Защо по време на простуда мъжете страдат повече от жените?

...
Защо по време на простуда мъжете страдат повече от жените?
Коментари Харесай

Защо мъжете карат по-тежко простудата

Защо по време на настинка мъжете страдат повече от дамите? Или те единствено се преструват, че им е неприятно, тъй като желаят някой да се грижи за тях?
Главата те цепи. Носът ти тече. Ставите те болят. Когато мъжът е настинал – настава същинска злополука. Докато средностатистическата жела даже и настинала продължава да върти къщата, да оказва помощ на децата с уроците, да върви на пазар и други А мъжът не може да се отлепи от леглото: пъшка и лежи. Наистина ли представителите на по този начин наречения мощен пол толкоз мъчно понасят една нищо и никаква простуда? Ето какво мислят специалистите.

Защитници на нашето здраве
Повод за подигравки няма. Американски научни проучвания са открили, че от остри респираторни болести мъжете страдат повече, в сравнение с дамите. Мъжете имат по-слаба защитна реакция от вирусите, предизвикващи грип и настинка. Т.е. при тях могат да се появят доста по-сериозни признаци, в сравнение с при дамите. Дори рисковете от летален излаз са по-големи, акцентира пред „ Дойче Веле “ лекар Маркус Вайс.
Неговата колежка, лекар Астрид Кучков прибавя, че аргументите се крият в особеностите на имунната система. Когато причинителят на заболяването попадне в човешкия организъм, се задействат имунокомпетентните кафези. Те разпознават и обезвреждат тези непознати за организма вещества. Съществуват два защитни механизма на организма от антигените и антителата. Това са по този начин наречените „ характерни “ и „ неспецифични “ имунокомпетентни кафези. Първите дейно работят против съответните, непознати сътрудници. Всички те, както се споделя, са специалисти в своята област. Когато би трябвало да се окаже опозиция на грипните вируси, се задействат едни имунокомпетентни кафези, а когато става дума за херпесни инфекции – други. По този метод индивидът може да се опълчи на голям брой вируси, бактерии и паразити, описа лекар Астрид Кучков.

Естроген и тестостерон
Обаче има едно „ НО “: когато антигенът за пръв път попадне в организма, неговото различаване и активизирането на имунната система се нуждаят от несъмнено време. За да се опълчват дейно на вируса, имунокомпетентните кафези би трябвало да се размножат до няколко милиона. И точно тук се крие значителната разлика на женската и мъжката имунни системи.
Както са открили учените, повода за бързата реакция против респираторния вирус при дамите се крие в производството на хормона естроген, който, с изключение на всичко друго, спомага за размножаването на характерните имунокомпетентни кафези и по този начин подтиква имунната система.
В същото време, главният мъжки хормон тестостерон, тъкмо противоположното, понижава имунната реакция на организма против грипния вирус, блокирайки защитните функционалности. С други думи, колкото по-високо е равнището на тестостерон в организма, толкоз по-слаба е имунната система. А колкото по високо е равнището на естрогена, толкоз по-бързо и нападателно организмът реагира на вирусите.

Тайната на женския имунитет
Причините за тези разлики в имунната система към момента остават мистерия. Учения Маркус Алфред допуска, че тайната на силата на женската имунна система се крие в това, че тя е предопределена да пази освен своето лично здраве, само че и здравето на детето.
Едва появил се на бял свят, младенецът попада в среда, обитаема с вируси, бактерии и други микроорганизми. Животът в такава компания би бил неосъществим, в случай че не беше мощният щит под формата на майчината имунна система. Според хипотезата на Алфред мощният имунитет се е формирал при дамите преди хиляди години, когато нашите предшественици са живели в пещери. Природата е решила, че дейното произвеждане на хормона естроген, който позитивно се отразява върху имунната система, стартира още в тийнейджърските години на дамите.

Нашето здраве е в нашите ръце
Тестостеронът не е единствената причина мъжете да имат по-слаб имунитет от дамите. Резултатите от социологическите допитвания демонстрират, че мъжете водят по-нездравословен метод на живот, не сортират храната си, а също по този начин по-рядко се ваксинират против грип, за разлика от дамите. Следователно, здравето на човек, без значение от това дали е мъж или жена, зависи на първо място от самия него, акцентират лекарите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР