Защо при една и съща цена на природния газ през

...
Защо при една и съща цена на природния газ през
Коментари Харесай

Омбудсманът пита КЕВР за цената на парното

Защо при една и съща цена на природния газ през 2015 година и в този момент имаме над 20% нарастване на цената на парното.

Това попита през днешния ден омбудсманът Мая Манолова ръководителя на КЕВР Иван Иванов на откритото съвещание за следващото покачване на цените на парното и топлата вода.

Предвижданията сочат нарастване от 1 октомври т.г. сред 2% и 9%.

Омбудсманът изиска от регулатора да преразгледа решението си или най-малкото да извади „ стоманени причини “, с които да изясни за какво би трябвало да се усилва цената на парното.

„ За мен като омбудсман, който пази правата на българските жители, в това число като консуматори на публични услуги, каквото е топлоснабдяването, е извънредно мъчно от този отчет да си изградя усещане, до каква степен обосновано е предлагането на КЕВР за повишение цената на парното “, уточни публичният бранител.

Тя означи, че по-голямата част от топлофикациите в страната са удовлетворени от отчета на КЕВР за повишение цените на топлоенергията, тъй като това което са поискали, са получили и по този начин техните ползи са предпазени.

„ Не можем да кажем обаче същото за жителите, най-много поради постния откъм причини отчет, който показва КЕВР “, безапелационна бе Манолова.

Според нея този отчет опонира на самия устав за работата на регулатора - член 43, където се споделя, че отчетите наложително би трябвало да съдържат експертни оценки, разбори и оферти за решение.

„ В случая има едно само аналитично изречение, което гласи, че след осъществен стопански разбор и при отчитане на изменената цена на природния газ са изчислени и следват предложенията за повишение цената на парното в другите топлофикации. Т.е. главното условие към сходни значими за всички български жители решения за гласност и бистрота, за детайлна обосновка и излагане на претекстове в съответния случай липсва, което е проблем. Проблем е също по този начин, че действително работната група, изготвила този отчет, с който прави предложение за повишение цената на парното е почнала и завършила работа още преди да има годно решение на КЕВР за повишение цената на природния газ. Това го установяваме не за първи път “, означи Манолова.

Тя акцентира, че дружно с екипа си е изготвила разбор на обществено известни обстоятелства, като е съпоставила цената на природния газ и парното през 2015 година и в този момент препоръчаните цени. Омбудсманът уточни, че през 2015 година синьото гориво е коствало 484.26 лева за хиляди куб. метра, а цената на парното - 73.98 лева за мегават часа. Сега цената на природния газ е в размер на 456.65 лева за хиляди куб. метра и с добавените разноски за транспорт и достъп, цената става като тази през 2015 година Същевременно, ценовото предложение за

„ Топлофикация София “ е 92.80 лева за мегават часа, което значи над 20% нарастване при инфлация от 5%.

Според нея практиката на КЕВР е да покачва цената на парното при повишение цената на природния газ, само че не и да я понижава при понижаване цената на природния газ.

„ Такъв образец имаше тъкмо преди една година – през октомври 2017 година, когато цената на природния газ беше понижена близо с 8%, а цената на парното остана същата. Това се е случвало и в други ценови интервали, което явно е и било мотив за КЕВР да уточни в собствен отчет от април 2017 година, че надвзетите суми през миналия ценови интервал от разликата в цената на природния газ за „ Топлофикация София “ са в размер на 18 млн. лева “, аргументира се омбудсманът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР