъответствуващи или рискови места. При това вложителите нерядко " икономисват " от нужните разноски за гарантиране сигурността на постройките, твърди етнологът Джакомо Мамели.

Сардиния след бедствието

" Особено тежко пострадаха тези региони на град Олбиа, които са ситуирани наоколо до водоеми. Това значи, че на тези места не са били взети никакви защитни ограничения против наводнения. Строени са жилищни здания, без да е въображаемо за прилежаща инфраструктура ", споделя Мамели.

Политиците са същинското злополучие

С други думи - липсват мостове, насипи и защитни стени. В Италия бюрокрацията има две противоположни лица - или е корумпирана и позволява всичко, или е педантична до прекаленост и блокира всяко начинание. Затова и не е необичайност да се чака с години за позволение за градеж, споделя геоложката Рита Лаи. Построените в нарушаване на закона здания не могат да бъдат съборени. Единственото, което може да се направи, е да се подхващат ограничения за тяхната отбрана против бъдещи естествени бедствия. Но и в този случай са нужни разрешителни, а за тях се чака с години.

Затова не е чудно, че безскрупулни бизнесмени строят на черно, без да се интересуват от законови разпореждания и наставления. Етнологът Мамели не има вяра, че последното естествено злополучие на остров Сардиния ще промени мисленето на виновните политици: " И отсега нататък ще се строи точно там, където би следвало да е безусловно неразрешено. Край столицата Каляри изникнаха цели жилищни квартали, в които къщите са строени на два метра под морското ниво. Как е допустимо сходно нещо? ", пита Джакомо Мамели и прибавя: " Най-голямото ни злополучие са политиците, които по този начин и не схванаха, че би трябвало да пазим природата, а не да я бетонираме ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР