Защо настана такъв хаос, който прерасна вече и в психоза,

...
Защо настана такъв хаос, който прерасна вече и в психоза,
Коментари Харесай

Мирослав Найденов за novini.bg: Дърва ще има – хората да не обръщат внимание на политическите пушилки!

Защо настана подобен безпорядък, който прерасна към този момент и в неуравновесеност, с дървата за огрев в страната и хората настояват, че няма дърва, макар, че нарастнаха съвсем двойно, а управителните фрагменти в страната се кълнат че има? Има ли дървена мафия? Какъв е изходът от създалата се обстановка? Защо страната остави хората от наводнените региони и без дърва, с изключение на, че водата унищожи къщите им? Разговарям с Мирослав Найденов, някогашен министър на земеделието /2009 година –2013 г./. Той е ветеринарен доктор, който все още работи в частния бизнес.

Точната дума за създалата се обстановка, е неуравновесеност. Тя систематично се нагнетява и употребява за политически цели, което е извънредно грозно и неточно, тъй като от това страдат хората, които се отопляват с дърва. Напоследък виждаме, че по този проблем разностранно приказват всевъзможни псевдо специалисти. Това докара до суматоха и безпричинно повишаване на дървата за огрев.



За да се преодолее този проблем, политиците би трябвало да спрат да го употребяват за свои партийни ползи. Също по този начин, да оставят тази активност в ръцете на хората, които и до момента се занимаваха с нея – горските стопанства и кметствата по места.

Засега времето жали хората по места и е по-топло, дърводобивните компании работят и аз мисля, че първичната нервност за дървата скоро ще отмине.

Впрочем както стана и с газа – писък до небесата, а в този момент паникьорите се кротнаха.

Важно е обаче да отбележим, че някои хора се презапасяват с дърва от боязън, поради комплицираната вътрешна и интернационална конюнктура. Но аз желая да ги успокоя, тъй като недостиг от дърва няма да има. Възможно е и цените да се успокоят.

Държавата трябваше да се погрижи за хората от наводнените региони, а не да ги оставя и без дърва, с изключение на, че къщите им бяха разрушени от водната буря. Смятам, че това е следващата насмешка с тези българи. Излиза, че някои политици отидоха единствено да се снимат в тези села, само че какво направиха след това?!

Никой не може да ме убеди, че страната с всичките си институции и уред, не може да подкрепи българи в потребност от няколко села. Дори не ми се разяснява нелепостта да им споделят: „ ние ще ви дадем дърва, но вие ще си платите доставката и рязането ”?! Откровен цинизъм и индиферентност на властта за индивида.

Словосъчетанието  „ дървена мафия ” си върви с прехода. След 2007 година обаче сме страна-членка на Европейски Съюз и износът на дървесина спада към свободното придвижване на артикули и хора.

Става въпрос за междуфирмена търговия и там, където има търсене, българските компании ще изнасят изключително, когато и цените са примамливи и по-добри. Смисълът на бизнеса е подобен и не е наложително ние тук да назоваваме „ мафиот ” всеки, който се занимава с бизнес. Когато партиите и политиците преследват свои користни цели, постоянно се лепят етикети на ангро. Те пречат на бизнеса.

Българската гора като годишен приръст, има подобен запас, че нашите дърводобивни компании не могат да го оползотворят. Мантрите и рева на псевдо природозащитниците, са фалш и двуличие и нямат нищо общо с действителността. А тя сочи, че нашите гори създават повече дървесина, в сравнение с може да се добива.

Проблемът е, че с цел да се влага в дърводобивната индустрия, както вършат в скандинавските страни, са нужни доста средства. Картините, в които ние сме привикнали да гледаме роми да карат с катъри и коне дървесина, е примитивен метод на работа. Тъй като те вървят в елементарно наличните места от гората, от време на време става обезлесяване тъкмо там.



Иначе имаме много гори, само че е нужно на този отрасъл да се огледа по-сериозно за развиването на добър бизнес, за инвестиция на модерна техника в него, за по—добро обмисляне. С всичко, което споделих, не отхвърлям съществуването на порочни практики. Понякога в тях са забъркани и чиновници от горските предприятия, и от общините по места. Но по тази причина си има контролни служби, които би трябвало да наблюдават и санкционират. Не бива обаче да се позволява около сухото да изгори и мокрото и поради някои черни овце да лепим етикета „ дървена мафия ” на цялото стадо.

И най-после желая да успокоя хората – дърва за зимата ще има, не обръщайте внимание на политическите пушилки!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР