Всичко, което става с цената на соларната и балансиращата енергия

...
Всичко, което става с цената на соларната и балансиращата енергия
Коментари Харесай

Илиян Василев: Тепърва ще виждате протести на соларните собственици

„ Всичко, което става с цената на слънчевата и балансиращата сила беше предвидимо. Писал съм доста пъти, само че съвсем наркотичната обвързаност към бързи и лесни пари, планове, дотации, насърчителни контракти с обезпечени доходи – ни докараха дотук. Сега се оплакват, че цените на балансиращата сила били доста високи. Каква да бъде? Вие имате някаква балансираща мощ – единственото търсене на вашата електрическа енергия е отвън часовете на натоварване на слънчевата сила. И за това лимитирано време би трябвало да генерирате доходи, които да покрият разноските ви, които не са единствено за тези няколко часа, а за целия ден. Имате контракти за доставки, имате закрепени разноски без значение от това какъв брой и по кое време ще можете да продадете силата си. И преялите от дотации и фаворизиране ВЕИ притежатели ви сочат с пръст като „ неприятния “ във веригата. Малоумие, нали. “

Така стартира последният разбор на Илиян Василев , оповестен във Фейсбук по отношение на. Причината – новата методика за балансиране на системата , призната от Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/. Публикацията продължава по следния метод:

„ Собствениците на солари протестирали. Именно слънчевите системи влязоха като слонове в енергийната система, никой не ги задължи да се самобалансират или да заплащат за това, че някой различен ги балансира.

Това е единствено началото. Няма мощ, която да кара балансиращите генериращи мощности да работят на загуба, без значение от стъпките, които КЕВР вкара. Колкото по-непредсказуем е графикът на работата и приходите им, толкоз по-висока ще бъде цената на балансиращата сила. И никакви методологии не могат да оказват помощ в това отношение.

Всичко беше предвидимо. Ама кой да слуша.

Тепърва ще виждате митинги на слънчевите притежатели /протестират наети лица, притежателите са на отмора в курорти или в Парламента/ за повече дотации, само че ви икономисват, че цените на силата, след намесата на КЕВР, в слънчевите часове към този момент е доста над нулата – над 100 лева/МВтч. Но отговорни са балансиращите.

Дрийм тиймът на ГЕРБ и Движение за права и свободи са задоволително „ способни “ да нанесат последният „ удар на милостта “ – неслучайно не разгласяват консолидаринет финансови доклади – към този момент сме края на юни. Защото всичко свети в алено или в отрицателна светлина. Пари няма и във ФСЕС. Трябват брутални инжекции от бюджета, които дозаметат виновността и отговорността, като покрият тоталното безхаберие и липса на професионализъм. Накрая ще обвинят за всичко Европейски Съюз и Европейска комисия, нищо че от самото начало са мълчали, до момента в който са усвоявали в персоналните си джобове „ изгодите “ на тези зелени политики.

Дойде време за заплащане – и сметката ще я платим всички – през доста по-високи цени на електрическата енергия и от налозите ни. Не става въпрос за милиони, а за милиарди!?
За десерт са ви подготвили милиарди разходи за ремонт на ПАВЕЦ и за нови нуклеарни мощности. Ламята би трябвало да бъде сита. “

Обявиха значимо публично разискване за ВЕИ бранша

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР